High View Inspiration: Мирослав и Стилиян Запорожанови

  • Сподели:
High View Inspiration: Мирослав и Стилиян Запорожанови

Като всички хубави неща, които се зараждат спонтанно, така се появи и рубриката High View Inspiration. Място, в което ви срещаме с личности, които превръщат вдъхновението си в ежедневие и го предават по един изключителен начин в творчеството си.

Да умееш да сърфираш в Интернет – a must have! качество за 2016 г. Но да умееш да сърфираш вълната на промяната в Интернет бизнеса – тогава или си някой от двамата братя Запорожанови – Мирослав или Стилиян, или си част от тяхната онлайн бизнес академия. Zapo Media е мястото, където всеки нов ден е бяло платно, върху което рисуваш мечтата си.

А Zapo Family е семейство на мечтатели и млади хора, които работят да бъдат своята по-добра версия и които обичат домашния уют на работното място. Такива са и създателите му – предприемачите Мирослав и Стилиян Запорожанови, с които в разговора ни по-долу ще разчупим статуквото в живота, като добавим щипка вдъхновение и ентусиазъм. 

- Здравейте, момчета! На стартовата права на нашия разговор искам да ви попитам кое е по-важно за вас – "Да стартираш един проект пръв или да го направиш както трябва"? 

Мирослав: А защо не и двете? Да го направиш първи и както трябва. Аз имам една теория, че свършеното е по-добре от перфектното. Това, което забелязвам в повечето хора, защо се въздържат или дори се отказват да започнат нещо, е защото искат да бъде изпипано перфектно. А ние скочихме с главата напред.

Стилиян: При нас беше "Просто го направи". Буквално "Just do it!" на Nike. Не сме гледали да сме първите, нито сме гледали да го направим перфектно. Започнахме само аз и той (посочва Миро, бел.ред.) и сме правили около година всичко само двамата. Ако имаме идея, гледаме да я имплементираме бързо. Защото една идея или един talk си остават само идея, ако не ги задвижим навреме.

М: Въпросът е да не се колебаеш. Защото аз вярвам, че идеите не ни идват случайно и всяка една идея, която ти дойде, заслужава внимание и имплементация. Най-малкото да видиш какво ще ти донесе. Докато работиш по осъществяването на идеята си, всъщност разбираш кой си и на какво си способен. Аз в живота си съм имал много неща, които съм видял, че не са работещи за мен, но поне съм ги изпробвал. Докато има много хора, които не изпробват и цял живот мечтаят за нещо. Накрая им се отдава възможност, правят го и се разочароват. 

С: Много е важно обаче да филтрираме всички идеи, които идват. Защото ние преди сме правили много неща, които не е трябвало. Сега гледаме вече успешни хора и се учим от тях. И както Стив Джобс казва, че истинската гениалност се крие в това да имаш супер много информация от различни сфери от живота си, но да съумееш да комбинираш ценното от различните сфери, а не просто да създадеш нещо от началото. Това означава да създадеш нещо гениално.

- Какво е мотото на Zapo Media, което ви движи напред вече година и половина?

М: Бъди най-добрата версия на себе си във всеки един момент. И аз това го изисквам от себе си, от брат ми и изобщо от хората около нас. Вярвам, че каквито стандарти си поставиш, такъв живот ще живееш.

- Кои са успешните примери в България или дори в световен мащаб, които ви вдъхновяват за бизнеса и не само?

С: Аз бих казал, че за мен е един ментор, който промени живота ми и ме научи да мечтая. Казва се Вишен Лакхиани и е собственик на една от най-големите компании, които са се самофинансирали и в края на всяка година двойно си увеличават оборота спрямо предходната. Занимава се с духовни практики, помага на коучове от целия свят да се маркетират и да разпространяват знанието си. От него научих медитацията. 

На него дължа и голяма част от познанията ми в онлайн маркетинга. За мен той е човекът, който се появи в живота ми и все едно ми каза: "Време е да промениш всичко". След него вече има и други ментори, които ми помагат да надграждам себе си и ме вдъхновяват – като Тони Робинс, Мирослав Запоражанов (смее се, бел.ред.).

