Джак Никълсън & Анджелика Хюстън: 17 години невъзможна любов

  • Сподели:
Джак Никълсън & Анджелика Хюстън: 17 години невъзможна любов

Той е плейбой, който се плаши от сериозното обвързване, а ангелите му са неизлечимо слаби. Има дяволска усмивка и очи, в които се крият тайните на хиляди изгубени души. Тя е силно влюбена жена и непоправима романтичка. Дотук само това изглежда като лоша комбинация. Колкото и невъзможно да звучи, тази връзка, минала през възходи, емоционални сътресения и падения, е продължила 17 години (1973-1990 г.). Но нека това не бъде поредната история, в която Джак е описан като кофти персонаж, хронично изневеряващ мъж, чиито очи не трепват пред никого и нищо, а Анджелика ближещата рани жертва в ъгъла. Подобен сценарий бих приела за около две-три години, но за 17... тогава не си жертва, а съучастник, който сам подписва смъртната си присъда, при това доброволно. Любовта им не се подчинявала на разума, а била пламък, който не искал да бъде угасен от студените ветрове на реалността.

В димната мъгла на златната ера на Холивуд, където мечтите умират, а разбитите сърца бродят като призраци в търсене на изкупление, съществуваше любовна връзка, която пламна диво и необуздано. 

"Джак не беше толкова обсебен от мен, колкото аз от него". С това изречение Анджелика Хюстън в интервю от 2019 г. обобщава бурната си 17-годишна връзка с Джак Никълсън. Това, което я поразило в дълбините на сърцето ѝ, било преди всичко едно - неговият чар: "Възможно най-лошото нещо и не можеш да го отречеш, не можеш да се преструваш, че го няма. Това е опасен елемент, чарът.''

Двамата се запознават на парти през 1973 г., което Джак организира в къщата си. Но докато Анджелика разсъждавала със сърцето си, той правел всичко възможно, за да не опровергае репутацията си на сърцеразбивач. Въпреки това в продължение на почти две десетилетия Хюстън мечтае да се омъжи и да създаде семейство с Никълсън, напълно сляпа за доказателствата и пълната неспособност на актьора да устои на плътските изкушения. И все пак, въпреки горчивата и окончателна раздяла през 1990 г., двамата продължават да поддържат връзка дълго време. Една любовна история без щастлив край, която е най-голямото разочарование в живота им.

Първата среща

В началото на 70-те години Джак Никълсън вече е един от най-успешните холивудски актьори с един брак зад гърба си - от 1962 до 1968 г. е женен за актрисата Сандра Найт, от която има дъщеря Дженифър (1963 г.) - и още едно дете, Кейлъб Джеймс, който се появява през 1970 г. от връзката му с колежката му Сюзън Анспач. Дъщеря на известния актьор и режисьор Джон Хюстън, киното също е част от ДНК-то на Анджелика. Още съвсем млада, тя придобива статут на модел, работейки за най-добрите световни фотографи и дизайнери. През март 1973 г. - след четиригодишна връзка, 21-годишната Анджелика се разделя с Боб Ричардсън, моден фотограф, 24 години по-възрастен от нея.

През един априлски ден Бригита - приятелка на Сиси, покойната съпруга на баща ѝ - я кани на парти в къщата на Джак Никълсън на Мълхоланд Драйв, на висок хребет, разделящ Бевърли Хилс и долината Сан Фернандо, за да отпразнуват рождения му ден (22 април). Слабостта на актьора към красивите жени е всеизвестна, затова Анджелика се съгласява да отиде и за случая взема назаем от Сиси дълга черна вечерна рокля, отворена отзад, с катарама от кристали. Когато вратата на тази ''скромна'' двуетажна къща се отворила, Хюстън веднага видяла усмивката на Джак (която Даяна Вриланд нарекла "убийствена усмивка"): "В този момент - пише Хюстън в мемоарната си книга "Watch me" (2014г. ) - си помислих: "Да. Ето в такъв мъж мога да се влюбя". Тя е очарована от него като зрител още през 1969 г., когато го гледа в "Easy Rider" в кино "Пикадили Съркъс": "За първи път се впечатлих от Джак, когато го видях във ''Волният ездач''.

