7 съвета за влизане във фитнес форма за плажа (без фитнес)

  • Сподели:
7 съвета за влизане във фитнес форма за плажа (без фитнес)

Желанието да сме във форма може да се появи по всяко време, но по обясними причини е особено силно през лятото.

Проблемът е, че хората често се сещат в последния момент и започват да търсят крайни диети за постигане на бързи резултати, които често са нездравословни.

По този начин се губи тонус и енергия за каквито и да е приятни активности по време на почивка.

В тази статия ще ви представя съвети, с които ще се доближите по-бързо до желаното плажно тяло, без да се ограничавате до пакет солети дневно.

7 Съвета за влизане във форма за плажа:

1. Намалете с малко приема на захар

Съвсем малка промяна в ежедневните хранителни навици, може да даде бърз резултат.

Редуцирайки приетото количество захар е именно такъв вид промяна. Има редица проучвания, които показват как при еднакъв брой приети калории, групите приемали ниско количество захар и прости въглехидрати, горят повече калории дневно, спрямо тези, които са били на режим с нисък прием на мазнини (често срещано при рестриктивна диета).

Консумирането на храни и напитки, съдържащи фруктоза, също имат свойството да допринесат за покачването на килограми и мазнини като цяло.

Прекомерната консумация на сладки храни през продължителен период от време е предпоставка за резистентност към хормона инсулин. Ефектът от тази резистентност е забавен метаболизъм и складиране на допълнително количество мазнини.

Инсулинът не е единственият хормон засегнат от прекомерната консумация на захар. Тя също взаимодейства с функцията на лептина. Този конкретен хормон е отговорен за контролирането на апетита.

2. Намалете с малко приема на сол и увеличете приема на вода

Прием на по-големи от препоръчителните количества сол, почти винаги се изразява във водна задръжка.

Тази водна задръжка може да е причина тялото да изглежда по-воднисто и много по-неоформено, отколкото всъщност е.

Вместо да спирате напълно прием на сол, за да избегнете този ефект, намалете със съвсем малко и/или заменете обикновената, с хималайска сол.

Може да подсилите ефекта като увеличите и с малко приема на вода или добавите към водата натурален зелен чай (300-500 мл. на всеки 2-3 дни).

Също така консумацията на 1-2 чаши вода преди хранене може драстично да намали общия прием на калории, което прави достигането на дневен калориен дефицит и изгаряне на мазнини много по-лесна задача.

3. Увеличете кардио тренировките

В случая ще е достатъчно да добавите 15-20 минути ниска до средно интензивна активност, над всичко, което изпълнявате в момента.

Примери за кардио тренировка:

- Изкачване на стълби;
- Изпълняване на няколко упражнения със собствена тежест едно след друго – коремни преси, лицеви опори, кофички на стол, подскоци, планк
- Бързо ходене или бавно тичане
- Скачане на въже

В случай, че тези 20-минути кардио активност са ви прекалено скучни и това е причина да ги пропускате, моята препоръка е да добавите аудио книга.

Ще останете изненадани как слушането на любима книга или подобряването на знанията ви може да направи досадните минути кардио да преминат неусетно – нужно е да опитате.

4. Приемайте достатъчно белтъчини

Протеинът е най-засищащото хранително вещество, което може да консумираме.

Също така телата ни горят ~ 4 пъти повече калории, за да го усвоят, спрямо другите макронутриенти – въглехидрати и мазнини.

Добавянето на протеин към всяко хранене може да спомогне да се чувствате сити за по-дълго време и така да намалите общия прием на калории за деня.

Подсилете допълнително този ефект, добавяйки голяма порция зеленчуци към храненето с белтъчини.

А когато става въпрос за междинни хранения, примери за подходящи избори са сурови ядки, протеин на прах, варени яйца, зеленчуци, оризовки, плодове и др.

5. Намерете активно хоби

Няма нужда тренировките винаги да са еднообразни.

Лесно може да разнообразите с тичане по плажа, плажен волейбол, успоредки и лостове, плуване и др.

Повечето комплекси предлагат и групови занимания като пилатес, йога и др.

Всяка допълнителна активност е равна на допълнително изгорени калории и следователно по-добра форма.

6. Приготвяйте поне част от храната си предварително

Домашно приготвената храна е много по-здравословна от тази, която се предлага като готова в ресторанти, тъй като само вкъщи може да контролирате какво точно слагате в чинията си.

Също така е по-малко вероятно да изберете по-евтините и бързи, но нездравословни опции, които се предлагат най-често.

Може да се запасите с 1 приготвено хранене от предния ден или от сутринта, както и да имате налични сурови ядки, оризовки, плодове и зеленчуци.

7. Ускорете метаболизма си с термогенен фет бърнър

За да ускорите метаболизма си и да изгорите допълнителни мазнини, може да използвате малко допълнителна помощ.

В този случай това е термогенен фет бърнър, който ще превърне тялото в машина за горене на мазнини.

Термогенните фет бърнъри не са вълшебни хапчета, но комбинирани с останалите съвети в статията, гарантират по-добри резултати.

Плажът вече ви зове! :)

За още подобни материали посетете StanimirMihov.com.