М: (смее се, бел.ред.) Мен толкова много хора са ме вдъхновявали в годините, че ако тръгна да ги изброявам, едва ли ще ми стигне времето. Няма един, който да е ярко открояващ се и всеки е изиграл своята роля в моето развитие. Хора като Тим Ферис, Тони Робинс, Джей Абрахам за маркетинга и още много други. От всеки от тях съм взел различна гледна точка за света, която ми е била полезна. Аз вярвам, че всеки вижда света по свой начин и понятие като една единствена реалност според мен не съществува. Всеки има своята реалност за живота.

- По-добрият живот е в реалния или виртуалния свят?

М: За мен технологията и като цяло Интернет отразяват в някаква степен Божественото. Технологиите забързват потока на информация и са способ за комуникации. Това се е случвало още XV век при пресата на Гутенберг, когато вече можем да напечатаме на хартия нашите идеи и те да останат във времето, както и да ги споделяме през разстояние.

Ние практически капсулираме знанието във времето. Интернет е точно това – инструмент, който да използваме, за да получаваме по-бързо и повече информация. Важно е да можем да задаваме правилните въпроси, защото имаме на разположение един свръхинтелект.

С: Брат ми много добре каза, че Интернет всъщност е средство за разпространение на информация и защо тази информация да не бъде и такава за самите нас. Много хора казват, че Интернет ни изкарва от живота и от настоящето ни състояние. Ние се опитваме да управляваме под някаква форма представата за това кои сме и как ни виждат хората. Ще дам конкретен пример с "Фейсбук" – ние имаме възможността да предадем на другите нашето виждане за себе си. Може да бъдеш абсолютно всеки.

- А защо не си позволиш да бъдеш абсолютно всеки навън, лице в лице с другите?

М: Както казах преди малко – не съществува една реалност. На всеки реалността е различна. Точно това е интересното – да приемаме нещата хем по отделно, хем като едно цяло. Ние тримата в момента имаме обща допирна точка на нашите три реалности и това е разговорът. А този разговор може да бъде както реален, така и виртуален.

Просто някои хора изпитват радост като си комуникират с видео, други хора изпитват екстаз, когато могат да се видят с други хора, да се пипнат, да танцуват. Няма ограничение. Ние имаме огромно разнообразие от неща, които можем да си позволим да правим в наши дни и това ни го дава точно технологията – като начин на комуникация и живеене. Дава ни криле, които някои от нас за съжаление виждат като ограничение.

- Кой е по-мощен и влиятелен инструмент в света в наши дни- парите или Интернет?

М: Според мен няма по-мощен. Зависи. Парите просто са средство, което улеснява размяната. А Интернет е средство, което улеснява комуникацията и увеличава скоростта на обмен. Всяко е влиятелно само по себе си и всяко е влиятелно за хората, за които то е способ или цел. За един човек, който се е отказал от светския живот, парите не могат да му влияят. Аз познавам будистки монаси, които използват Интернет, но не използват пари. 

С: За мен Интернет е по-влиятелната сила в днешно време. Може би, защото е с глобален обхват и всеки има лесен достъп до него. 

М: Всъщност те са два инструмента с различни функции– чрез Интернет можем да създадаваме стойност. С правилното управление на парите – също, но основната им функция е размяната. 

С: Което потвърждава, че Интернет има повече влияние на този етап (смее се, бел.ред.).

М: Първо е много важно да знаем какво са парите.

- Добре, формулирайте ми в едно изречение какво са парите за вас?

М: Парите са просто средство за размяна на стойност. И хората бъркат, когато си поставят за основна цел парите, защото така те се стремят цял живот към едно средство за размяна, а не към самата стойност и това няма как да ги направи богати.

С: Парите за мен в едно изречение - Харесват ми (смее се, бел.ред.).

Разговорът с братя Запорожанови продължава след снимките.

{GALLERY}

- Сега да ви върна малко назад във времето, когато Интернет и парите не са имали основно място все още в живота ви. За какво мечтаехте като малки? Имахте ли обща мечта, която искахте да осъществите заедно?

