Ще ви кажем как да се справите с изтощението, причинено от рутинната работа

  • Сподели:
Ще ви кажем как да се справите с изтощението, причинено от рутинната работа

Живеем в напрегнат график и с наситена програма, което има вредни последици за здравето ни. Време е да спрем. Колкото и да е необходима рутината, тя е и също толкова изтощителна. Вярно е, че тя ни дава ред, помага ни да прочистим съзнанието си и заедно с това да изпитваме по-малко стрес, да организираме по-добре времето си и дори да спрем да отлагаме - но както всичко останало, в крайна сметка ни изморява. След една година на аларми от мобилни телефони и живот, слепен с дневния ред, ваканциите изглеждат като ефективно средство да се отърсим от физическото и психическото изтощение на ежедневието.

"Стресът е много мощен враг, с който спим всеки ден, а хората не са наясно колко е вреден. Той ще увреди имунитета ни, като ни направи по-податливи на инфекции или рак. Микробиотата - онези добри бактерии, които живеят в червата - и, ако се запази във времето, ще повлияе на функционирането на надбъбречната жлеза, която отговаря за секретирането на десетки хормони, свързани с реакцията на стрес, и която по някакъв начин модулира въздействието на стреса върху нашите системи", обяснява д-р Алфонсо Галан, експерт по превантивна медицина и медицина срещу стареене в Clínica Neolife.

От своя страна Гема Санчес Куевас, клиничен и здравен психолог, изказва мнението си за това как стресът влияе на емоционалната ни страна. "Най-често срещаните симптоми са раздразнителност, лошо настроение, тревожност, липса на контрол, а често и емоционална лабилност и заучена безпомощност - усещането, че нещата не зависят от нас и не можем да направим нищо, за да променим положението си, което в крайна сметка ни кара да изпитваме повече несигурност и дискомфорт".

На този етап е ясно, че стресът ни влияе физически и емоционално и че почивката от рутината от време на време е не само необходима, но и препоръчителна. Въпреки това все по-често се случва да се искат почивни дни, за да се довърши висящата работа, а цифровата хипервръзка прави почти невъзможно и за най-неспокойните да следят електронната поща през мобилния телефон, или социалните мрежи.

"Прекъсването на връзката по време на отпуската е важно за нашето психично здраве, но не само по отношение на работата, а и на технологиите. Да не работите, но да сте на мобилния си телефон и в социалните мрежи по цял ден, не е пълно прекъсване на връзката. В края на краищата, да бъдеш непрекъснато свързан означава изтощение, хронична умора и липса на енергия, и в крайна сметка, трудности при изпълнението на ежедневните задължения и дейности. Прекъсването на връзката, почивката, ни помага да се презаредим, да възстановим енергията и ресурсите си и да се балансираме на емоционално ниво. Освен това спирането ни предлага пространство, в което да обмислим как сме и какви са нуждите ни, да преценим дали това, което правим, ни помага да се движим в посоката, в която искаме, или ни разсейва", казва Гема.

Лятната ваканция трябва да бъде период на спокойствие и удоволствие за всички. Прекарваме останалата част от годината в мечти за няколко почивни дни, планираме, организираме, представяме си... Много често обаче, вместо да се възползваме максимално от тези дни по съзнателен начин, прехвърляме тревогите и стреса си върху географското място, избрано за пътуване.

"Прекъсването на връзката е единственият начин да преодолеем изтощението, породено от работната рутина и ежедневните задължения, а прословутото презареждане на батериите е възможно по време на лятната ваканция. Освобождаването от бремето на стреса ни помага да практикуваме гъвкавост и ни предлага време да се посветим на онези неща, от които се отказваме през годината", обяснява Карола Салгадо, психолог и член на Doctoralia, и добавя, че "ако през лятото успеем да се свържем с нещата, които харесваме, почивката ще бъде гарантирана".

Дните за почивка са моменти, в които трябва да се научим да изключваме автопилота, да отпускаме съзнанието си, да се наслаждаваме и да се зареждаме с енергия, за да продължим напред. За да постигнете това, Карола Салгадо, специалист по психология и член на Doctoralia, споделя няколко съвета, които ще ви помогнат да не пропилеете нито една секунда спокойствие и благополучие:

Отделете време, за да помислите кои са нещата, които ви носят благополучие, и кои са тези, които ви отнемат енергията, и вземете това предвид, когато организирате почивката си.

Оставете добре затворени задълженията, които са свързани повече с други рутинни дейности, като например семейството или организацията на дома.

Стойте настрана (доколкото е възможно) от технологиите. Реалността е такава, че този напредък ни позволява да бъдем свързани по всяко време. Това често е причината, поради която не сме в състояние да се откъснем. По тази причина намаляването на часовете, в които работим с технологиите, ще ни помогне да бъдем по-свързани със себе си и с настоящия момент.

Свържете се с това, което правите във всеки един момент. Помислете за нещата, които ще ви накарат да живеете в настоящето, и ги включете в дейността си по време на почивката. Възползвайте се от възможността да извършвате дейностите, които знаете, че ви харесват, като например тези, които обичате да споделяте с другите.