Но да се върнем на рождения ден. "Аз съм Джак, приятно ми е, радвам се, че дойдохте" - посрещал ги Джак. За вечерното му парти, което започнало с все още златисто слънце на небето, имало гръцка храна, музика и танци. Никълсън и Хюстън танцували заедно в продължение на часове. Цяла нощ. Дотолкова, че той я помолил да остане до изгрев. "Ако нямаш нищо против ще те изпратя до вкъщи с такси, защото отивам на бейзболен мач", казал Джак. Няколко дни по-късно актьорът я кани да излязат, но след това отменя срещата заради друг ангажимент: "За резервен вариант ли ме смяташ?'' - директно го питала Анджелика. "Не казвай това", отвърнал той. В действителност ангажиментът му бил към една блондинка, а именно бившата му Мишел Филипс, певица от групата ''Mamas and the Papas''. Хюстън била в същия ресторант, в който Джак и Мишел се били уединили tête-à-tête. ''Приближих се до Джак като облак, пресичащ слънцето - пише Хюстън в мемоарите си - небрежно вдигнах чашата си и му казах: "Бях долу и си мислех да се кача и да те поздравя". Той, без да пропусне нито миг, ми я представи". 

Когато започват да се срещат Джак винаги се държи двусмислено с Анджелика: уверява я, че няма причина да се съмнява в чувствата му, но в същото време тя никога не е на първо място. В един момент са страхотни заедно, в хармония, а в следващия става сложно. Джак започнал да ѝ измисля прякори. Първо "Фаб", като в "Големият Фабъл", а после "Тут", "Тути", или "Тутс": "Понякога ме наричаше "приятел", което мразех - пише тя - Това предполагаше липса на романтични чувства.''

Не исках да бъда негов приятел, а любовта на живота му. 

Изпитанията

Джак е страстно влюбен в Анджелика, но му е трудно да ѝ остане верен. Тя, от друга страна, не му поставя никакви условия. Както пише Хюстън в книгата си: "От време на време намирах някоя женска дреха забравена вкъщи. Веднъж видях едно момиче да носи моето яке. Намирала съм вкъщи крем за ръце или дрънкулка оставена в банята. Понякога носех намерените бижута, за да видя дали някой ще дойде да си ги потърси, но това никога не се случваше".

Примерите са много. Любовта им била бурен танц на страст и болка. Една вечер били на вечеря в ресторант, но Джак започнал да флиртува с германски модел. Анджелика се обидила и решила да си тръгне, но Джак я хваща за китката и я дърпа обратно на мястото ѝ. "Никога не ставай така, за да си тръгнеш", казал ѝ той през зъби. "Хареса ми този кратък проблясък на притежание от негова страна", пише тя в мемоарите. През 1973 г. на концерт на Карол Кинг в Сентръл парк Джони Мичъл "седеше на пода между краката на Джак през цялото шоу", спомня си Хюстън, по това време дълбоко "наранена и ревнива" и решена да му се противопостави. ''Просто стара приятелка'' - отговорил ѝ Джак.

Друг път Анджелика получила съобщение от своята колежка моделът Аполония ван Равенщайн: "Спах с Джак Никълсън, имаме връзка". И по този повод той ѝ отговорил с голямо самообладание: "О, Тутс, това беше просто чукане от съжаление". "За първи път чух сексът да се описва като акт на състрадание. По онова време бях наивно доверчива" - пише Анджелика. Или по-скоро умишлено сляпа за реалността, съпътстваща живота ѝ. Може би ако отвори очите си, дори и това, което получава от Джак като внимание, ще си отиде.

Изтощена от многократните изневери - един ден Анджелика намира любовни бележки, адресирани до Никълсън от момиче, "в които пише колко много ѝ липсва Джак и колко нежна е била любовната им игра и как няма търпение да се случи отново". В отговор на всичко през 1975 г. Хюстън започва афера с актьора Райън О'Нийл, с когото се запознава на парти, но връзката им не сработила, тъй като О'Нийл освен да ѝ изневерява, я и бие периодично. След година и половина Анджелика се връща при Джак, все още без да подозира, че ще я сполети поредният удар. През 1981 г. Джак става баща за трети път: от връзката му с датския модел Уини Холман се ражда малката Хани. За мнозина бременността на друга жена от партньора им би била капката, която пречупва гръбнака на камилата. Но не и за Анджелика. Да се каже, че е била търпелива или по-скоро покорна спрямо Джак, е меко казано. Джак ѝ подарил чисто нов Mercedes-Benz, с който Анджелика веднага катастрофира: "Разбих предното стъкло и счупих носа си на четири места. Но този момент беше повратна точка в живота ми. Беше време да се осъзная и да се посветя на актьорството'', казва Хюстън пред People.

