Шест жени, които знаят как да стимулират кариерата на другите

  • Сподели:
Шест жени, които знаят как да стимулират кариерата на другите

Те са свикнали да търсят таланта на другите. Ако трябва да обобщим работата на нашите героини с една дума, бихме могли да прибегнем до термини като мениджър, агент, посредник... Въпреки че в някои случаи съществителните имена не са достатъчно категорични. Бихме казали, че тези шест жени съветват, насърчават, водят, посредничат, застъпват се и умножават професионалните възможности. 

Кастиг агента Александра Джей Лейт също прибягва до реторика, когато трябва да обобщи както работата си, така и името на агенцията, която създава преди десет години, за да представлява актьори: A LeightHouse. "А, от Александра, а LeightHouse е игра на думи с моята фамилия и фара. Защото намерението ѝ е да се превърне във "фара, който винаги осветява пътя на моите артисти".

Професионален филолог, в продължение на пет години Александра усвоява професията заедно с Катрина Байонас, която е отговорна за успеха на някои от най-великите испански актьори и актриси, докато "след пет години учене и личностно и професионално израстване" решава да се занимава самостоятелно. ''Не беше лесно", признава тя. Бях само на 26 години, чужденка и освен това жена в една много конкурентна индустрия, доминирана преди всичко от мъже".

Решава да учи актьорско майсторство - защото "разбирането на моите артисти ми дава инструментите да ги продавам" - и оттогава не спира да се развива, като същевременно прави актьорите си страхотни, винаги водена от формула, "която не е магическа, но е сигурна, основана на прозрачност, доверие и лоялност както на представителя, така и на представлявания, които са ключови, за да работи всичко добре". Рецепта, към която добавя четири съставки, които смята за съществени за изпълнението на мисията си: "Гъвкавост, дисциплина, умереност и проактивност".

Към това трябва да добавим и способността да слушаме, защото, както самата Александра твърди, работата ѝ е да кара клиентите си да се "развиват като професионалисти" и тя никога не забравя, че подкрепата се състои и в намирането на начини за личния им напредък. Особено в творческите професии, където нестабилността, възходите и паденията, както и неразбирането се появяват по всяко време като неразделна част от безспорния талант.

"Трябва да убиеш вътрешния си враг, този, който казва, че не си струваш, че си самозванец", както казваше Роса Монтеро.
"Предполагам, че моята несигурност може да се обясни с огромната ми срамежливост", бяха думите на Ава Гарднър. "Живея измъчвана от несигурност 24 часа в денонощието", признава Мадона. Изказвания на много артисти, чийто страх понякога ги парализира.

Поради тази причина мениджърът трябва да бъде "винаги там, да подкрепя, да дава решения, да кара автора да не се чувства сам". Това подчертава Палмира Маркес, съдружник и основател на литературната агенция "Дос Пасос". Не, това не беше пътят, който журналистката от Естремадура трябваше да следва, за да намери "работата на живота си". Първата крачка към нея прави преди 20 години, когато, след като управлява медийната стратегия на книжарници Crisol, създава своя собствена комуникационна агенция заедно с Мигел Мунарис.

Докато "един голям приятел не ни помоли да му помогнем да публикува текстовете на песните си". Въпросният приятел не е никой друг, а композиторът, певец, както и режисьор и художник - Луис Едуардо Ауте. След това пристигат все повече и повече автори, докато през 2007 г. няма връщане назад: тя става литературен агент.

''Скоро разбрах, че четенето разширява желанията ни и хоризонтите на живота", споделя Палмира, макар да е съвсем наясно, че работата ѝ не е само да чете, но и да придружава авторите по време на творческия процес, за да могат да си изкарват прехраната с това, което пишат.

За да направи това, тя трябва не само да има интуицията да улавя таланта (да открива, казва тя, "книги, които имат литературно качество, които разказват истории и вълнуват хората"), но и да притежава перфектни бизнес умения, така че авторите "да бъдат публикувани от най-добрите издателства, във възможно най-много страни, за да получат възможно най-много читатели и за да могат книгите им да се разпространяват в други формати, като например в киното и телевизията". Въпреки това, когато трябва да посочи основната си мотивация, тя не се съмнява: "Най-прекрасното нещо в тази професия е да откриваш нови гласове, нови таланти", заключва Палмира.

Карлота Планас също е свикнала да улавя таланти, въпреки че това, което наистина е открила, е изцяло нова ниша на пазара. Вярно е, че винаги ѝ е било ясно, че светът на футбола ще бъде нейният живот (била е играч, журналист, скаут, модел, маркетинг директор... и е живяла на три континента), но най-големият ѝ успех до момента идва през юни 2020 г., когато основава Unik Sports Management - първата испанска агенция за представителство, посветена изключително на популяризирането на женския футбол.

