Какво да направим, ако партньорът ни е емоционален насилник

  • Сподели:
Какво да направим, ако партньорът ни е емоционален насилник

Все по-често ни се случва в ежедневието да се сблъскваме с хора, които ни тормозят емоционално, а единственият изход от подобна ситуация е да не се подаваме на този психологически натиск и да отстояваме себе си. Емоционалният насилник е човек, който не се интересува от нашите чувства, нещо повече той умело успява да си играе с тях, като обработва до съвършенство най-слабите места в нас. 

Не винаги успяваме да различим този човек, още в самото начало и попадаме във връзки, в които се чувстваме психологически изцедени от натиска, на който сме подложени. За да можем да разпознаем емоционалния насилник, трябва да забележим някои черти от неговото поведение, които са сигурни сигнали, че този човек не се интересува от нас, а се опитва нагло да ръководи живота ни. Емоционалният насилник пренебрегва умишлено нашите желания, чувства и мисли, като на свой ред налага своя подход, който често пъти е обвързан с един диктаторски глас, който започвате да чувате, дори когато той не е наблизо до вас. 

Друг начин, с който си служи манипулаторът е чувството за вина, което задължително още в самото начало, той ни вменява, за да може по-лесно да задържи контрола над нашата личност. Всячески се опитва да ни убеди, че ние сме неспособни да взимаме правилните решения, както и да се грижим за собствените си нужди и човека, който трябва да поеме тази задача и да управлява напълно нашия живот е самият той. Често пъти емоционалният насилник ни кара да се чувстваме безотговорни, глупави, нищожни и най-вече нещастни от начина си на живот, а в действителност, той самият прави всичко възможно, за да съсипе изцяло емоционалното ни здраве, като загубим напълно вярата в себе си. 

Най-странното е, че в огромен процент от профилите на емоционални насилници са описани хора, които в обществото изглеждат нормални, забавни, добронамерени и особено интелигентни, но в действителност в семейна среда стават съвсем различни - те са буйни, арогантни, манипулативни, гневни и дори тормозят своите жертви сексуално.
Много хора предпочитат да не споделят, че са попаднали в лапите на подобен човек и че се налага да споделят живота си с него, който съвсем не протича по начина, по който в началото те са си представяли, че ще се развие. Животът с подобен човек е обвързан от постоянни натяквания, страх и емоционална психоза, която държи жертвите му наблизо и в повечето случаи, те не разкриват своя живот пред останалите, заради тревогата, че няма да бъдат разбрани и никой няма да повярва на думите им.

Омагьосаният кръг се заплита още повече, когато допуснем този човек да контролира нашия свят, тогава става все по-трудно да избягаме и да започнем отначало. Освен чувството за вина емоционалният насилник започва да ни кара да смятаме, че животът ни не би бил нормален, ако той не присъства в него. Страхът, който изпитваме само при мисълта за този човек, е най-ясният сигнал, че той ни контролира емоционално и използва този факт, за да получи всичко онова, което предварително си е начертал, като тъмен план в главата си.

Повечето хора свързват насилника с физическите действия, които упражнява върху своите жертви и не осъзнават ясно, че човек може да ни тормози и психологически, което също е вид насилие. Голям процент от емоционалните насилници са доминиращи в своята връзка, нещо повече те държат техният партньор да се грижи изцяло за нуждите им, като трудно приемат отказ. Когато емоционалният насилник усети, че започне да изгубва почва под краката си, на показ започва да излиза и гневът, чрез който особено хитро манипулира своята жертва.

В повечето случаи той не посяга физически на жертвата си, но се опитва да демонстрира надмощие и власт над нея, като ѝ вмени огромно количество страх. Страхът от своя страна държи жертвата до своя насилник и така този омагьосан кръг трудно успява да се разплете. 

Когато до себе си имаме подобен човек първото, за което трябва да внимаваме е, никога да не му позволяваме да контролира решенията ни, както и да не му даваме властта да управлява живота ни, защото ако го направим, вече ще сме попаднали в капана му. Споделянето пред хора, на които имаме доверие, както и пред специалисти, също би ни помогнало да излезем от този емоционален затвор и на последно място е бягството – това е най-сигурният начин да се отървем от подобен човек, като напълно го зачеркнем от живота си и отнемем контрола му над нас. 

Специалисти съветват в подобни случаи никога да не се отказваме да се борим за своята лична свобода и независимо от страха, който ни е вменен, задължително да потърсим хора, с които да споделим своите притеснения и с които да поговорим. 
Когато разобличим емоционалния насилник пред другите, ние ще почувстваме подкрепа и ще можем да получим помощ, но докато стоим плахо и търпим всичко това, никога няма да успеем да излезем от тази психологическа клетка, в която той ни е затворил умишлено. 

За да можем да се справим с проблема, трябва да потърсим помощ, а тя се състои в разговори с най-близките ни хора, но ако и това не помогне, трябва да се посъветваме със специалисти, защото именно те разкриват, че психологическият насилник е отключил това свое поведение, още в най-ранна детска възраст и за да се промени е нужно да посети психиатър, с който заедно да работят върху всички тези неща, които през годините са изграждали профила му на насилник, а за всичко това е нужно време и разбира се, самия той да осъзнае своя проблем и доброволно да се подложи на лечение.