Контролът във връзките, който разрушава любовта

  • Сподели:
Контролът във връзките, който разрушава любовта

Най-голямата грешка, която прави човек е да контролира своя партньор, без да е успял първо да се съсредоточи върху по-важната връзка, която в действителност е със самия себе си. Повечето хора започват връзки, защото усещат такава необходимост да бъдат с някого, да контролират неговите емоции и да се съсредоточат върху живота му. Но истината е, че човек може да бъде щастлив и сам, както и нещастен с някой друг във връзка. Споделеността и влюбването носят наистина приятни моменти, но когато човек е успял първо да опознае и да обикне себе си, единствено тогава, той е готов да предаде тази любов и на партньора си! 

Една от най-честите причини, поради които се разпадат връзките е свързана с желанието за контрол, както и ревността. Тази силна нужда да дърпаме конците и да водим парада, проваля дори и най-специалната връзка, защото задължително единият от партньорите ще се чувства нещастен в тази ситуация. Преди да започнем, каквато и да е било връзка трябва да се запитаме, какво точно търсим в нея: дали човек, с когото да се радваме на живота или партньор, който да контролираме. 

Когато се държим собственически и така, сякаш притежаваме пълните права върху поведението и чувствата на човека до нас, ние всъщност съсипваме всичко и правим партньора си нещастен. След като сме си задали важния въпрос, какво в действителност искаме от връзката и от човека до себе си, трябва честно и открито да си отговорим на него и ако отговорът ни е свързан с привързаност, любов и взаимно забавление, нещата ще вървят в правилната посока, но ако ние сме се настроили да променяме и контролираме някой, това определено е началото на края във всяка връзка, която ще стартираме в бъдеще.

Някак егоистично е да си подбираме партньори, които да използваме за прочистване на нашето душевно кошче и докато твърдим, че ги обичаме да се опитваме да контролираме целия им свят, като междувременно ги потискаме, унижаваме и пренебрегваме. Дали всъщност това означава истинска любов. Едва ли, по-скоро това е егоизъм, обвързан с желанието да владеем положението, а често пъти това поведение е свързано с хора, които са били многократно наранявани в любовта и които се стремят към отмъщение. 

Човек, който обича се стреми да направи най-близките си хора щастливи и иска винаги най-доброто за тях! Щастието и целостта в действителност могат да бъдат създадени и от нас самите, без да е нужно до себе си да имаме някой, можем да вникнем надълбоко в душата си и да усетим, тази искрена безусловна и чиста любов, която извира от сърцето ни, след което да се постараем да я раздаваме на останалите, вместо да я пазим без време, тогава ние ще получим това, което търсим и правилните хора ще дойдат към нас, но за да бъдем щастливи не трябва да бъдем пестеливи на чувства, усмивки и обич! 

Когато сте щедри и другите хора ще ви отвърнат с щедра любов, но когато се опитвате да контролирате, мачкате и унижавате останалите, със сигурност ще получите същото отношение и към себе си и вината за това ще е изцяло ваша, защото не сте успели да се пречупите и да отговорите положително на хората, които ви обичат истински!