За ползите от кърменето ви срещаме с няколко популярни дами

  • Сподели:
За ползите от кърменето ви срещаме с няколко популярни дами

Кърменето е един от най-спокойните и грижовни моменти от деня на раждането и е хубаво да се опитате да му се насладите колкото е възможно повече. А освен този аспект, има и много ползи, на които се радват и майката, и бебето.

По-силна имунна система
Кърмата е с високо съдържание на бели кръвни клетки, които са имунни клетки. Това означава, че продължителното кърмене може да удължи времето, през което бебето ви получава подсилване на имунната система директно от вас. Освен това кърмата ви може да се адаптира към това, от което се нуждае бебето ви, и ще съдържа правилните антитела за борба с различни инфекции.

Качеството на кърмата ви се подобрява с времето, така че колкото по-дълго продължавате да кърмите, толкова повече ползи за здравето може да донесе тя на детето ви. Тези ползи се запазват и след като спрете да кърмите. Доказано е, че кърменето в продължение на 12 месеца или повече подобрява здравето и намалява риска от някои заболявания.

Здравословен чревен микробиом
Нашият микробиом, който е важен за развитието, храненето и имунитета ни, се влияе от кърменето. А развиващият се микробиом на бебето се нуждае от храносмилателни бактерии, за да се развива правилно, които вашата кърма може да осигури. Кърмата всъщност съдържа голямо разнообразие от микроби, които са полезни за съзряващата бактериална флора на бебето ви. Така че колкото по-дълго продължавате да кърмите, толкова по-силен става микробиомът на детето ви.

По-здрав сън
Кърменето може да подобри ритъма на сън и бодърстване при бебетата. През деня химическият състав на кърмата ви не остава един и същ, така че нивата на определени химикали се променят. Например, докато хормонът мелатонин, който регулира съня, се отделя през нощта при възрастните, това не се случва при кърмачетата. Този хормон има релаксиращ ефект и кърмата, която го съдържа, помага за подобряване на съня на бебето и намаляване на коликите.

Ползи за майката
По-дългото кърмене може да има положителен ефект не само върху бебето, но и върху майката. Ако кърменето продължи поне 6 месеца, то може да помогне за намаляване на теглото на родилката.
Проучване показва, че майките, които кърмят повече от 12 месеца, имат по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.
Продължителното кърмене се свързва с по-силни кости в по-късен етап от живота.
Кърменето в продължение на повече от 12 месеца е свързано с намален риск от ревматоиден артрит.
Продължителното кърмене може да има контрацептивен ефект.
По-дългото кърмене е свързано с по-нисък риск от рак на яйчниците.
Продължителното кърмене се свързва с намалена честота на диабет тип 2.

Жени, които подкрепят продължителното кърмене

Майим Биалик, актрисата от сериала ''Теория за големия взрив'' има две момчета. Тя разкрива, че е кърмила по-малкия си син, Фред, в продължение на 4 години и 3 месеца. Маийм отбеляза: "Обичах да кърмя Фред. А Фред обичаше и се нуждаеше от кърмене. Това беше най-доброто хранене, връзка и сближаване в нашата история.''

Биалик беше честна и по отношение на предизвикателствата, които идват с кърменето, като призна, че то "никога не е било болезнено и многократно съм се борила с млечница".

Танди Нютън, която има три деца, продължава да кърми най-малкото си 2-годишно дете. Тя описа процеса като "съвършено щастие" и добави: "Тялото ми е създадено именно за това".

Селма Блеър ражда сина си на 40 години и е снимана да го кърми, когато е на 2 години. Блеър също така е привърженик на кърменето на обществени места и отбелязва:

"Не ме интересува кого ще обидя - моето бебе иска да се храни.''

Коко Остин все още кърми пет и половина годишната си дъщеря Шанел. Тя добави, че кърменето е "голям момент за сближаване между майката и детето".

Остин също така обясни, че тази връзка "ме кара да се чувствам желана". Съпругата на рапърът Айс Ти често е била критикувана и порицавана, за това че продължава да кърми детето си до такава късна възраст, но е обяснявала, че Шанел сама търси гърдите ѝ.