10 летни аромата за добро настроение

  • Сподели:
10 летни аромата за добро настроение

С разгара на лятото как да не му се прииска на човек да не сподели онези прекрасни аромати, които изпълват ежедневието ни и ни карат да се чувстваме наистина прекрасно. Безспорно тук класацията на всеки би била субективна - от горските пътеки до морските дълбини.

Ето моите предложения за топ 10 на летните аромати: 

10. Гардения

Това бяло цвете опредеено притежава един от най-забележителните и опияняващи аромати. Над 250 вида по целия свят от тропическите острови в Тихия океан през Южна Африка до Китай могат да зарадват носовете ни в най-чистия им вид. У нас цветовете на гарденията закачливо поклащат глави от саксиите по балкони и тераси.

9. Босилек

Символът на средиземноморието и красотата на италианската, испанската и българската кухня. Босилекът е уважават безкрайно заради силния си аромат и свежест, които придава на ястия със зеленчуци, риба, месо и салати. Представихте ли си вече една апетитна салата капрезе с широки резени домат и моцарела.

8. Девесил

Морски дарове? Миди? Девесилът подава ароматни пръстчета от чинията, за да направи вкусът на храната наистина неустоим. Прясно нарязан в унисон с летните прохладни нощи и препълнени чинии миди с черупка и бяло вино.

7. Мента

Плаж без мента и мохито? Що за плаж би било това! Свежите листа помагат за по-доброто храносмилане, ободряват, тонизират и създават усещане за прохлада. Още ли не сте забъркали голяма кана с любимата напитка и пресни листенца мента?

6. Плодова салата

Тук са всички пловоди аромати, които очакваме с нетърпение през зимните месеци. Объркани резени в голяма купа ягоди, праскови, пъпеш, малини, кайсии, боровинки закачливо се преплитат в божествена хармония - дар за всеки нос и най-изтънчен вкус.

5. Прясно окосена трева

Дали ще е някъде из полските или горски безкраи на необятната шир или ще е край парковете на града, прясно окосената трева е божествен аромат, по който ти се иска да тръгнеш бос и да вървиш и дане спираш. Затваряш очи и се пренасяш в друга, по-чиста и прекрасна реалност.

4. Кокос

Екзотичиният аромат на кокос, косово мляко, кокосови сладки и всякакви други кокосови неща ни напомня за прозрачните води и безкрайното синьо на тротическите острови и снимките от картичките. Да сме живи и здрави да ни се случи и на нас някой ден да полегнем в райските кътчета на земята и да се насладим на тихия пристан на морските вълни.

3. Море

Като заговорихме за море, няма как да не подредим в топ 3 на летните аромати, свежият морски бриз и онзи специфичен "на море". Микс от водорасли, пясък, сол и силна влажност преплетени в релаксиращия шум на морския прибой и тихата успокояваща песен на вълните. Нахлузихте ли чехлите вече?

2. Варена царевица

На село при баба и дядо или на плажа, заслужено е мястото на варената царевица. Току що откъсната, с млечно жълт цвят и кочан поръсен с щипка сол. Кукурузът се похапва цяло лято, а ароматът се носи за щастие на ядящите и струйка разяждащ апетит, за всеки който я подуши отдалеч.

1. Филийки с домат и шарена сол

Най-българският и най-летен аромат си остава този на филиите с едри резени пресен домат, поръсени с шарена сол. Детски спомен, чиста наслада и сърцето ти се облива в спомени, а очите трепкат от въодушевление. За щастие можем сами да си доставим тази чиста наслада в най-съкровения й вариант.

10 летни аромата за добро настроение

Снимка: tedytitova.blogspot.bg