Рита Ора & Тайка Уайтити: любов, приятелство и гръмотевици

  • Сподели:
Рита Ора & Тайка Уайтити: любов, приятелство и гръмотевици

Те се влюбиха в Сидни, така че мястото е напълно подходящо Vogue Австралия да ги снима там за новата си корица. В навечерието на първия албум на Ора от пет години насам двойката разказва пред Vogue за съвместния си живот като най-добри приятели, а сега и творчески сътрудници.

В деня, в който Рита Ора и Тайка Уайтити трябваше да се снимат за Vogue Австралия, всички метеорологични прогнози съобщаваха за дъжд. И то не просто дъжд, а непредсказуем проливен дъжд. И все пак, по някакво чудо, през по-голямата част от времето слънцето грееше ярко в източните предградия на Сидни. Случайно или пък не, боговете на времето се погрижиха за първите съвместни снимки на Ора и Уайтити. Двамата сключиха брак миналата година и наскоро зашеметиха на червения килим на Met Gala в еднакви тоалети на Atelier Prabal Gurung. По време на снимките бяха изпълнени с топлина и смях - непрестанни шеги и добри моменти - техният общ позитивизъм привлича най-доброто във всеки и във всяка ситуация, където и да отидат.

''Рита е професионалист. Тя знае какво да прави. Аз имам около четири пози и три изражения'', шегува се Уайтити.

Родената в Косово 32-годишна изпълнителка и 47-годишният награждаван новозеландски сценарист и режисьор се радват на дългогодишно приятелство, след като са представени от Робърт Патинсън на барбекю, което Уайтити организира в Лос Анджелис. Но когато най-накрая се събраха, беше въпрос на подходящо място (Сидни) и подходящо време (2021 г.). Ора беше тук, за да снима първия си сезон като съдия в The Voice, а Уайтити беше в града и режисираше Thor: Love & Thunder в студиото на Fox.

Две години по-късно двойката преживява важен етап и не само защото се снимат в града, който е бил техният романтичен фон. През следващия месец излиза третият студиен албум на Ора - You & I, в който песен по песен се разказва за любовната им история. Той се появява в период на интензивна концентрирана промяна за певицата, която е събрала повече от 10 милиарда стрийма и държи рекорда за най-много сингли в топ 10 от британска изпълнителка - 13 на брой. Ора навлезе в 30-те години не само с нова голяма любов в живота си, но и с нов договор с BMG, който ѝ дава право на собственост върху всички нейни мастър записи. Тя е поела артистичния контрол както никога досега.

Клипът на "Praising You" доказа, че Ора и съпругът ѝ Уайтити, който спечели Оскар за сценария на филма си "Заекът Джоджо" през 2020 г. и режисира кампанията на Belvedere с участието на танцуващия Даниел Крейг, са творческа сила. Животът е добър в техния свят. И след като многократно са били канени да се снимат заедно, най-накрая, казват те, е дошъл моментът да споделят любовната си история. Ора признава, че е била нервна на снимачната площадка. ''Исках да уловя автентичността ни като приятели и партньори ... Да уловя един момент във времето."

Vogue: Какво е усещането да се върнете в Сидни за тази фотосесия, знаейки, че това е мястото на голямата ви любовна история?

Тайка Уайтити: "Бяхме тук през декември миналата година, когато Рита участва за втори път в The Voice. И двамата имаме много приятели тук и всичко сякаш естествено си дойде на мястото. Чувстваме се сигурни и в добри ръце.''

Рита: "Това е нещо като завършек на историята, един романтичен начин да направим нещо за първи път заедно и безопасна среда, в която да бъдем себе си."

Vogue: Снимачният ден беше изпълнен с много смях. Вие двамата очевидно сте лудо влюбени, но също така се забавлявате страхотно с живота в момента. Справедлива ли е тази оценка?

Т: "Мисля, че е така, да. Правил съм много неща с други хора, с които никога не съм бил във връзка, които се държат много сковано, а енергията не е съвсем на място. Чувствам се спокоен, че правя това с Рита, защото тя е най-добрият ми приятел.''

