Кейт Уинслет: "Семейството ми е моят живот''

  • Сподели:
Кейт Уинслет: "Семейството ми е моят живот''

Кейт Уинслет, известна с невероятния си талант, завладява публиката по целия свят със своите забележителни изпълнения.

От нейната пробивна роля в "Титаник" до скорошните ѝ превъплъщения, които се радват на одобрението от критиката, Уинслет доказа, че е истинска сила в развлекателната индустрия. Освен с актьорското си майсторство, тя е вдъхновяваща фигура, известна със своята автентичност, устойчивост и застъпничество за важни каузи. 

Една от най-силните страни на Уинслет е способността ѝ да се потапя в широк спектър от героини, вдъхвайки им живот без усилие на екрана. От пламенната Клемънтайн във ''Eternal Sunshine of the Spotless Mind'' (2004) до волевата Джоана Хофман в ''Steve Jobs'' (2015), Уинслет постоянно представя силни изпълнения, които оставят трайно въздействие върху публиката. Нейната отдаденост на занаята и желанието ѝ да поеме предизвикателни роли ѝ донесоха множество отличия, включително награда на Академията за ролята ѝ в ''The Reader'' (2008).

В допълнение към актьорските си постижения, Кейт Уинслет е дълбоко отдадена на оказването на положително въздействие върху обществото. Тя е участвала активно в различни благотворителни организации, включително фондация ''Golden Hat'', чиято цел е да подобри живота на хората с аутизъм. Отдадеността на Уинслет на тази кауза произтича от нейния личен опит, тъй като собствената ѝ дъщеря е от аутистичния спектър. Нейните усилия да повиши осведомеността и подкрепата за аутизма ѝ спечелиха огромно уважение и възхищение.

"Семейството ми е моят живот. Мечтаната сутрин за мен е да стана в 6 сутринта, да изведа кучетата на разходка, а след това да си почина с чаша чай и да прочета някоя от моите готварски книги."

Кейт не е обикновена филмова звезда - тя успява да се справи едновременно с ролята на световна икона и на вечна жена с освежаващо спокойствие и самообладание. Но как? Описанието на холивудските звезди като "земни" се е превърнало в нещо като традиция. Но Кейт Уинслет - с 32 филма, пет награди "Бафта", пет "Златни глобуса" и един "Оскар" зад гърба си - може би наистина е най-земната от всички. Хората са привлечени от нея. Уинслет излъчва пълнота, която надхвърля просто силата и харизмата на филмова звезда. 

Уинслет приписва част от тази лекота в кожата си на една скорошна роля - на разкрепостения американски модел, превърнал се във военен фотожурналист и кореспондент на списание Vogue Лий Милър, в биографичния филм "Лий".

"Това, което взех от нея, е абсолютната свобода, която тя има от тялото си, и удоволствието от собствената си физическа същност. Мисля, че това е много необичайно за историческите женски фигури, които познаваме - както е необичайно и за жените днес."

Създаването на филма отнема осем години и в един момент, поради несигурното финансиране, Уинслет (която е и продуцент на филма) плаща заплатите на целия актьорски състав и екипа за две седмици. "Просто нямаше как да се откажа", казва тя. "Каузата, която Милър защитава, представяйки истината и справедливостта... някой, който е силен емоционално, харизматичен и секси, блестящо опитен в работата си и умее да се свързва с хората - това ме вдъхновява. Живеем във време, в което като жени просто жадуваме за това от други жени. #MeToo запали огън в много от нас, колективно, по отношение на това, което искаме да оставим след себе си и което искаме да кажем за себе си", продължава Уинслет.

Преобръщайки представата за Милър, завладяващият и дълбоко вълнуващ филм е базиран на книгата "Животът на Лий Милър" от 1985 г. на нейния син Антъни Пенроуз. "В миналото Лий е била известна със срещите си с мъже", казва Уинслет. "Но ние искахме да се съсредоточим върху това, което възприемахме като най-интересното десетилетие от целия ѝ живот: една жена на средна възраст, със своите недостатъци, която отива на война и я показва такава, каквато е.''

Последната работа на Уинслет е "Режимът", сериал в шест части на HBO, написан от Уил Трейси от "Наследство" - и освежаващ полъх след ''Лий''. Това е политическа  сатира, чието действие се развива в измислена страна в Централна Европа, в която актрисата играе диктаторката Елена Вернам, която се влюбва в проблемния войник ефрейтор Зубак (в ролята Матиас Шьонертс), който е нает за неин личен "контрольор на влажността", преди бързо да се превърне в неин любовник - всичко това пред очите на смаяния ѝ съпруг.