Полезните свойства на белите трюфели и защо някои ги наричат "бели диаманти"

  • Сподели:
Полезните свойства на белите трюфели и защо някои ги наричат "бели диаманти"

Белите трюфели са изключително скъпи и редки, и може би най-известни като деликатес. Но знаете ли, че белите трюфели също са едни от най-добрите природни средства за избелване на кожата? 

По-долу научете петте най-добри предимства на белите трюфели – и защо може да искате да добавите тези луксозни гъби към рутинната си грижа за кожата.

Полза #1: против стареене  

Грижата за кожата, наситена с трюфели, е богата на антиоксиданти (като витамин С), които помагат за намаляване на появата на фини линии и бръчки. 

Белите трюфели са заредени с есенциални мастни киселини, които помагат на кожата ни да запази естествените си нива на влага. Това помага за омекотяване на линиите и бръчките за по-гладък, по-младежки тен. 

Белите трюфели също съдържат пептиди против стареене и витамини от група В, които помагат за възстановяването на кожата и подпомагат естествения процес на обновяване на кожата. Освен това е известно, че витамин В подобрява задържането на влага (сухата кожа преувеличава фините линии и бръчки), поради което е станал супер популярен във формулите за грижа за кожата против стареене.

Полза #2: изсветляване

Белите трюфели са особено богати на витамин С, който помага за избледняване на тъмните петна и обезцветяването за по-равномерен цялостен вид. Този изсветляващ тласък се засилва допълнително от мастни киселини – също изобилни в белите трюфели, които естествено възстановяват бариерата на кожата, като същевременно намаляват зачервяването и възпалението.

Ако сте някой, който се бори с белези от акне или хиперпигментация, ще искате да потърсите продукти за грижа за кожата с бял трюфел. Полза #3: хидратация  

Богат на витамини и аминокиселини, белият трюфел подхранва кожата с хидратация и повишава нивата на влага за по-мека и гладка кожа. 

Също така се съчетава добре с естествено хидратиращи съставки като сквалан, който е известен със своите дълбоко овлажняващи и подмладяващи свойства. Заедно със сквалан, белият трюфел осигурява интензивна хидратация и максимални ползи против стареене. 

Полза #4: успокояващо действие

Чувствителните типове кожа ще се радват да чуят, че белите трюфели са пълни с керамиди, които се използват в грижата за кожата, за да помогнат за възстановяване на влагата в кожната бариера и за минимизиране на дразненето. Те работят за защита на кожата от стресови фактори от околната среда като UV лъчи и замърсяване и дори могат да помогнат за лечение на състояния като екзема и розацея.

Поради мощните си противовъзпалителни свойства, белият трюфел се използва и във формулите за грижа за кожата относно възпалението. Може да помогне за облекчаване на видимите признаци на възпаление като зачервяване и дразнене и също така да успокои не толкова очевидното възпаление от по-ниска степен, което кара кожата да изглежда уморена. Полза #5: възстановяване на кожата

Тайната на невероятните способности на белия трюфел за възстановяване на кожата е специален ензим, наречен супероксид дисмутаза. Високата концентрация на ензима в белите трюфели помага за обръщане на щетите, причинени от свободните радикали и други агресори на околната среда и предотвратява нанасянето на по-нататъшни вреди. 

Белите трюфели са ценени в грижата за кожата против стареене заради способността им да се насочват към хиперпигментация и тъмни петна, като същевременно възстановяват увредената кожа. Снабдени с витамини, минерали и антиоксиданти, тези вълшебни гъби оставят кожата да изглежда здрава и хидратирана.

Витамините от група В, открити в белите трюфели, са друга причина да са толкова ефективна съставка за възстановяване на кожата. Витамин B3, известен също като ниацинамид, е специално известен с това, че поддържа и подмладява бариерата на кожата, за да подобри здравето на кожата и цялостния външен вид.

Благодарение на високото си съдържание на витамин С, белите трюфели също могат да направят чудеса за намаляване на проблемите с текстурата на кожата (като старчески петна и белези от акне) за по-гладък и равномерен тен. Белите трюфели са по-добри за кожата от черните

Белият трюфел е спечелил репутацията си на "белия диамант" в света на красотата по две причини: свойствата му за изсветляване на кожата и неговият недостиг – може да бъде открит само в дивата природа в Северна Италия и е в сезон само от октомври до януари. 

С цена от $6,000-$10,000 за паунд (в зависимост от годината), белите трюфели са доста по-скъпи от техните братовчеди черните трюфели, които струват $1,000-$2,000 за паунд в зависимост от сезона (летните трюфели са по-евтини). 

Черните трюфели също са спечелили място в грижата за кожата - няма недостиг на почистващи препарати, кремове, серуми и маски, които съдържат екстракт от черен трюфел. Но черните трюфели вече могат да се култивират и дори масово произвеждат, докато белите трюфели могат да бъдат намерени само в дивата природа. 

По-трудни за набавяне и много по-мощни, белите трюфели са най-добрата луксозна съставка за грижа за кожата.

Но докато някои луксозни компании за грижа за кожата използват ултра-екстравагантната репутация на трюфела, за да оправдаят умопомрачителната цена, истината е, че можете да добавите продукти, наситени с трюфели, към рутината си за грижа за кожата, без да влагате безумни средства.