Vogue: Нека използваме това като трамплин, за да поговорим за "Praising You", втория сингъл от новия албум на Рита.

T: "Нашето последно сътрудничество!"

Vogue: Ти си режисьор на видеото - как стигна до режисурата му - а също и вдъхновението?

T: "Реших да използвам тази година, за да следвам Рита и да се забавлявам с нея.''

Р: "Просто се получи. Това също е много готино, в творчески план обичам да се ровя в мозъка на Тайка. Уважавам и се възхищавам на това, което прави, и наистина се доверявам на мнението му. Исках да видя, ако ни се налага да си сътрудничим за първи път, как можем да се поучим един от друг. Това е чудесна здравословна гледна точка за двама души в една връзка. Тайка ме прави по-креативен автор, защото имаше известен период от време, в който бях блокирала.''

Vogue: Албумът се нарича буквално You & I. Разкажете ми за процеса на писане на песни?

Р: "През последните две години си водех дневник и просто записвах чувствата си вътре. Воденето на дневник е много, много полезно за психическото здраве. Изхвърлих разни неща от душата си и концепциите се превърнаха в песни, а песните се превърнаха в албум. Беше органично. По време на този процес отношенията ми с Тайка бяха едно от най-големите вдъхновения, но също така навлизах в новите си приятелства с хора, разбирах връзките на другите и наистина се примирявах с човешкото общуване отново. Знам, че звучи странно да го кажа, но това беше голяма част от вдъхновението ми. Винаги съм се вдъхновявала от любовта. Обичам романтични романи, романтични филми, романтични комедии. Цялата ми музика има този подтекст на любов и надежда."

Vogue: Тайка, какво беше чувството да чуеш тези песни за първи път, знаейки, че Рита говори за теб в тях?

Р: ''Хареса ти!"

T: "Аз съм зодия Лъв. Всичко в света се върти около мен. В общи линии преминавам през живота с мисълта, че живея в "Шоуто на Труман" и всичко е организирано за мое забавление. Така че в известен смисъл е напълно логично, че накрая някой ще напише песен за мен. Извън шегата, за мен беше голяма чест.''

Vogue: Какво е да си женен за човек като Рита?

T: "Вбесяващо." (смее се)

Vogue: За какво ѝ се възхищаваш?

T: "За това, че е работохолик. Работила е в продължение на 20 години без почивка. За мен е вдъхновяващо да видя някой, който работи и е мотивиран, който отразява много от това, което аз изпитвам по отношение на работата и моето място в индустрията, и е много открит и честен за нещата, през които е преминал, бидейки артист. Това ми помогна и аз да се отворя и да осъзная, че е нормално да бъдеш малко по-уязвим около работата си. Това е нещото, което си взех от присъствието на Рита. Тя е много вдъхновяваща със силната си работна етика.''

Vogue: Добре ли ви се отразява семейният живот, въпреки че графиците ви са препълнени?

Р: "Да. Намираме време един за друг, като жертваме определени неща - всеки уважава професията и пространството на другия.''

T: "Много е лесно, когато хората се съберат, особено когато и двамата са супер успешни и заети, да се вглъбят в това, което правят, и да си мислят, че тяхното нещо е по-важно от всичко друго на света - не е така. Трябва да отделяте време, за да бъдете заедно. Това е най-важното в брака, във взаимоотношенията - да намериш човека, с когото искаш да прекарваш времето си, и да се увериш, че наистина го правиш."

Vogue: Какво е усещането да имате един друг в ъгъла си?

Р: "Мисля, че в живота просто искаш да се чувстваш комфортно и да се чувстваш в безопасност с някой и този някой да те извисява и да те прави най-добрата версия на себе си. Това е всичко, което можеш да искаш. Чувствам се спокойна, сигурна и страхотна."

T: "Съгласен съм с всичко казано. Имам един малък гангстер, който ми пази гърба, това е важно.''