Тя се оказва изправена пред "празно платно", тъй като жените в спорта на практика са невидими. Но световъртежът не я парализира. Напротив, "това ми даде възможност да намеря своето място в сектор, в който почти всичко все още предстоеше да бъде направено". Това е било правилното решение. 

''Познаване на пазара, за да можеш да вземаш правилни решения, умения за водене на преговори, умения за комуникация, убеждаване, планиране и глобална визия, за да вземеш предвид всички перспективи: агент, играч, клуб и марка" - за Карлота това са стълбовете, на които основава успеха си. Макар че, първо има предишна работа, която води до откриването на таланта. 

Разбира се, ако говорим за жени, които са успели да проправят пътя, едно от основните имена е това на чилийска гражданка, живееща в Испания, която е смятана за най-влиятелния мениджър на артисти в музикалната индустрия в Испания: Роса Лагаригу, основател на RLM Management. 

"Ние се фокусираме върху нарастването на влиянието на артистите, върху рентабилността на тяхната кариера и върху задоволяването на професионалните, творческите и артистичните им нужди" - така Лагаригу определя работата, за която изтъква и три умения, които смята за съществени: "Чувствителност, честност и съпричастност". Но за да устоява, както прави, повече от 40 години в музикалната индустрия, а също и да се адаптира към новите форми на "потребление на музика, маркетинг и промоция", нейната личност несъмнено е била решаваща. "Смятам себе си за боец по природа, спокойна, но със силен и оптимистичен характер, което ми е помогнало да минимизирам и релативизирам най-сложните преживявания".

Само преди няколко месеца Латиноамериканската академия за звукозапис, организатор на наградите "Латино Грами", призна Роса Лагаригу за една от водещите жени в международната музикална индустрия. Въпреки че работата на нашите героини обикновено се характеризира с това, че са дискретни, в сянка. 

Консултантката и експерт в областта на луксозната и международната модна индустрия Беатрис Гонсалес-Кристобал постига това, като влиза в състава на управителния съвет на Fundación Academia de la Moda Española, създадена с цел да насърчава популяризирането на испанската дизайнерска мода. "Стремим се да изградим мостове между голямата индустрия (бързата мода) и творчеството на авторите, за да се върнем към разглеждането на модата като проява на културната уникалност на една страна", казва тя, залагайки на непростимата вече цифрова трансформация и без да губи фокуса върху устойчивостта и международното сътрудничество.

Гонсалес-Кристобал учи икономика в Университета на Мисури-Сент Луис, завършва Executive MBA в Instituto de Empresa-IE в Мадрид и, "почти случайно", започва работа в Bulgari. Оттогава светът на лукса е естественото ѝ местообитание, а опитът ѝ допринася за развитието на фирми като Loewe, Hermès, Tous и веригата Starhotels.

"В случая с испанската мода творческите намерения на всички нива - от дизайна до стила на управление - са референция в целия свят, но понякога не вярваме в това", добавя тя. От друга страна, тя вярва във величието на испанската индустрия и затова прави всичко възможно, за да "възстанови и популяризира испанската дизайнерска мода и традиционните занаяти".

Андреа Родригес Новоа също разширява виждането за професионалния импулс на другите - нека го наречем посредничество и популяризиране. И тя постига това с двоен аспект: като съветник по изкуствата, "улеснявайки", правейки възможно придобиването от колекционерите на онези произведения на изкуството, които тя подбира, или когато работи като куратор, давайки видимост не само на творбата, но преди всичко на дискурса на даден художник.

Тя подхожда към света на изкуството със скромност, осъзнавайки, че ''професионално съм израснала, възхищавайки се, говорейки и сътрудничейки в изложби или проекти с художници".

Андреа е учила архитектура и е работила в различни студия в Барселона. Но през 2008 г. настъпва кризата и обръща кариерата си, като се фокусира върху културния мениджмънт, кураторството и писането. Постига това благодарение на проекта BAR, който приема международни куратори, за да насърчи "обмена между изкуството и обществото", или като ръководител на професионалната програма на Barcelona Gallery Weekend, която включва програма от дейности, насочени към колекционери, куратори, критици. В програмата си за обучение подчертава, че "пише от и за обич, за да говори за изкуство". Това е нейният специфичен начин да действа като мост между пазара и изкуството, да "улеснява, накратко, нещата да се случват".