Герой е човек с добро сърце

  • Сподели:
Герой е човек с добро сърце

При мисълта за геройство в главата ни изниква картина на сам човек, гордо вдигнал глава, носещ едновременно самодоволство и мъка в погледа си. Да, той е герой точно поради тази самота, тежест и независимост, нали? Затова, ако искаме да сме достойни, трябва да се стараем да приличаме на него.

Издигаме като идеали неща, в които не задължително вярваме. Тъй като дори не се замисляме за това, не бихме си позволили да ги опровергаем и ги възприемаме по подразбиране. Но нека не забравяме - хората преди са мислели, че и войната е добродетел.

Много често усложняваме сами живота си, хиперболизираме проблемите си, драматизираме в мислите си. Ние твърдим, че трябва да е сложно, че заслужаваме да бъдем наказани, че постъпките ни трябва да бъдат съдени.

Животът на тези, които го живеят със спокойствие и го възприемат като веселба, в крайна сметка протича точно така. От друга страна, животът на хората, които си мислят, че съществуването е просто мъчение, оправдава очакванията им. И това не се случва, защото някои са привилегировани, а други не. Ние сами избираме в какво да повярваме, а това, в което вярваме, става нашата реалност.

Е, аз вярвам, че герой е човек с добро сърце! Човек, който обича и не се притеснява, че това го прави уязвим. Човек, който спира по пътя си, за да помогне и подаде ръка, без значение, че така ще се забави. Човек, който се наслаждава на околността, каквато и да е тя, дори и това да го прави по-малко целеустремен. Човек, който проявява разбиране и към себе си, и към другите, макар така да се съгласява с несъвършенството.

Аз не вярвам в герои, които се борят срещу света, не вярвам в такива, които мислят, че самодостатъчността е по-достойна от обичта. Геройство не означава само да победиш, не означава само да бъдеш смел и силен, непоклатим и твърд. Геройство може да е просто една усмивка, то е отношението към живота.

Не е задължително да свързваме героя с болката, той може да е просто онзи, който поддържа светлината в чуждите сърца с огъня в своето. В такъв образ вярвам аз, но разбира се този, към който се стремите вие, може да бъде различен.