Децата, които спят с родителите си, са по-уверени в бъдеще

  • Сподели:
Децата, които спят с родителите си, са по-уверени в бъдеще

Обикновено много от нас предпочитат малките им деца да бъдат на една ръка разстояние, за да гарантират тяхната безопасност. Някои деца също харесват това изживяване заради комфорта и сигурността. В много култури е напълно допустимо да спите заедно с децата си. Въпреки че не е еднакво във всички западни страни.

От High View Art потърсихме някои от скорошните изследвания и открихме редица предимства да пускате децата си в леглото, когато поискат.

Съвместен сън само с деца над една година

Първо, нека споменем, че в тази статия говорим за деца над една година, а не за бебета. Въпреки че те също могат да споделят спалнята с родителите си. 

Във всички останали случаи, ако откриете децата си да се промъкват в леглото ви през нощта, радвайте се. Изследователите твърдят, че децата, които обичат да спят заедно с вас от време на време, е по-вероятно да успеят по-късно в живота си и да станат интелигентни и уверени възрастни.

Съвместният сън значително ще допринесе за това децата ви да станат по-независими

Разбира се, има много родители, които се застъпват срещу съвместния сън. Те смятат, че ако детето спи в своя самостоятелна стая - това ще го направи независимо и родителите се стремят да насърчат това чувство в децата си. Според учените, децата, които никога не са спали в леглата на родителите си, са склонни да бъдат по-уплашени, по-малко щастливи и по-зависими от родителите си.

Ще позволи на децата да се чувстват по-сигурни и свързани с родителите си

През 2012 г. в своя блог, Аланис Морисет казва: ''Аз лично вярвам, че етапът на привързване, може да заобиколи безброй зависимости по-късно в живота, защото много от тези зависимости често са временен опит за усещане на това чувство на  връзка.''

И изследователите потвърждават думите ѝ. Проучване разкрива, че студенти, които като деца са делили леглото с родителите си, имат по-високо самочувствие от другите и изпитват по-малко страх и безпокойство. 

Децата се чувстват по-комфортно в отношенията с другите в бъдеще

Контактът, който се оформя между децата и родителите, насърчава освобождаването на окситоцин и укрепва връзката между хората. Децата са особено чувствителни към него. Той им действа успокояващо, регулирайки температурата и пулса им.

Анджелина Джоли разкрива, че в неделя всички си лягат заедно и гледат филми.

Спането заедно е чудесен начин да се свържете един с друг, ако имате строг работен график

Съвместният сън може да ви помогне да останете свързани като семейство, особено ако и двамата родители имате специфичен работен график.

Например Мила Йовович споделя, че е практикувала съвместен сън с тогавашната си 7-годишна дъщеря, което е помогнало на малкото ѝ момиченце естествено да се почувства по-близка с тях.

По този начин децата спят пълноценно и се събуждат свежи

Децата, които споделят едно легло с родителите си, са склонни да спят по-дълго време. Да, случва се да се събудят, но обикновено те остават в синхрон с мама и татко и следователно се събуждат по-малко през нощта. Събужданията сутрин също стават по-малко стресиращи за тях.

Предлагаме ви и: Да развием или задушим детските заложби - от нас зависи

Четенето на глас и смехът помагат на бебето да порасне

Нестандартните имена, които холивудските знаменитости са избрали за своите наследници

Първи стъпки надалеч от мама