Бария Аламудин: жената, на която Амал дължи красотата и интелекта си

  • Сподели:
Бария Аламудин: жената, на която Амал дължи красотата и интелекта си

Страстта към справедливостта и правата на човека Амал Клуни наследява от майка си. 

Продължавайки неуморната си филантропска дейност, Амал неотдавна бе домакин, заедно със съпруга си Джордж Клуни, на второто издание на "Алби" - наградите, създадени от Фондация "Клуни за справедливост", за да отличат личности и организации от цял свят, които са изложили живота и кариерата си на риск, за да се противопоставят на несправедливостта и да защитават социални каузи.

Вечерта събра солидна част от най-големите холивудски звезди, като София Вергара, Джулиан Мур, Емили Блънт, Даниел Крейг, Мат Деймън и Скарлет Йохансон, но за Амал най-специалното присъствие беше това на нейната майка, ливанската журналистка Бария Аламудин, на която тя дължи страстта си към защитата на човешките права и феминистките каузи.

Бария Аламуддин (Триполи, 1948 г.) е родена с бунтарски дух, който възнамерява да насочи към изучаване на право, както по-късно прави дъщеря ѝ, но решава да смени курса в университета. "Бях бунтарка и не харесвах диктата на обществото и семейството си. Отначало исках да стана адвокат, защото винаги съм търсила справедливост за хората, но в крайна сметка избрах журналистиката, която ми позволи да преследвам и тази цел", казва тя в интервю за Euronews.

Учила е в Американския университет в Бейрут, където бъдещият ѝ съпруг, Рамзи Аламудин, е бил вицепрезидент. Двамата с Рамзи имат две дъщери - Амал и Тала.

Журналистическата кариера на Бария започва в ливанската телевизия, като продуцира и води предавания. Постепенно тя се специализира в политически репортажи и се превръща в една от най-влиятелните и популярни жени в бранша. В крайна сметка обаче Бария се насочва към печатните издания - медия, в която се чувства по-удобно да се занимава с въпросите, които я интересуват, и приема работа в списание Al Assayad в Бейрут. През 1980 г., когато Амал е на две години, тя емигрира със семейството си в Лондон, където живее и до днес, бягайки от гражданската война в родната си страна. Там Бария постъпва на работа в "Ал-Хаят" - вестник, финансиран от саудитския принц Халид бин Султан, който до закриването си през 2020 г. в продължение на десетилетия е основното издание на саудитската преса (въпреки връзките си със саудитското кралско семейство, в него винаги са публикували либерални автори, като самата Аламудин). Джихад Хазен, бивш редактор на Al-Hayat, признава в интервю за Al-Arabiya News, че е бил много впечатлен от красотата на Бария - на младини я сравнява с "римска богиня" - и интелигентността ѝ, чиито статии според Хазен са били "винаги прецизни и точни".

В Лондон престижът ѝ като журналист става световен. Освен че се утвърждава като експерт по политическата ситуация в Близкия изток и ревностен поддръжник на правата на арабските жени, тя се специализира в интервюирането на световни лидери като Хосни Мубарак, краля на Йордания Хюсеин, Тони Блеър, Бил Клинтън, Маргарет Тачър и Фидел Кастро. Бария е последният журналист, разговарял с Индира Ганди преди убийството ѝ, и един от малкото, които имат достъп до съпругата на Ясер Арафат, Суха Арафат (за това интервю е критикувана от различни британски консервативни среди). Многократно се появява като анализатор по CNN и Al-Jazeera, а също така оглавява Media Services Syndicate - конгломерат, работещ с ливански информационни агенции. Днес, на 77-годишна възраст, тя продължава да пише редовни рубрики за Arab News (в последната осъди злоупотребите на иракските милиции).

Когато гражданската война в Ливан приключва, съпругът ѝ се завръща в страната, но тя има свой живот и кариера в Лондон и решава да остане в Англия, с което прекратява брака си. Амал също израства и се обучава там, за да стане един от най-престижните адвокати по правата на човека в света.

Макар да е ясно, че майка и дъщеря имат общи интереси, Аламудин не смята, че примерът ѝ е повлиял пряко върху избора на кариера на Амал:

"Никога не съм казвала на дъщерите си какво трябва или не трябва да правят с живота си. Не съм им повлияла по никакъв начин, освен да ги науча на ценности и на морал, и не бих могла да се гордея повече с тях".

В същото интервю пред Euronews Бария похвали и зет си Джордж Клуни: "Чувствам се голяма късметлийка, че имам такова семейство, в което всички се грижат за човешките права и справедливостта по света. Ние, като хора произхождащи от Ливан, често говорим за политика. Зет ми е човек, който също се интересува много от политика. Радвам се, че в повечето случаи сме на едно мнение по всички въпроси".