Как смехът подобрява работата на мозъка

  • Сподели:
Как смехът подобрява работата на мозъка

Според изследвания съществува пряка връзка между правилното функциониране на мозъка и хормоните, които отключват доброто настроение. Когато ние сме прекалено пренатоварени и уморени мозъкът ни от своя страна преминава на режим ''зацикляне'' и така неговата работа започва да се забавя, а ние започваме да се чувстваме все по-разсеяни и объркани. Доброто настроение влияе не само на нашето вътрешно усещане, но и помага на мозъка ни да работи много по-бързо и ефективно.

Учени са решили да докажат този факт, като са събрали група от 25 човека, на които са пуснали забавни и смешни видеоклипове, които те са гледали в рамките на 40 минути. В края на проведения експеримент тези хора са демонстрирали много по-добри свойства на запаметяване в сравнение с контролната група от хора, на които не са пуснали клипове и които изглеждали постоянно стресирани и тъжни. Чрез това научно изследването се оказало и прякото влияние на смеха върху работата на мозъка ни. Всъщност според последващи проучвания се е установило, че смехът може да намали нивата на стреса в човешкия организъм. А, както всички знаем, всекидневното напрежение е и в основата на всички съвременни болести. Намаляването на тревожността пък подобрява работата на мозъка - категорични са учените. Дори в Гугъл ръководството е установило прякото влияние на доброто настроение върху продуктивността на техните служители и така шефовете са избрали един много приятен начин, чрез който техните служители могат да се разтоварят от стреса и да продължат със своите работни задължения. 

Служителите излизали всеки ден в 30-минутна обедна почивка, но не каква да е, а време за забавление и смях, в което могат да възстановят жизнената си енергия и работата на мозъка, след което с нови сили да продължат да се фокусират върху текущите си задачи. Всъщност тази техника на разтоварване значително е успяла да намали напрежението сред служителите във фирмата и е подобрила тяхната работоспособност в следващите часове, които им оставали до края на работния ден.