Диагноза ''работохолик'' и как може човек да се излекува

  • Сподели:
Диагноза ''работохолик'' и как може човек да се излекува

В днешно време хората страдащи от работохолизъм стават все повече и една от причините за това се дължи на икономическите условия. На езика на специалистите тези хора се наричат работомани или работохолици – хора, които са прекомерно пристрастени към работата си за сметка на личния живот и на всичко останало, което много прилича на емоционална болест.

При силния пол работохолизмът в начален етап не буди особено голямо впечатление, тъй като се възприема като стремеж за развитие, утвърждаване и израстване в кариерата. При дамите обаче нещата изглеждат в пъти по-сложни, тъй като последиците от това поведение бързо започват да си проличават, като видимо работата повлиява на здравословното им състояние, след което започват да се отключват конфликтни ситуации в семейството им.

Работохолизмът при дамите би могъл да бъде и бягство от личния живот, в който те усещат някакви трудности и не успяват да подредят по важност приоритетите си. Когато се огледаме около себе си можем да открием много отявлени или пък прикрити работохолици, които се опитват да потиснат някакви вътрешни противоречия и запълват времето си с работа. Всъщност когато работните ни задължения биват разпределени в определени отрязъци от деня и ние имаме време да се радваме на заслужена почивка със своите близки и семейство, подобен проблем не съществува при нас, но когато се опитваме да се скрием от реалността, като ''заравяме главата си'' в работа, нещата започват да изглеждат значително по-мрачни, защото не успяваме да изхвърлим от себе си цялото натрупано напрежение, което поглъщаме ежедневно.

Съвети как да се преборим с работохолизма
Може би сте чували, че всичко в този живот, което идва в по-големи дози може да се отрази неблагоприятно на здравето ни, а това с пълна сила се отнася и за работата, която всъщност в повечето случаи е източник на стрес и нервно напрежение, затова ако искаме да се освободим от този начин на живот и да спрем да поглъщаме нови дози умора и нервност, трябва да променим ежедневния си режим и да вкараме допълнителни дейности, като разходка, спорт и забавления – неща, които биха могли да прочистят ума и тялото ни от целия натрупан негативизъм и стрес. Вторият начин е просто да си направим план график, в който бихме могли да редуваме работа и почивка, така ще можем да се презареждаме със сили и да се радваме на повече ползотворни моменти с близките си хора.