Речта на Да'Вайн Джой Рандолф, която просълзи и мен

  • Сподели:
Речта на Да'Вайн Джой Рандолф, която просълзи и мен

Да'Вайн Джой Рандолф спечели първия "Оскар" в кариерата си за най-добра актриса в поддържаща роля във филма "The Holdovers", драма от 70-те години на миналия век.

Във филма Рандолф влиза в ролята на Мери Ламб - главната готвачка на училището и майка, загубила единствения си син във войната във Виетнам.

Рандолф беше големият фаворит за наградата, след като спечели почти всички награди за най-добра поддържаща женска роля в навечерието на "Оскар"-ите, включително "Златен глобус", "Бафта", "Изборът на критиците", "Независим дух" и наградите на Гилдията на филмовите актьори. Другите дами номинирани в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля бяха: Джоди Фостър (''Нияд''), Емили Блънт (''Опенхаймер''), Даниел Брукс ("Пурпурен цвят") и Америка Ферера ("Барби").

Джейми Лий Къртис, Лупита Ньонго, Рита Морено, Реджина Кинг и Мери Стенбъргън - всички предишни носителки на "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля - се появиха на сцената, за да връчат наградата, и всяка от тях произнесе трогателна реч за една от настоящите номинирани, преди Рандолф да бъде обявена за победителка. Ньонго, която говори за Рандолф, спомена, че актрисата е носила очилата на баба си във филма, режисиран от Александър Пейн. "The Holdovers" беше номиниран за пет Оскара в неделя, включително за най-добър актьор за Пол Джамати, както и за най-добър филм.

Със сълзи в очите Рандолф започна речта си с думите "Бог е добър'', след което благодари на майка си, че я е насочила от кариера на певица към кариера на актриса, както и на бившата си учителка от класа, в който Рандолф е била единственият чернокож ученик. 

"Не мислех, че трябва да се занимавам с актьорство. Благодаря на майка ми, че ме насочи към това. Благодаря на всички хора, които бяха до мен, напътсваха ме да следвам мечтата си и ме подкрепяха. Винаги съм искала да бъда различна. Сега осъзнавам, че просто трябва да бъда себе си. Благодаря ви, че ме видяхте."

Извън "The Holdovers" Рандолф е най-известна с номинираното си за "Тони" изпълнение в "Призрак", комедията на Еди Мърфи "Dolemite Is My Name" и сериала на HBO "The Idol". Тя казва, че е била привлечена да изиграе Мери Ламб в "The Holdovers", защото е искала да хвърли светлина върху особеността на привидно "обикновените" жени.

"Това е важно, особено за цветнокожите жени, защото тези жени рядко получават признание", каза Рандолф пред Variety в сутрешните часове на номинациите за "Оскар". "Въпреки че тя е чернокожа жена, хора от всички слоеве на обществото са идвали при мен и са казвали: "Виждам себе си в Мери".