Айн Ранд: Истината не е за всички хора, а само за онези, които я търсят

  • Сподели:
Айн Ранд: Истината не е за всички хора, а само за онези, които я търсят

Айн Ранд (2.02.1905 - 6.03.1982) е сред знаковите имена за философията и литературата на XX век. Тя е известна със своята рационална философия, която нарича "обективизъм".

Автор е на множество философски есета за свободната воля, защитавайки свободата, социалната справедливост и частната собственост. Нейният роман "Изворът" е една от най-обичаните книги в Америка, втора по продажби след Библията и високо оценена по света.

Най-значимият й роман е "Атлас изправи рамене" - смятан за труда на живота й, който буквално изпива творческата й енергия и остава последната й художествена творба.

HighViewArt.com подбра 30 мъдри мисли на Ранд, които казват много...

1. "Истината не е за всички хора, а само за онези, които я търсят."

2. "За да каже някой "аз те обичам" на някого, трябва първо да може да каже "аз"."

3. "Парите са само инструмент. Те ще ви заведат където поискате, но не могат да ви заменят като шофьор."

4. "Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнствата на обществото."

5. "Смятате, че парите са коренът на всяко зло? Някога задавали ли сте си въпроса кой е коренът на парите?"

6. "Всяко нещо винаги има две страни – едната е права, а другата - грешна. Тази по средата е винаги дяволска."

7. "Човек е свободен да избира дали да осъзнава или да не осъзнава, но не е свободен да избяга от наказанието на неосъзнаването: унищожението."

8. "Егоистът в абсолютния смисъл не е човек, който жертва другите. Той е човек, който стои над необходимостта да използва другите по какъвто и да е начин."

9. "Стълбата на успеха най-лесно се изкачва, когато стъпваш върху стъпалата на възможностите."

10. "Горната класа е миналото на една нация, средната класа е нейното бъдеще."

11. "Креативният човек е мотивиран от желанието да успее, а не от желанието да задмине другите."

12. "Кръстът е символът на изтезанието. Предпочитам знака на долара, символът на свободната търговия, а следователно и на свободния ум."

13. "Право номер едно в света е правото на егото. Първото задължение на човека е задължението към самия себе си. Негов нравствен закон е никога да не поставя първостепенната си цел в зависимост от други хора."

14. "Хората се учат един от друг. Но ученето е само размяна на суровина. Никой не може да даде на друг способността да мисли. А тази способност е единственото ни средство за оцеляване."

15. "Няма друг начин да обезоръжиш един човек, освен чрез вина. Чрез онова, което самият той е приел като вина."

16. "Независимостта е единствената мяра за добродетел и стойност. Важното е какъв е човекът и как се развива, а не какво е направил или не за другите. Няма заместител на личното достойнство. Няма друг стандарт за лично достойнство, освен независимостта."

17. "Всеки човек изгражда своя свят по свой собствен образ. Той има силата да избира, но няма правомощията да избяга от необходимостта на избора."

18. "Винаги съм искала хората, които харесвам, да имат едно качество. Свободният дух. Няма нищо по-важно."

19. "Благоденствието е продукт от човешката способност да мисли."

20. "За да успееш, трябва да мислиш. Трябва да знаеш какво правиш - това е истинската сила."

21. "Хората не искат да мислят. И колкото повече закъсват, толкова по-малко искат да мислят."

22. "Когато човек действа от съжаление противно на правдата, наказва доброто заради злото; когато човек спести страданието на виновния, то принуждава да страдат невинните."

23. "През вековете хората са правели първите стъпки по пътищата, въоръжени с нищо, освен с тяхната визия и мислене."

24. "Какво е морал? Преценка, с чиято помощ да различаваш правилното от неправилното, поглед, с който да виждаш истината, кураж, за да действаш в съгласие с нея, себеотдаване на доброто, почтеност, да защитаваш доброто на всяка цена."

25. "Моралът свършва там, където започват оръжията."

26. "Лъжата е акт на отказване от самия себе си, защото човек се отказва от реалността в полза на човека, когото лъже, превръща го в свой господар и се осъжда от този момент нататък да имитира онази реалност, която според възгледите на другия трябва да се имитира."

27. "Въпросът е не кой ще ме накара, а кой ще ме спре."

28. "Любовта е израз на ценностите на някого, най-голямата награда, която може да спечелите за моралните качества, които сте постигнали в своя характер, емоционалната цена, платена от един човек, за радостта, която получава от добродетелите на друг."

29. "Най-малката единица на земята е индивидът. Тези, които отричат правото на всеки, не могат да претендират, че са защитници на малцинствата."

30. "Човек не получава на земята нищо наготово. Всичко, от което се нуждае, трябва да бъде произведено. И тук човек се изправя пред същностната алтернатива: той може да оцелее по един от двата начина – или чрез самостоятелна дейност на своя разум, или като паразит, захранван от умовете на другите."