Три лесни техники за по-добра концентрация

  • Сподели:
Три лесни техники за по-добра концентрация

Може би често ви се случва да забравяте за важни събития, рождени дати, телефони номера, както и част от мислите си, които са протекли само преди няколко секунди и всичко това се дължи на липсата на концентрация.

Обикновено под натиска на ежедневното напрежение и стрес започваме да трупаме информация върху вече съществуващата и така навлизаме в това състояние на забиване, в което се опитваме да напрегнем максимума от информация, която сме съхранили в своя ум, но просто не се получава.

Липсата на концентрация, може да се дължи на няколко основни събития, които променят нашата умствена динамика и ни карат да виждаме само едно бяло петно пред себе си, а тези събития могат да бъдат свързани с редица заболявания, стрес, натовареност, влюбване, емоционално изтощение, липса на сън и т.н. 

Първата техника е свързана с прочистването на място в нашата памет 
Когато главата ни е прегряла от информация, тя започва постепенно да изключва новата и да я отхвърля директно, именно затова ние започваме да се чувстваме разсеяни и разконцентрирани, но когато успеем да освободим достатъчно място за настъпващите важни нови информационни пъзели, ще можем да избегнем този неприятен момент.

За да можем да се концентрираме по-лесно и да насочим мислите си в тези задачи, които не търпят отлагане е нужно на първо място да се отървем от големия обем информация, който сме побрали през последната година в нашата памет, като всичко онова, което няма да ни бъде нужно в близките пет години, като данни, дати и други незначителни подробности отнасящи се за места и хора, които за нас не са от първостепенна важност.

Втората техника е свързана с тишината
На второ място, трябва да отидем на тихо място и да останем насаме с мислите си, така ще можем и по-лесно да ги подредим по важност и да изхвърлим всичко ненужно, което натоварва съзнанието ни допълнително. 

Трета техника е свързана със асоциации
На трето място, когато се опитваме да се сетим за нещо важно и дълго време не успяваме да го направим, задължително трябва да пробваме с близки асоциации, които ще ни приближат точно да тази мисъл, която стои някъде на заден план в паметта ни.