Цифрова детоксикация: какви са ползите от това да изключим телефона си?

  • Сподели:
Цифрова детоксикация: какви са ползите от това да изключим телефона си?

Разговаряхме с експерт за нарастващата нужда от изключване, ползите от тази практика и опасностите от прекомерното излагане на мрежите.

Когато се осмелите да оставите временно настрана цифровата вселена, осъзнавате, че светът продължава да се върти. 
Нещо повече, пътуването без мобилен телефон понякога може да бъде най-доброто нещо, което можете да направите. Въпреки че може да провокира известна тревога при мисълта за това, завръщането към удоволствието от импровизацията и към липсата на спешност да покажеш какво правиш, към онзи carpe diem, който толкова обичаме да си повтаряме, носи повече полза, отколкото вреда. Защото целият напредък, който ни донесе технологията, е безспорен, когато обаче тя се превърне в мания, от която не сме в състояние да се откъснем, както всяко друго допълнение, тя се превръща в проблем.

Вярваме, че животът, привързан към дигиталния свят, ни кара да се чувстваме по-близки с другите, но в действителност дали е така? Наслаждаваме ли се повече на концерт или залез, защото ipso facto го споделяме в мрежите си или в група в Whatsapp? Фактът, че се появяват все повече хотелски алтернативи, които ни приканват да изживеем "дигитална детоксикация", е ясен знак за появата на необходимостта да се откъснем от дигиталния свят. В края на краищата телефонът се е превърнал в първото и последното нещо, което виждаме всеки ден.

Какво е дигитално откъсване?

Вярно е, че концепцията за дигитално прекъсване на връзката навлезе в живота ни, тясно свързана с работното място, с онази наложена нормалност да бъдеш на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Днес да не си длъжен да отговаряш на обаждане или имейл в края на деня се възприема като нещо нормално - ако обаче разширим тази вездесъщност до по-глобален обхват, не е ли подобна концепция необходимостта да споделяш къде се намираш по всяко време или да трябва винаги да отговаряш на съобщение в даден момент?

Както посочва Мария Консуело Виласанчес, психолог и член на Doctoralia, в крайна сметка "всеки вид зависимост предизвиква безпокойство и тази на мобилния телефон не е изключение. Живеем залепени за мобилните си телефони, използваме ги за всичко и не осъзнаваме до каква степен можем да бъдем пристрастени. Самият факт, че трябва да останем без мобилен телефон за известно време, или мисълта, че ще се наложи да го направим, предизвиква паника у повечето хора".

Доказано е, че "прекомерната употреба на технологиите може да предизвика раздразнителност, изтощение, умствена умора, отпадналост, промени в настроението, депресия и дори чувството, че трябва да си постоянно свързан и не можеш да спреш". Всъщност в това свръхсвързано цифрово общество се появиха нови патологии като техноумора, технотревожност, технофобия, технозависимост или най-тревожната от всички - номофобия, или ирационален страх от това да останеш без мобилен телефон или да не можеш да го използваш.

Все повече хора започват да се замислят за опасността да живеят само за и чрез екрана. Както Виласанчес правилно отбелязва, "цифровото прекъсване е термин, който се отнася до способността да се изключим за повече или по-малко дълъг период от време от всички цифрови устройства, с всичко, което произтича от това (включително социалните мрежи), и да се свържем отново със заобикалящата ни среда". 

Ползите от прекъсването на връзката

"Всички трябва да можем да се изключваме от екраните ежедневно. Ако това ни е невъзможно поради работата ни, е необходимо да си определим дневен график, по който да изключваме устройствата си и да не сме свързани", предупреждава експертът, който добавя, че "ако не работим с екрани, можем да ограничим използването им през деня, като определим времеви граници, които трябва да са максимум 2 часа на ден".

Това ежедневно намаляване се изразява в "по-добро качество на съня (използването на тези устройства близо до времето за лягане ни стимулира прекалено много), моменти за нас самите и за хората около нас, възстановяване на връзката със заобикалящата ни среда, зрителна почивка (екраните и прекомерната им употреба могат да доведат до проблеми със зрението), възможност да се отпуснем и да се занимаваме с други дейности, които ни харесват, както и да не се чувстваме зависими от технологиите и да не се сравняваме с това, което се публикува в мрежите, където често ни се показва нереален и недостижим живот за повечето хора."

Ако успеем и да се изключим от екраните за няколко дни, нивата на тревожност и стрес ще намалеят значително, особено ако обичайната ни работа е свързана с използването на цифрови устройства. Почивките трябва да са без екрани, за да можем наистина да се откъснем от работата и следователно от рутината си. Нека не забравяме, че умората е не само физическа, но и психическа, а тя до голяма степен се дължи на използването на екрани. Ако наистина искаме да си починем и да се откъснем, трябва да се откъснем и от екраните.

Тревожност и социални мрежи

"Възможността да пътуваме, без да се налага да качваме постове или снимки, да пътуваме само за да се забавляваме, ни кара да изпитваме чувство на благополучие, защото това наистина означава да се откъснем от ежедневието си", казва експертът. "Възможността да престанем да бъдем зависими от екрана и мрежите преди всичко ни дава възможност да бъдем отново със себе си, да развиваме вкусовете или хобитата си без мнението на другите и като цяло да се чувстваме отново свободни да правим това, което искаме. Чувството за свобода оказва влияние върху нашето психическо благополучие и самочувствие. Съществува тясна връзка между тревожността и социалните мрежи. Те са тясно свързани и често причината за нея идва оттам", допълва той.

"В социалните мрежи, доминирани от инфлуенсъри и хора, които печелят пари чрез съдържанието си за своя живот и преживявания, ни се внушава идеята, че трябва да имаме перфектен живот, вълнуващ и изпълнен с нови приключения. А това е неизпълнимо в ежедневието ни, което поражда тревога и разочарование. Достатъчно е да погледнете броя на психичните проблеми, причинени от нуждата да изглежда, че животът ви е перфектен, които са били предадени от някои от работещите в тези мрежи. Самите ние, дори и да не сме инфлуенсъри, сме принудени да показваме най-доброто от себе си, когато качваме съдържание. Чувстваме се притиснати винаги да показваме най-добрата си страна, защото така правят другите. А сравнението с останалите в крайна сметка генерира източник на допълнителен стрес за нас".

От друга страна, "това, което качваме в мрежите, показвайки живота си, може да има отрицателно въздействие върху нас, тъй като преекспонирането на личния ни живот и липсата на интимна част от него е пагубно за нас. Всички се нуждаем от лична страна, за да се чувстваме добре психически, а прекомерното преекспониране е вредно. Постоянното излагане на погледите на другите, търсенето на лайкове и желанието да се придаде определен имидж поражда голям дискомфорт".

В заключение психологът посочва, че тази зависимост "не е нещо, което се предава от поколение на поколение, тъй като използването на мрежи и технологии е типично за този век, въпреки че ако продължаваме да се държим по този начин, това несъмнено ще засегне следващите поколения, като се започне от нашите деца, които вече са се родили дигитализирани, освен ако не успеем да спрем в някакъв момент и да променим поведението си".