Как да се справите ако партньорът ви е доминиращ във връзката 

  • Сподели:
Как да се справите ако партньорът ви е доминиращ във връзката 

Доминиращият партньор е този, който чертае правилата в една връзка и определено дърпа конците в нея. Той е този човек, който взима ръководните функции и подрежда картите, според собствените си правила. Да живее човек с доминиращ и налагащ се партньор не е никак лесна задача, особено когато не може да си държи затворена устата за дълго време, тогава искрите бързо се превръщат в мощни пожари, изпепеляващи нормалния диалог. 

В 85 % от връзките единият от партньорите е водещата фигура и доминира над другия. Малък процент са тези двойки, които заедно взимат всички решения и рамо до рамо определят своето бъдеще. Повечето хора търсят партньор, който по някакъв начин се доближава до техните интелектуални възможности и с когото комуникацията би била на ниво, но истината е, че дори когато намерят подобен човек, възниква отново въпросът, кой е по-силен и кой ще доминира във връзката. 

Да живееш с човек, който постоянно изпреварва събитията и контролира връзката е наистина много сложна задача, криеща известни рискове, като например след време партньорът на този човек става потиснат, затворен и изглеждащ като безгласен изпълнителен робот, който има ограничени възможности. А какво се случва, когато се изправим пред проблема и се включим с пълна сила в спора, кой да взима важните решения и да ръководи връзката? Тогава задължително започват да се поражда едно неприемливо напрежение, което разединява двойката. Няма нища лошо в това единият от двамата да бъде доминиращата фигура, но истината е, че всичко в този живот трябва да бъде с някаква мярка, защото когато нещо идва в повече ситуацията почти винаги ескалира, а напрежението и гневът започват да изпреварват мисълта ни. Смисълът на любовните връзки се състои в общуването и поемането на отговорност, както и взаимност при избора на важни елементи от нашето бъдеще, но когато сме безгласна буква тази връзка по-скоро изглежда някак депресираща и ужасно изхабяваща. 

Можем да подходим плахо и просто да останем зад завесите, докато позволим на своя партньор да ръководи целия ни живот, но можем да застанем и да споделим своите мисли и чувства, като заемем позиция по важните въпроси – изборът е наш, а контролът в отношенията разваля нормалния баланс. Когато подходим емоционално и излеем всичко, което сме натрупали през годините, ще получим известно облекчение, но истинната е, че няма да успеем да променим мисленето на човека до себе си, по-скоро този разговор ще остане някъде в пространството. Вместо това трябва да бъдем напълно откровени със своята половинка и да извадим на масата всички карти, като спокойно му обясним, че начинът по който се опитва да упражнява контрол над нас ни кара да се чувстваме като хора, които нямат собствено мнение. Затова е важно партньорите да могат да общуват на всякакви теми и от време на време да пречупват егото си в името на добрата връзка.

Важно е да знаем, че когато контролът е с цел да се подобри взаимния съвместен живот и да се внесе хармония, той е основателен, но когато е с цел единият от двамата да затвърди своята сила пред другия - това е по-скоро унизително изживяване. Точно във втория случай трябва да отстояваме твърдо своята позиция и да покажем на половинката си, че връзката се създава от двама души и за това съвместният синхрон е изключително важен за оцеляването на тези отношения. Когато двойката върви рамо до рамо и намира начин, по който да разпредели както задълженията, така и кой кога да взима важните решения относно бъдещето, връзката ще оцелее и двойката ще се радва на стабилност и постоянство, което всъщност е ключът към истинското щастие.