8 книги, които да прочетете, преди да навършите 30

  • Сподели:
8 книги, които да прочетете, преди да навършите 30

Книгите не служат само за развлечение. Някои от тях могат да ви дават насоки, да оформят представата ви за света и да ви поведат в нови направления. А в двадесетте си години може би се нуждаете от това повече от всякога.

Сигурно сте прочели "Гордост и предразсъдъци" поне три пъти, изучили сте Шекспир в училище и ако някой ви спомене "За мишките и хората" отново, може би ще се разплачете.

Читатели на уебсайта Quora изброиха кои са най-важните книги, които да прочетете, преди да навършите 30. Ето техния списък:

1. "Гроздовете на гнева" от Джон Стайнбек

Читателите на Quora споделят: "Не познавам друга подобна книга, представена с такава изискана проза и с по-трогателна обрисовка от картина."

2. "По пътя" от Джак Керуак

"Ако обичате да пътувате, достатъчно сте луди, пиете, пушите или взимате наркотици, но дори ако всичко това не се отнася за вас, нека ви представя тази великолепна книга. Тя е само за хора, които се водят от страстта и лудостта си, както и от ентусиазма да живеят."

3. "Дневникът на Ане Франк" от Ане Франк

"Тази книга ще ви разкаже за болката, страданието, любовта, мечтите, омразата и вълненията на едно младо еврейско момиче, което се е криело две години, а по-късно е било убито в концентрационен лагер."

4. "Ловецът на хвърчила" от Халед Хосейни

"Халед Хосейни ще ви удиви със способността си да разказва истории. Обазалагам се, че щом започнете да четете тази книга, няма да може да я оставите. Предполагам, че никой досега не е успял да опише Афганистан по-добре от Хосейни."

5. "Пътешественикът във времето и неговата жена" от Одри Нифнегър

"По принцип имам предразсъдъци към любовните истории, но просто обожавам този романтичен роман."

6. "The Last Mughal" от Уилям Далримпъл

"Ако историята на Индия ви интересува поне малко, трябва да я прочетете. Ще ви даде много информация и прозрение за страната преди и по време на войната за независимост през 1857 г."

7. "Малкият принц" от Антоан дьо Сент Екзюпери

"Може би сте прочели тази книга за първи път като дете, но проникне ли в съзнанието ви веднъж, тя се превръща в, позволете ми да цитирам, "опорен камък за разбирането ви за вселената."

8. "Последната лекция" от Ранди Пауш

"Защото тази последна лекция ще остане с вас завинаги."

Източник: Lira.bg / Снимка: whytoread.com