Килиън Мърфи вече е част от носителите на ''Оскар''

  • Сподели:
Килиън Мърфи вече е част от носителите на ''Оскар''

Килиън Мърфи спечели първия си "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Опенхаймер" на 96-ите филмови награди.

Ирландският актьор получи наградата за ролята си на ядрения физик Джей Робърт Опенхаймер в прочутия биографичен филм на Кристофър Нолан.

Мърфи изпълнява главната роля във филма за пионера в областта на атомните оръжия Джей Робърт Опенхаймер, написан и режисиран от Кристофър Нолан и базиран на американската книга "Прометей" на Кай Бърд и Мартин Джей Шервин. Филмът разказва за това как Опенхаймер и колегите му в Лос Аламос ще тестват бомбата на 16 юли 1945 г., без да знаят какво ще се случи - както и какви ще са последиците от техните опити.

Това е шестото сътрудничество на Мърфи с Нолан, като за първи път се появява в ролята на Плашилото в "Батман" на Нолан.

Мърфи победи силна конкуренция, включваща Пол Джамати за ''The Holdovers'', Джефри Райт за ''American Fiction'' и Брадли Купър за ''Maestro''. Това е първата номинация на Мърфи за "Оскар", но той е смятан за фаворит, след като е спечелил редица предишни награди за филма, включително за най-добър актьор на Бафта и Гилдията на филмовите актьори, както и за най-добър актьор (драма) на "Златен глобус". 

Наградата на Мърфи бе връчена от предишните носители на приза - Брендън Фрейзър (''Китът''), Матю Макконъхи (Клубът на купувачите от Далас''), Никълъс Кейдж (''Да напуснеш Лас Вегас''), Форест Уитакър (''Последният крал на Шотландия'') и Бен Кингсли (''Ганди'').

Излизайки на сцената Мърфи се нарече ''много горд ирландец'' и изрази благодарност към Нолан и на съпругата на режисьора, Ема Томас, продуцент на филма.

"Това беше най-дивото, най-вълнуващото, най-креативното, най-удовлетворяващото пътуване, на което ме взе през последните 20 години", каза Мърфи на Нолан. "Дължа ти повече, отколкото мога да кажа."

"Направихме филм за човека, създал атомната бомба, и за добро или за лошо, всички живеем в света на Опенхаймер. Бих искал да посветя тази награда на миротворците по света", каза Мърфи в речта си.

На церемонията ''Опенхаймер'' изпъкна и с още отличия: за най-добър режисьор Кристофър Нолан, за поддържаща мъжка роля Робърт Дауни младши, най-добър филм, най-добър филмов монтаж, награда за операторско майсторство и най-добра оригинална музика.

Виж още