Хюстън удържа на думата си. Само шест години по-късно, през 1986 г., тя излиза на сцената на наградите "Оскар", за да получи отличието за най-добра поддържаща женска роля за "Честта на фамилията Прици", филм, режисиран от баща ѝ Джон Хюстън и с участието на нейния партньор Джак, който по-късно казва пред Rolling Stone, че никога не е преживявал по-красив момент от този да гледа как Анджелика получава наградата.

Бракът: една неосъществена мечта

17 години Анджелика не губи надежда, че Джак може да ѝ предложи брак. Сякаш подписът моментално ще промени характерите и на двама им. Един ден тя му казала: "Ако имаше топки, щеше да се ожениш за мен", а той отговорил учудено: "Да се оженя за теб? Шегуваш ли се?" Резултатът от това изречение? Анджелика плаче три дни подред. Темата за брака се появява по различно време в отношенията им. На няколко пъти мениджърът и адвокатът на Джак разубеждават двойката да се реши на тази стъпка, за да може актьорът да спести много пари от данъци. Струва си да се спомене, че самата Анджелика, израснала като дете в Америка през 60-те години на ХХ век, винаги е смятала брака за "форма на робство: понякога ми харесваше идеята, но по-често се страхувах от нея". Така се случва, че през 1985 г., в съвместно интервю за People, Джак Никълсън казва, че е молил Анджелика да се омъжи за него "през цялото време". ''Понякога ми отказва, понякога се съгласява, но все не успяваме да стигнем до там. Сигурен съм, че в някакъв момент, вероятно...". Тя представя своята версия: "И двамата вярваме, че трябва да запазим свободата си. Ако имаш дълга връзка, каквато е нашата, преминаваш през всякакви промени. Искаш да имаш моменти, в които сте заедно и такива, в които сте разделени. Не обичам думата ангажимент. Тя има мрачно звучене. Когато я чуя, виждам как тръгвам на дълъг, тъжен ритуал към разбирателството."

Имало е моменти, в които съм искала деца, а друг път съм била благодарна, че нямам такива.

Правилният момент настъпва през пролетта на 1986 г., когато Анджелика излиза с приятели в El Cholo на Уестърн авеню. След няколко маргарити същите приятели убеждават Хюстън, че големият ден е настъпил: "Прибрах се вкъщи и му казах, че ще се омъжа за него. Но той ми отговори: "Пак ли тази тема? Сериозно ли?". Анджелика се натъжава и си тръгва. От този миг нататък всичко се променя: "С Джак се виждахме по-рядко. От години излизах с него на публични събития и някак си все още се придържахме към този стар навик, но без съмнение се отдалечавахме един от друг". А фактът, че отдръпването неумолимо съвпада с това, че Никълсън се среща с други жени, става все по-непоносим за Анджелика.

Един ден тя отива да разкаже за това на баща си, но той се отнася към случващото се резервирано и студено: "Това е Джак. Той изневерява. Всички мъже са такива". Въпреки че продължават да посещават заедно събития, Хюстън и Никълсън все повече се отдалечават. През 1989 г. нещата стигат до разрив. Разривът има и конкретно име: Ребека Брусар. През 1989 г., по време на репетициите за филма "Измамници", Хюстън получила телефонно обаждане от Джак: "Тути, може ли да се видим тази вечер?". Молбата имала сладка и необичайна формалност и Анджелика веднага отговорила с "да", представяйки си (и надявайки се), че той най-накрая е събрал смелост да ѝ предложи. ''Имах чувството, че нещо се случва - пише тя - онази вечер си изкарахме страхотно и за първи път от много време насам се посмяхме. По време на десерта Джак обяви, че има да ми казва нещо. Беше спокоен, говореше плавно. "Някой ще си има бебе." В гласа му се долавяше нотка на гордост и странно чувство за дежа вю в този момент. "Ребека Брусар ли е?" - попитах аз. Когато казах името ѝ, Джак изглеждаше изненадан".

12 години по-млада от нея блондинка ("секси, със сочни устни и влажни очи"), за която Анджелика знае, че работи в дискотека в Силвър Лейк. Място, където Джак прекарвал времето си, след баскетболните мачове. Един ден Анджелика отива на снимачната площадка на "The Two Jakes" и я вижда в една сцена, като секретарката на Никълсън, където тя е с роза в зъбите: "Джак не ми беше казал, че участва във филма. Изпитах лека вълна на страх, онова малко предчувствие, което ти нашепва, че нещо не е наред" - пише Хюстън в книгата си. ''На онази вечеря го попитах дали Ребека ще роди бебето. Джак ми отвърна утвърдително с ''да, тя ще роди бебето, и да - аз съм бащата на това дете. Но не искам нищо да се променя между нас".

