Красотата е в очите на наблюдаващия

  • Сподели:
Красотата е в очите на наблюдаващия

Красотата е субективна.
Поговорката "Красотата е в очите на наблюдателя" означава, че различните хора могат да имат различни възприятия за красотата. Това, което един намира за физически привлекателно, интересно или атрактивно, за друг може да не е.

Не бях сигурна каква е моята версия на красотата... и в най-впечатляващата си възраст се превърнах от срамежливо момиче от малък град в централна фигура на Playboy... Животът ми сякаш се изстреля във висините, без да имам време да го планирам или да го осмислям. Никога не съм се чувствала достойна за това новооткрито внимание, но може би това беше несъзнателният ми начин да го търся. 

Възхищавах се на жените в имението на "Плейбой"... всяка беше толкова различна и прекрасна по свой собствен начин от цял свят, а аз бях "една от тях" - успях да науча как да се обличам, да си правя прическа и грим, за да предизвиквам вълнение - толкова много стилове и цветове на косата, типове тела и възрасти. Приехме това, което бяхме, създавайки едно бляскаво приятелство. Чувствах се така, сякаш сме заедно в това. Споделяхме тайните си за красота, докато седяхме с ролки в косата и се смеехме на ягодовите душове.

Това беше моята енциклопедия на красотата, показваща разликата между "класически и естествен" и "вава-вум". Тези жени ме взеха под крилото си, чувствайки се инстинктивно защитени от мен, наричайки ме "сладка" и оглеждайки ме в дънките и тениската ми. Имах чувството, че виждат някой друг, или по-точно казано, виждат себе си в мен - като "Елиза Дулитъл". Изучавах тяхната уравновесеност, индивидуална красота, самоувереност, гласове, смях и начини на общуване с мъжете, както и начина, по който мъжете реагираха на тях. Исках и аз да бъда секси... За мен беше чест да бъда в "отбора" - исках да им подражавам и го направих... Срамежливостта се стопи, бях хипнотизирана и щастлива - макар и наивна.

Чувствах се в безопасност, сякаш си бях у дома.
Това обаче не мина без тъмната си страна...

Въвеждането ми в бизнеса с красота беше проницателно. Малко след първата ми корица за Playboy имах насрочена среща с голяма козметична марка в хотел "Бевърли Хилс" в известното бунгало "Мерилин" (№ 7А). Един охранител ме въведе в дневната и покрай него видях в спалнята, където един мъж седеше на ръба на леглото и пушеше пура. Той потупа леглото, като ми направи жест да вляза и да седна до него. С пурата си той каза да дойда и да му дам да види портфолиото ми на модел. Моето "портфолио" представляваше книга с празни страници - с изключение на първата, на която имаше около двадесет малки изрязани полароида от "Плейбой", подредени във формата на цвете. Бях направила колаж от тях с помощта на ножица и лепило.

Изгубих смелост да вляза и да му го покажа. Стори ми се странно, че беше толкова дружелюбен и искаше да вляза в спалнята му. Бързо излязох, като се оправдавах и извинявах, че нещо ми е "изникнало". Нервно изтичах по страничната улица до мястото, където ми беше казано да паркирам, качих се в колата и заключих вратата, като не исках да гадая за какво става въпрос. Чувствах се странно и некомфортно - избягах оттам набързо.

Това преживяване ме накара да разбера веднага, че трябва да бъда много внимателна навсякъде, където отида, дори и в луксозен хотел. Тези странни срещи на "отиване и връщане" се сумират. Да бъда момиче на Playboy беше свързано с някои очаквания, за които никога не бях предполагала. Научих се да се справям с това, да се усмихвам, да се смея и да бягам, ако се наложи.

Изборите ни ни определят, а репутацията ни предшества.

Скоро стана ясно, че аз не съм от този тип момичета. Не се поддавах на това и казвах на всеки, който се отнасяше с мен по този начин, да има малко уважение. Направих го по достатъчно любезен начин, като обясних, че може и да съм нова в този град, но не съм вчерашна. Нямаше да се поддам на техните ухажвания или заплахи.
За щастие, на света има много повече добри хора, отколкото лоши, дори в Лос Анджелис. Скоро намерих страхотни приятели и нови критерии.
Гордеех се, че бях поканена да се присъединя към кампанията VIVA GLAM на MAC и платформата "Изпробвай се". Това ми даде нещо полезно, за което да говоря в международен план - за хората, борещи се със СПИН, за стигмата и за нещо повече от това да си харесам червило.

Това ме накара да се замисля...Защо всички козметични продукти не са без жестокост? Бях загрижена за правата на животните и човека.
Само за да срещна присвити очи...
Не можех просто да сложа името си върху куп глупости, които се възползват от мен като пневматична кукла Барби.
Изборът ми побъркваше хората, особено агентите. Никой не очакваше от мен да имам собствено мнение, убеждения или въпроси.
Не можех да се накарам да допринеса за болката и страданието заради финансова изгода. Исках да си изкарвам прехраната с известно самоуважение, самосъзнание... За другите обаче не изглеждаше така - хората казваха, че не съм добра бизнесдама или че съм тъпа блондинка...

Нямаше кой да ми помогне да се ориентирам в съвестта си, освен самата аз.
Удържах позицията си.

В този момент - бях живяла скромно и с много, но нито едно от двете не промени нивото на щастието ми. Парите не можеха да бъдат решаващ фактор при сключването на тези съюзи и сделки.
Заобиколих се с артисти, уникални и вдъхновяващи мислители, които четяха и гледаха документални филми и говореха за изкуство.
Бях научила, че ако не уважаваме себе си, как можем да очакваме това от другите? Това, което пускаме в света, светът ни връща като бумеранг. Така че, когато тези репортери искаха да говорят за гърдите ми навремето, си помислих, колкото и да е досадно, "Какво друго съм пускала в света?". Така че намерих начин да споделя цялото повърхностно внимание с нещо значимо - животни, природа и уязвими хора.

Красотата идва отвътре -
Тя блести през очите ни, огледалата на душата.


След няколко десетилетия на опити и грешки - аз обикнах тази част от живота. Искам да изглеждам здрава и на моята възраст. Предпочитам младите хора около мен да са "млади", а не да гонят младостта. Това е свобода. Идва момент, в който просто позволяваш на живота да сияе по лицето ти.
Мисля, че стареенето е нещо като красота на "Уаби Саби", приемам счупеното и виждам красотата в него, пукнатините и всичко останало, и съм благодарна.

Това съм аз, това е моята история сега.

Трябваше моите пораснали и мъдри момчета да ме накарат да почувствам колко е важно да върна този разказ - както за тях, така и за мен. Хубаво е най-накрая да се почувствам видяна и това, което е било необходимо, за да стигна дотук.

С опит, интуиция и малко късмет се научих да се доверявам на живота.

Автор: Памела Андерсън