Видове йога и техники за каляване на духа и тялото

  • Сподели:
Видове йога и техники за каляване на духа и тялото

Всяка една поза в йогата има точно определено име. Повечето пози са свързани с дадено растение или животно. Има точно определени сегменти и упражнения, чиито повторения трябва да се спазват стриктно, ако искаме да постигнем добри резултати. Йогата обхваща цялото тяло, както мускулите, дишането и ставите.  
Стойките и движенията в йогата се правят с подходящи леки дрехи и предимно върху специални постелки разположени директно на земята. За да можем да практикуваме йога упражнението е нужно да освободим съзнанието си, както и мускулатурата като се отпуснем напълно. Упражненията в тази техника се редуват. Учителят в йога движението се нарича ''Гуру'' и е човек, който е успял да постигне най-висшата степен в нея, като напълно е пречистил своето физическо и духовно тяло.  

Има няколко вида йога, които се практикуват из целия свят и те са: Раджа – йога, Карма-йога, Крия-йога, Мантра-йога, Хата-йога, Буда-йога и други. Всички видове йога се определят по дадени степени. Физическите упражнения са свързани с определени ''асани'', което преведено от индийски означава определена стойка или поза. 

Раджа-йога 
Тя обхваща мисловния потенциал на човек и е пряко свързана с нашия ум. Този вид йога е осма степен – ‘’Самадхи’’. Тя регенерира умствените клетки и ни помага да прочистим съзнанието си, като запазим най-важната информация в него.

Мантра-йога
Този вид йога е свързана пряко с мантрите, които всъщност са мотивиращи целебни послания за издигане на нашия дух над тревогите и прочистване на физическото тяло. Този тип йога се използва в шеста и седма степен. 

Буда-йога
Този тип йога е свързана със силата на нашето подсъзнание, черпене на духовна енергия и попиване на мъдрост. 

Хата-йога
Този тип йога е съвкупност от различни видове упражнения, които обхващат, както физическата мускулатура, така и психическата издръжливост на човека.