Интервю за работа – шест изпитани съвета да получите желаната позиция

  • Сподели:
Интервю за работа – шест изпитани съвета да получите желаната позиция

Почти всеки втори човек е изправен пред особено голям стрес, когато застане пред интервюиращия и дори предварително да е подредил всички верни отговори в главата си, секунди по-късно, когато моментът за интервюто е настъпил, всичко от съзнанието му просто се изпарява. Всяко работно интервю може да бъде изключително изнервящо и да ви накара да се почувствате, като на ''кръстосан разпит'', в който се налага да бъдете подготвени за всякакви въпроси, на които интервюиращите чакат да получат бързи отговори.

Ако искате да се почувствате напълно подготвени за предстоящото ви работно интервю, прочетете следващите съвети, които ще ви помогнат да направите добро впечатление, като междувременно премахнете целия стрес от главата си.

1. Вашите изисквания и филтри 
На първо място, трябва да отбележите тези работни места, които най-много се доближават до желаната позиция. След което да си поставите някакъв филтър, чрез който да изберете само тези позиции, които реално ви устройват, като например – местоположение, работен процес, задължения и възнаграждение. 

2. Бъдете подготвени за най-често задаваните въпроси 
Когато сте си уговорили час за желаната работа е хубаво да отидете там подготвени и на време. За тази цел можете предварително вкъщи да отработите отговорите си и да разиграете най-честия сценарии. 

3. Подобрете комуникационните си умения
За да се случи това можете вкъщи да се упражнявате, като се подготвяте да разкажете на кратко вашата история, свързана с трудовия ви стаж, опита и уменията ви. Историята на живота ви трябва да звучи, хем интересно за интервюиращия, хем да отговаря на половината въпроси, които във всеки един случай той ще се е подготвил да ви зададе.

4. Подгответе си препоръки 
Те могат да бъдат от вашите бивши началници или от предприятията, в които сте изкарали последните години. Много е важно да си набавите препоръки, тъй като чрез тях по-лесно ще можете да създадете добро впечатление пред интервюиращия, което е и ключът към наемането ви на избраната позиция.

5. Постарайте се да не изглеждате скучни и затворени 
Първото впечатление е изключително важно, особено що се отнася до интервю за работа. Затова наблегнете на един по-различен подход от досегашния ви. Ако по някакъв начин чувствате, че сте навлезли в тунела на рутината, нямате достатъчно мотивация или пък просто се чувствате уморени – не го показвайте, поработете върху това да създадете една силна, но разумна история, която ще спечели сърцето на интервюиращия и ще ви помогне да получите желаната работа.

6. Не забавяйте да изтъкнете поне три свои добри качества, като например – човечност, уравновесеност и желание за работите в екип
Тук можете да включите също още и адаптивност, бързина, мотивация и желание за развитие. За интервюиращия е много важно да чуе, че искате някакво развитие и не сте от хората, които се задоволяват с това, което имат и нямат желание да развиват своите таланти и така 30 години не променят нищо в живота си, а просто продължават да тъпчат на едно и също място, защото по този начин усещат някаква измислена сигурност. Важно е и интервюиращият да бъде напълно сигурен, че наема един психически стабилен, достоен и отговорен човек, който утре няма да обърка работния процес и да се втурне в друга посока. Създаването на добро впечатление пред интервюиращия, всъщност е ключът към вашата победа.

Успех!