Част 3: Еротичните фантазии - как науката за сексуалното желание може да подобри вашия сексуален живот

  • Сподели:
Част 3: Еротичните фантазии - как науката за сексуалното желание може да подобри вашия сексуален живот

Част 1, Част 2

Повечето хора изпълняват ли своите сексуални фантазии? Какви са последиците от потискането на нашите фантазии?

Страхът и несигурността са най-големите препъни камъни. Най-големите задръжки, които имаха участниците в проучването, включваха несигурността „как да го направя“ и страхът, че партньорът няма желание.

По-важно от това да превърнете фантазията в реалност, е да се примирите с фантазиите си и да приемете вашите желания. Първо трябва да се съгласите със себе си. След като направите това, можете да помислите за потенциално споделяне на вашите фантазии с партньора ви, което просто може да ви сближи.

Сблъскваме се с проблеми, когато започнем да потискаме и бягаме от желанията си, защото по този начин ние губим контрол над тях и те започват да ни контролират. Изследванията са установили, че потискането на сексуалните мисли може да доведе до натрапчиво занимание с тях, което в крайна сметка вреди на психичното ни здраве.

 

Защо има толкова силна връзка между сексуалната фантазия и срама?

Тази връзка произтича до голяма степен от нашата култура. На много поколения политическите и религиозни власти са казвали, че това, което е „нормално“ и „подходящо“ по отношение на секса, е много ограничено. Много от нас са израснали с посланието, че „секс“ означава само пенисно-вагинален акт  и че той трябва да се случва само в рамките на моногамните връзки. Не е изненадващо, че повечето от нас се чувстват засрамени и притеснени, когато желаят нещо различно от това, което ни е казано, че трябва да искаме.

 

Защо разговорите за нашите сексуални фантазии са такова предизвикателство? Как можем да се подобрим в това?

Има толкова много емоционален багаж, свързан с нашите сексуални фантазии. Толкова много от нас се чувстват виновни, притеснени и засрамени от желанията си. Избягваме да ги споделяме, защото се страхуваме да не бъдем осъдени.

За да станете по-добри в споделянето на фантазии, научете се да приемате вашите желания. Разбирането на резултатите от изследването ще разшири възгледа ви за това какво е „нормално“ сексуално желание. Може да бъде много силно и освобождаващо да научите, че вашите желания не са странни или необичайни, както сте си мислили.

И когато става въпрос за действително споделяне на вашите желания, не се опитвайте да извадите всичко наведнъж. Започнете с малко и напредвайте бавно. Споделете малко от „приключенските“ си желания и тръгнете от там. Това ще ви помогне да се чувствате по-удобно да говорите за секс с партньора си, като същевременно увеличавате доверието и интимността във връзката си.

 

Имаше ли нещо в изследването, което наистина ви изненада?

Много неща! Едното беше, че сексуалните фантазии на жените бяха „по-приключенски“, отколкото предишните изследвания показваха. Повечето анкетирани жени фантазираха за групов секс и BDSM. В същото време мъжките сексуални фантазии включваха повече емоционално съдържание от очакваното. И мъжете, и жените рядко се случваше да казват, че фантазират за секс без емоции. Изглежда, че през по-голямата част от времето си фантазираме за удовлетворяване на определени психологически нужди, като например да се чувстваме желани, утвърдени или сексуално компетентни.