Мисловна система, която ще ни помогне по-бързо да постигнем целите си

  • Сподели:
Мисловна система, която ще ни помогне по-бързо да постигнем целите си

Всеки ден си поставяме някаква цел, понякога тя изглежда малка и абсолютно незначителна, в други случаи пък искаме да надскочим и най-смилите си мечти, като си определяме план да постигнем нещо много по-мащабно. Независимо от това, дали целта е малка или голяма, трябва да открием подходяща система, която ще ни подтикне да намерим най-добрия възможен вариант, чрез който разрешим всички трудности и да продължим напред, въпреки страховете от провал и вътрешните ни противоречия.  

Разберете как да изградите печелившата стратегия, която ще ви помогне да сбъднете своите най-съкровени цели.

Неразрешими проблеми – Тези проблеми обикновено ни изглеждат на пръв поглед сложни за изчистване, именно поради тази причина вместо да търсим конкретно решение на трудната ситуация ние се вглъбяваме над степента на трудност, която е и този мисловен перипет, който не ни позволява да преодолеем по-бързо неприятните моменти в живота ни. За да можем да променим обаче тази ''губеща система'', трябва да насочим мислите си върху различните варианти, чрез които можем да овладеем случващото се и просто да продължим напред. 
Втората крачка включва взимането на твърдо решение, което не само ще ни измъкне от неприятната ситуация, но ще бъде и полезно по някакъв начин за нас, като например може да ни донесе някаква поука за това, как трябва да реагираме следващия път, когато се сблъскаме с подобен тип проблем. 

Стъпките за решаване на най-трудните казуси в живота ни включват откриване на проблема, търсене на варианти и директно действие, чрез което ще можем да изчистим неравностите и да продължим напред още по-мотивирани, силни, гъвкави и този път научили своите безценни житейски уроци.
Обикновено когато човек има по-голям опит, той успява много по-лесно да се справи с проблемите, като се фокусира върху различните варианти, след което избира този, който е най-добрият за самия него, без да губи време в това да анализира прекалено много случващото се или пък да се обвинява, защо е предприел дадена стъпка, която го отвела на различно място, от това, на което е искал да стигне. Опитът ни дава възможност да обмисляме предварително всеки развой на събитията и да бъдем подготвени, както за голям провал, така или мащабен отскок нагоре. Когато човек очаква всичко, той вече е един ход пред другите и може да контролира всяка ситуация, в която навлиза!

Най-продуктивната система за справяне с проблемите включва - откриване и разрешаване на трудната ситуация, независимо от това колко сложна, демотивираща и ангажираща ви изглежда. Тук е важно и да отбележим, че когато спрете да мислите и да превръщате и най дребната спънка в неразрешим мащабен проблем, ще можете да изчистите съзнанието си за тези отговори, които впоследствие ще могат да разрешат загадката. А най-важното в тази психологическа система е, че няма да се напрягате излишно за всяка дребна спънка, вместо това вече ще имате предварително изработен мисловен план, чрез който стъпка по стъпка ще преминавате през трудностите. Когато спрем да се фокусираме върху степента на трудност, ще можем да насочим вниманието си към различните варианти, които ще ни изкарат от дупката!