Методът Кайзен: японската философия, с която постигам целите си

  • Сподели:
Методът Кайзен: японската философия, с която постигам целите си

Признавам си, аз съм от хората, които си поставят твърде амбициозни, но също и постижими цели. Но има хора, които често се провалят с гръм и трясък, обземайки ги чувството на катастрофа, че отново не са се справили с постигането на целите си. Добрата новина е, че това е често срещан и лесно разрешим проблем, просто трябва да намалим малко очакванията си, да спрем да отлагаме, да погледнем очи в очи реалността и да си повтаряме, сякаш е мантра, думите на Лао-Дзъ: "Пътуването от хиляди мили започва с първата крачка".

За да направя тази първа крачка, реших да приложа в ежедневието си метода Кайзен - японска философия, която говори за непрекъснато подобрение на малки дози, без да бързаме, но и без да спираме. Когато успеем да разделим целите си на изпълними задачи, ще усетим, че (най-накрая) се движим, успокоявайки тревогата от възможно най-бързото постигане на целта. Кайзен е японска дума, съставена от "кай", което означава "промяна", и "дзен", което означава "добро" - обяснява Ана Лоренте, треньор по работа и астролог, основател на Muyciela. Тази философия се основава на извършването на малки, но непрекъснати промени, за да подобрим производителността си, да постигнем високи цели и да напредваме без ограничения във всяка област на живота си." Казано простичко, в центъра на Кайзен стои стремежът към непрекъснато и безкрайно подобряване.

Произходът на тази методология датира от 1945 г., в края на Втората световна война, когато Япония е в хаос и с наистина несигурно положение на своята индустрия. "Те създават и внедряват тази методология, за да подобрят и рационализират ресурсите си, и въпреки че тази философия се ражда с цел да се приложи на работното място, днес ползите от нея са повече от доказани на лично ниво, в ежедневието ни", казва Ана.

"Вярвам, че успехът се състои в това, че свежда до минимум усилията, като ги прави постоянни. Често се губим в целите си, поставяме си много амбициозни задачи, с големи очаквания и с толкова дългосрочно удовлетворение, че ги виждаме като непостижими. Това води до бърз спад на мотивацията, тъй като виждаме, че целта е много далеч, а усилията, които трябва да положим, са титанични. Чувстваме се изтощени само като си го представим", разсъждава треньорът.

Как да приложите метода Кайзен в ежедневието си
Достатъчно е да погледнем историята на Япония оттогава насам, за да се убедим, че методът работи. Ако една държава е могла да възкръсне от пепелта, защо и аз да не мога да бъда организираната, продуктивна, освободена от стреса, спортуваща жена, каквато искам да бъда, затова се захванах за работа. "Първото нещо, което ви предлагам, е да си поставяте цели с много амбиция, без страх, както за личния, така и за професионалния ви живот. След като ги запишете (направете всичко в писмен вид), разбийте ги на малки ежедневни задачи. 

Друг начин да подобрите живота си с помощта на философията Кайзен е да отделяте по няколко минути всеки ден за преглед на силните и слабите си страни - кои ежедневни стъпки ви приближават или отдалечават от целта? ''Направете писмен списък, визуално се изправете срещу ежедневните си предизвикателства", съветва Лоренте. "Когато целите са разбити на малки стъпки, ще е по-трудно да се измъкнем с оправдания, че са невъзможни", казва експертът, който ни приканва да се запитаме къде искам да бъда след една година или дали това, което правя днес, ме приближава или отдалечава от целта. "Не забравяйте да погледнете какви ресурси и силни страни можете да развиете и какви модели и поведения могат да бъдат подобрени. Ангажиментът е с вас, ежедневно, целенасочено и силно мотивиращо."

Правилото на петте С
Пуристите предлагат да прилагате "5-те С" в ежедневието си:

Сейри: За да не се изгубите в детайлите, трябва да се научите да различавате полезното от това, което е най-добре да изхвърлите.
Сейтън: Организирайте всичко, от което се нуждаете, за да изпълните целта си; това ви позволява да рационализирате процесите и да бъдете по-ефективни.
Сейсо: Редът и чистотата на пространството са от съществено значение за избистряне на ума.
Сейкецу: Личната хигиена е навик, който помага за поддържане на мотивацията.
Сицуке: Горните точки са безполезни, ако не сте в състояние да прилагате самодисциплина и самоконтрол.

Ана Лоренте го обяснява много лесно: "Представете си, че ви възложа като задача да пробягате 42 км маратон за 6 месеца. Сигурно ще ми кажете, че не можете, че е невъзможно, че съм луда. Мога обаче да ви предложа да започнете ежедневна тренировъчна програма, с много достъпен и мотивиращ работен план, в който постоянството ще ви даде необходимия капацитет. Тогава след 6 месеца, когато ви предложа да бягате маратон, ще отговорите: "Перфектно, готова съм".

За нея методът Кайзен е ценен инструмент: "Той ви кара да се чувствате валидни и затова се ангажирате да продължите да се подобрявате, защото виждате напредък в краткосрочен план. Ако ежедневно измервате резултата от усилията си, поемате отговорност за резултатите си и следователно за живота си.''