Краят

След години на натрупване, страдание и психическа издръжливост Анджелика най-накрая намира сили в себе си да постави картите на масата така, както винаги е трябвало: "В този филм има място само за една жена и аз се оттеглям". Веднага след това двамата се прегръщат: "Усетих как губя почва под краката си и ме връхлита вълна от прошка, а накрая и отчаянието от една връзка, която е приключила, провалила се е, сринала се е. На следващия ден съобщих новината на една от най-близките си приятелки с идеята, че до обяд всички ще знаят". Да, наистина беше свършило. Но предстоеше нова буря.
Няколко дни след това сбогуване в списание "Плейбой" се появила статия, в която се твърдяло, че Никълсън е имал флирт с млада жена. В статията жената разказвала, че имала сексуални отношения с Никълсън и за това как той ''игриво я напляскал с хилка за пинг-понг''. Анджелика се обадила по телефона на Джак, за да му поиска обяснение и той ѝ казал, че това е просто препечатка на безсмислена стара статия, която е излязла в Англия миналата година. Бясна, Анджелика отишла в офиса на Джак в Парамаунт студио. Този момент е точно описан в мемоарите: "Когато пристигнах в офиса му, той излизаше от банята. Започнах да го удрям по главата и по раменете. Той се провикваше и навеждаше, а аз се нахвърлях върху него като боксьор, нанасяйки жестоки директни удари. На финала бях изтощена. Разпаднах се. През цялото време изпитвах странна благодарност към него за това, че ми позволи да го пребия. По-късно, през следващите няколко дни, се чухме по телефона и той каза: "По дяволите, Тутс, определено си ми нанесла няколко сериозни удара. Имам синини по цялото тяло". А аз казах: "Няма какво да се направи, Джак, заслужаваше си го." И двамата започнахме да се смеем. Беше трагично, наистина."

През 1990 г. двойката окончателно се отказва от връзката си и се разделят. Докато Анджелика се прероди и се върна към успеха със "Семейство Адамс", Джак Никълсън е съсипан. Самият той признава това през 2015 г. в интервю за The Telegraph: "Раздялата с Анджелика беше удар, бях емоционално съсипан. Може би това беше най-трудният период в живота ми. Държах се детински и допуснах много грешки". Никълсън, също току-що триумфирал в ''Батман'', в ролята на Жокера. От 1989 до 1994 г. има връзка с Ребека Бусар, с която споделят две деца - Лорейн (родена през 1990 г.) и Реймънд (роден през 1992 г.). През 1992 г. Анджелика се омъжва за скулптора Робърт Греъм, с когото остава до смъртта му през 2008 г.

Последният им съвместен филм

След раздялата им през 1990 г. Джак и Анджелика не се виждат отново до 1995 г., когато Шон Пен ги събира на снимачната площадка на филма "The crossing guard". Анджелика, по ирония на съдбата, трябвало да играе бившата съпруга на Джак. Във филма двамата са бивши съпрузи, изгубили дъщеря си в автомобилна катастрофа. Джак играе Фреди Гейл - някога отдаден съпруг и баща, но след загубата на дъщеря си - алкохолик, прекарващ времето си в стриптийз клубове. Отначало, по време на снимките, двамата се държат неловко един с друг. В последния ден обаче се срещнали заедно на обяд, на който Джак ѝ казал: "Ние с теб, Тутс, сме като в "Любов по време на холера"". Хюстън коментира, че това сравнение ѝ харесва, защото това е една от любимите ѝ книги, от един от любимите ѝ автори, за една от любимите ѝ теми: безнадеждната любов. Двадесет години след този обяд, през 2014 г., Анджелика заявява пред The Guardian, че прекратяването на връзката ѝ с Никълсън е било правилно решение: "Вероятно щях да бъда нещастна, ако бяхме продължили живота си заедно". Всеки от тях си оставя вратичка съмнение.

На Коледа в годината, в която Джак и Анджелика се разделят, той ѝ изпратил подарък. Тя изчакала края на деня, за да го отвори сама в спалнята си: това било красива гривна с перли и диаманти, която Франк Синатра някога подарил на Ава Гарднър. В кутийката имало и сложена картичка: ''Това е за теб. С най-добри пожелания за празниците. Твой Джак". В мемоарите си ''Watch me'' Анджелика описва случката: ''Успя да ме изненада. Бях щастлива и същевременно бясна. Ядосах се най-вече заради онзи проклет надпис ''Твой Джак''. Това е единственото нещо, което никога не е бил.''