Килиън Мърфи & Ивон Макгинес: Зад всеки велик мъж стои една силна жена

  • Сподели:
Килиън Мърфи & Ивон Макгинес: Зад всеки велик мъж стои една силна жена

Килиън Мърфи спечели първия си "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Опенхаймер" на 96-ите филмови награди.

Ирландският актьор получи наградата за ролята си на ядрения физик Джей Робърт Опенхаймер в прочутия биографичен филм на Кристофър Нолан.

Мърфи изпълнява главната роля във филма за пионера в областта на атомните оръжия Джей Робърт Опенхаймер, написан и режисиран от Кристофър Нолан и базиран на американската книга "Прометей" на Кай Бърд и Мартин Джей Шервин. Филмът разказва за това как Опенхаймер и колегите му в Лос Аламос ще тестват бомбата на 16 юли 1945 г., без да знаят какво ще се случи - както и какви ще са последиците от техните опити.

Това е шестото сътрудничество на Мърфи с Нолан, като за първи път се появява в ролята на Плашилото в "Батман" на Нолан.

Мърфи победи силна конкуренция, включваща Пол Джамати за ''The Holdovers'', Джефри Райт за ''American Fiction'' и Брадли Купър за ''Maestro''. Това е първата номинация на Мърфи за "Оскар", но той е смятан за фаворит, след като е спечелил редица предишни награди за филма, включително за най-добър актьор на Бафта и Гилдията на филмовите актьори, както и за най-добър актьор (драма) на "Златен глобус". 

Наградата на Мърфи бе връчена от предишните носители на приза - Брендън Фрейзър (''Китът''), Матю Макконъхи (Клубът на купувачите от Далас''), Никълъс Кейдж (''Да напуснеш Лас Вегас''), Форест Уитакър (''Последният крал на Шотландия'') и Бен Кингсли (''Ганди'').

Излизайки на сцената Мърфи се нарече ''много горд ирландец'' и изрази благодарност към Нолан и на съпругата на режисьора, Ема Томас, продуцент на филма.

"Това беше най-дивото, най-вълнуващото, най-креативното, най-удовлетворяващото пътуване, на което ме взе през последните 20 години", каза Мърфи на Нолан. "Дължа ти повече, отколкото мога да кажа."

"Направихме филм за човека, създал атомната бомба, и за добро или за лошо, всички живеем в света на Опенхаймер. Бих искал да посветя тази награда на миротворците по света", каза Мърфи в речта си.

Но зад всеки велик мъж стои една велика жена - и Мърфи и съпругата му Ивон Макгинес, която е също толкова успешна в своята област, не правят изключение. Партньор в живота и кариерата на Килиън 51-годишната Ивон Макгинес е решаваща за успеха му, като го кара да изпитва сигурност във връзката си и го държи здраво стъпил на земята.

Макгинес - визуален артист, който работи в няколко медии - от филми и пърформанси до печатни издания - се запознава с Мърфи преди ролята му в пиесата "Дискотечни прасета" през 1996 г. След успешното си представяне в Дъблин пиесата е пренесена в Единбург, Лондон, Австралия и САЩ и така се включва творецът Ивон Макгинес. 

През 2016 г. актьорът, чиито родители са били учители, споделя пред The Guardian: "Времето, когато създавахме ''Disco Pigs'', беше най-важният период в живота ми. Хората, които срещнах там, си остават най-близките ми приятели. Те ме оформиха по отношение на вкусовете ми, на това, което исках да правя с живота си. По същото време срещнах и съпругата си. Тя дойде на турнето с нас. Беше толкова вълнуващо, преди 20 години или колкото и да е минало оттогава - всички бяхме деца, които се опитваха да намерят своя път - но беше наистина специално, специално време.''

През 2004 г. двамата сключват брак и посрещат две деца - синовете Малаки 18 г. и Аран 16 г. Освен това не се знае много за тази изключителна двойка, която пази личното си пространство.

Въпреки успешната си кариера Мърфи и Макгинес водят сравнително спокоен живот в Дъблин. "Славата никога не е била моята цел. Просто искам да се усъвършенствам", казва Мърфи пред People през 2005 г., след което признава, че съпругата му го държи здраво стъпил на земята. "Много е важно да имаш такъв човек. Животът ми не се е променил по никакъв начин, наистина. Все още имам същите приятели и ходим на същите места."

Подобно на Мърфи, Ивон е от Ирландия, по-точно от малкия град Килкени, който се намира в Югоизточния регион и в провинция Лейнстър. В същото време Мърфи е израснал в Балинтемпъл, предградие на Корк, на около 100 мили от Килкени.

Ивон е визуален артист с класическо образование, чиято работа обхваща няколко медии, включително филми, пърформанс, писане и звукозапис. Според нейния уебсайт тя "въплъщава преживяването за място и принадлежност, като организира публични интервенции и пърформанси на живо, които създават сюрреалистични и динамични моменти на взаимодействие и връзка с мястото, времето и общностите".

Учи в Технологичния институт в Корк, след което получава магистърска степен от Кралския колеж по изкуствата в Лондон.

Мърфи и Макгинес живеят в Лондон в продължение на десетилетия, преди да се преместят в Дъблин през 2015 г., за да бъдат близо до семейството си. Съобщава се, че актьорът е похарчил 1,7 милиона паунда за викторианска къща. Четириетажната къща, построена първоначално през 1863 г., се намира в Монкстаун, южната част на окръг Колумбия, Дъблин, и разполага с шест двойни спални, както и с четири стаи за гости.

"Обичах да живея в Лондон през 20-те и 30-те си години, но след известно време започваш да си задаваш въпроси: "Добре, това ли е всичко? Има някаква друга възможност?" Мърфи вече сподели пред The Guardian, че двамата с Макгинес искат децата им да имат близки отношения с баба си и дядо си.

"Искахме те да бъдат ирландци със здрави корени. Удивително е колко бързо се адаптираха акцентите им.''

При участието си в предаването ''Desert Island Discs'', излъчено по BBC Radio 4, актьорът заяви, че съпругата му е била "решаваща" по отношение на адаптирането му към Холивуд. В разговор с водещата Лорън Лавърн, Килиън обясни как е открил, че "допълнителният аспект" на актьорската професия - като ходенето по червени килими - е "доста труден". Възхищавайки се на съпругата си, той продължи: "Да имаш наистина сигурна, солидна основа е от огромно значение. Аз със сигурност имам такава. Ивон е като остров на комфорт и лекота.''