По дяволите правилата - дългата коса вече е най-подходящият стил за жените над 50 години

  • Сподели:
По дяволите правилата - дългата коса вече е най-подходящият стил за жените над 50 години

Баща ми - офицер от военноморските сили - казваше, че дължината на косата на една жена трябва да е пропорционална на ширината на бедрата ѝ. Той, за съжаление, отдавна почина, но обичаше да разказва на майка ми (която обожаваше) с насмешка тази конкретна фраза, когато смяташе, че е отрязала косата си прекалено много при фризьора. 

И все пак правилата продължават да съществуват, упорито, и вниманието, което получи дългата до кръста, блестяща сребриста коса на Хелън Мирън в Берлин през февруари, само ни напомни, че тази стара предпоставка - че жените на определена възраст не трябва да носят дълги коси - няма място в съвременния ни език, да не говорим за днешния салон. Изключително дългата коса на Мирън се развяваше, докато тя се въртеше, като напомняше за нейната увереност и дързост.

"Мисля, че жените са много по-наясно с нуждите и желанията си, отколкото някога са били", казва Джоел Гонкалвес, който поддържа косата ми дълга повече от 25 години. "Дори в сравнение с преди 20 години, те са по-малко притеснени от натиска на връстниците си и са много по-уверени да направят нещо свое с косата си."

Смелостта, която се изисква, за да развяваш и размахваш падаща грива на червения килим, е втора природа за една актриса, но дългата коса е сама по себе си изявление. И може би затова нейната популярност расте - поне според неофициалното проучване, което проведох в John Frieda, където отчитат, че тази година са се увеличили жените над 50 години, които искат кичури и пластове на дълга коса.

Дългата коса след определена възраст ви дава присъствие, тя спира невидимото наметало да се спусне. Тя се превръща в "отличителна черта", също толкова характерна, колкото и другите маркери, на които се опираме с напредването на възрастта, за да ни предпазят, съзнателно или не, от изчезване или пренебрегване.

Помислете за ярките рамки за очила на Айрис Апфел или за дръзкото розово или червено червило. Дългата коса е магическа и дива. Тя е безгрижна, но елегантно одухотворена като Деми Мур, която на 60 години има коса с дължина под талията. Тя е харизматична и готина като Кристен Макменами.

Дългата коса дава много възможности. Може да се вдигне или спусне, да се боядиса или да се остави естествена. Освен това, на тази възраст знаете какво ви подхожда най-добре. Аз съм почти на 55 години и с изключение на краткия период на къса коса по време на втората ми бременност и на един боб като студентка, винаги съм била с дълга коса.

Разбира се, съществува и въпросът за състоянието, за което като че ли има няколко правила. Дългата коса изисква поддръжка с напредването на възрастта - но това важи и за всичко останало, честно казано. Ако я боядисвате като Деми Мур, Никола Кларк препоръчва да нанесете цвета си с половин нюанс по-светъл, на сантиметър около линията на косата. "Така косата няма да изглежда прекалено плътна или плоска", обяснява тя. "Препоръчвам също така да добавите гланц, за да придадете младежки блясък на косата."

И накрая, правилото за редовно подстригване на косата, за да се увеличи дължината ѝ, може да изглежда нелогично, но не е стара приказка. Когато питам Джоел как мога да постигна дълга коса като тази на Деми Мур, той отговаря: "Трябва да подстригваш краищата си на всеки четири до шест седмици, за да си сигурна, че те ще останат здрави. По този начин предотвратяваш накъсването - ако краищата не се разцепят, косата няма да се накъса по-нагоре. Ако оставиш косата си да расте, без да я подстригваш редовно, тя никога няма да стане по-дълга. Но за това е необходимо търпение - около година."

В момент на съмнение в себе си, докато пишех това, попитах приятеля си: Какво мислиш за дългата коса на жените над 50 години? "Горещо я препоръчвам", казва той, бърз като светкавица. 

Автор: Катлин Бърд-Мари