Детско възпитание - как да създадем един емоционално интелигентен и преуспял човек

  • Сподели:
Детско възпитание - как да създадем един емоционално интелигентен и преуспял човек

За да можете да възпитате емоционално интелигентен човек, на първо място трябва да се погрижите за това детето ви да уважава чувствата и емоциите на другите хора. Когато децата виждат как техните родители се отнасят с доза съпричастност, осъзнатост и топлина към своя партньор, те започват да попиват тези важни емоции, които им помагат да изградят едно силно психологическо здраве, както и добри взаимоотношения с другите хора, които присъстват в живота им.

За да можем да възпитаме един емоционално интелигентен и добър човек на първо място не трябва да забравяме, какво илюстрираме пред него и каква картина на общуване той ще може да запечата в своето съзнание. Децата ни се учат от нас, чрез огромен процент от нашите реакции, емоции, навици и думи, които често употребяваме и които те запечатват в своето съзнание завинаги, затова е много важно да им предадем тези емоции, чрез които ще могат да се чувстват спокойни, обичани, сигурни и напълно защитени в бъдеще. Някои родители се опитват да внушат чувството на страх в своите деца, както и да им предадат своите собствени негативни емоции спрямо живота им, което е напълно погрешно и е причината на по-късен етап в живота си тези деца да не могат да се справят успешно със своите чувства и емоции. Също така, всеки път, когато получите физически сигнал, че отхвърляте чувствата на детето си, направете каквото можете, за да наблюдавате тона на гласа, изражението на лицето и езика на тялото си. Ако това, което откриете, ви наранява, то наранява и детето ви. Периодично си припомняйте как сте се чувствали като обект на тези думи и изрази. Позоваването на тези болезнени преживявания е силно обезкуражаващо за повтаряне на историята. Не забравяйте, че нещастните родители отглеждат нещастни деца! Ако сте изтощени и депресирани от изискванията на родителството, вашите деца също ще бъдат депресирани. Не можете да пожертвате себе си и да направите добро на някого, така че бъдете здрави, ако се надявате да отгледате здрави деца.

Още едно правило е бързо да се извинявате, когато правите грешки, защото нека бъдем реалисти, от време на време ще сваляте бдителността си, всички го правим, но за щастие вие вече имате един прост инструмент, който ще ви гарантира, че вашите грешки няма да нанесат трайни щети, а той се нарича - ''извинение'' и е много полезно през цялото родителство да можем да признаваме своите грешки и заедно с децата си взаимно да се надграждаме.
Чрез емоционално осъзнаване и съпричастност ще намерите правилните неща, които да кажете и правите с детето си във всеки един момент. Въпреки това, има ситуации, които възникват при почти всяко детство от ранна детска възраст до пубертета, които поставят под въпрос способността на родителите да признаят достойнството и чувствата на децата, без да бъдат манипулирани от тях. Има начини да включите емоционалната интелигентност в отговорите си на тези ситуации.

Следват няколко примера за това как може да приложите интелигентни подходи към уникалните предизвикателства, които възникват във вашите собствени родителски приключения.

Страх от тъмното
Ето една типична игра на сила, която кара възрастните да се чувстват манипулирани, виновни и объркани. А по този начин детето ви е успяло да си осигури едно постоянно място в леглото ви, защото не можете да понасяте да го слушате да плаче, а може би си спомняте самите вие колко сте се страхували от тъмното на неговата възраст или сте твърде уморени да се съпротивлявате? Ако приемем, че не го искате в леглото си през нощта, вашата алтернатива в този момент е да съчувствате (не да съчувствате на страха на детето), да решавате проблемите заедно, за да може да откриете най-подходящото решение, което удовлетворява и двете страни. Това може да бъде например поставянето на нощна лампа в неговата стая, смяна на стаята или пък преместване на леглото на детето в част от стаята, където то се чувства в безопасност или пък просто е по-светла. Какво ще кажете за график, който намалява времето, прекарано в леглото ви вечер? Когато изпитате силно желание да го защитите не забравяйте, че детето ви може да се справи със собствените си чувства без да се налага вие да изпитвате някаква вина, затова, че неговите емоции са по-различни от тези, които вие изпитвате.

Малкият шеф, който върти на пръстите си цялото семейство
Когато сладкото дете започне да се държи заповеднически и се опитва да контролира всички възрастни в семейството, ние трябва да му покажем каква е границата, която то не трябва да преминава, както и да го оставим за момент само да се поучи от собствените си грешки, защото каквито и думи да използваме в тези моменти, децата няма да ни чуят. Ако това не ви се струва достатъчно активно, може също да се опитате да кажете ''Не ми харесва, когато някой ми говори по този начин''. Също така внимавайте за моментите, в които то се опитва да упражнява контрол над другите деца, тогава може да го попитате ''Според теб как се чувства другото дете в този момент, дали харесва твоето властно отношение?'', както и ''Можеш ли за момент да се поставиш на мястото на другото дете и как се чувстваш да бъдеш от другата страна и някой теб да те командва?''.

Изблици на раздразнение
Най-важното правило в моментите, в които детето ви избухва и се държи неприемливо, е да игнорирате напълно тези епизоди, защото единствено по този начин ще можете да изпратите съобщение към него, че отказвате да бъдете манипулирани от раздразнението на детето си. Децата, които получават отговор, когато избухнат, усвояват нездравословни емоционални навици, които само ще навредят на отношенията им с другите хора, когато пораснат и станат зрели хора.

Алчност
Понякога изглежда, че децата искат всичко, което виждат, включително неща, от които не се нуждаят и няма да използват. Кажете им, че алчността е греховна и ще се засрамят и никога няма да разберете, каква празнота са се опитвали да запълнят с нея.

Виж още