М: Аз винаги съм гледал към звездите и още продължавам да гледам. Вече доста по-целенасочено – като предприемач. Мечтаех да стана космонавт и много исках да летя в Космоса. Тази мечта още си стои, просто се е превърнала в цел.

С: Като малък исках да съм нещо подобно на Супермен. Но сегаq когато съм на 24 години и като я погледна тази мечта, тогава явно съм искал да съм най-добрата версия на себе си (както брат ми каза по-горе). Защото винаги ми е вървяло във всяка една сфера от живота и винаги съм искал да стана по-добър и не ми е било достатъчно.

И ако мога да го формулирам по-философски - все едно приемам себе си като кофа без дъно и моята мечта сега е да запълня тази кофа до такава степен, че да мога след това да я раздам на другите хора.

- Тоест не сте си мечтали двамата заедно да изградите един ден общ бизнес?

С: Не, ние имаме много различни вкусове за неща, дори за жени (смее се, бел.ред.). Има много неща, по които се различаваме, но пък гледаме в една и съща посока. Имаме едни и същи ценности и това е важното.

- Къде се допълвате тогава в бизнеса?

С: (смее се и сочи Миро, бел.ред.). Това ти го кажи, много добре го обясняваш. И аз ще кажа, но нека му дам шанс първо на него.

М: Аз по-скоро виждам голямата картина и съм добър в това да кажа каква е посоката. Докато Стенли е изключително добър в това да каже кои са конкретните стъпки, по които ще стигнем до целта и какво точно ни е нужно, за да ги изпълним. Тоест ако приемем, че моята роля е да видя картината отгоре, неговата роля е да вземе лупата и да погледне в детайлите. 

С: Общо взето в едно изречение – Миро е машина за идеи, аз съм машината, която задвижва идеите. Talker и Doer.

- Кои са най-трудните крачки на предприемача, когато прохожда още в първите години на бизнеса си?

М: Един човек може да нарече себе си предприемач тогава, когато постоянно предприема неща, от които го е страх. 

С: И поема рискове постоянно.

М: Когато се изправя пред своите страхове и проявява кураж да ги надскочи.

- Тоест да разбирам, че най-големите пречки са страховете на предприемача дали ще успее или не?

М: Най-големите ти пречки винаги са страховете ти и затова много "луди" хора, наименовани от обществото за луди, всъщност постигат това, което са си наумили. Виж колко интересно е всъщност – хората, които наричаме луди, са хората, които постигат мечтите си и ги живеят. А другите са просто нормалните (усмихва се, бел.ред.).

С: Това е, защото 90% от хората се страхуват да преследват мечтите си и те са "нормалните" хора.

- Въпросът е дали да се движим с потока на масата или да бъдем смели да се отличим? Защото всеки е една уникална Вселена сам по себе си.

С: Целта в момента вече не е да се отделим изцяло от масата. Както имаше една картинка – вървят си овцете по пътя и една свива встрани по друг, различен път. Аз не го виждам вече така. Аз виждам и другия човек, който го хващаш за ръка и тръгваш с него. Защото сам никой не може. Абсурд. Брат ми нямаше да е тук, ако не бях аз. Нито аз щях да съм тук, ако не беше брат ми. 

М: Както един мой добър приятел казва - човек, когато работи върху мечтата си, той започва да привлича готини хора около себе си, които да му помогнат да я сбъдне. Аз съм съгласен със Стенли, че когато изкажем на глас нещо и го демонстрираме без страх, това привлича другите хора и те си казват: И аз искам да бъда част от това нещо.

- Коя е вашата мерна единица за успех?

М: Вътрешното удовлетворение. Щастието е временен феномен, докато удовлетвореността е чувство, което можем да имаме цял живот, ако постоянно сме осъзнати и правим нещата, които ни харесват и ако приемаме страховете си.

С: Усмивката, с която се събуждам сутрин. Аз пък съм привърженик на принципа "Fake it till you make it" и смятам, че човек може да бъде щастлив нон стоп. Въпросът е да приемеш, че си щастлив. Много хора не искат да го приемат, защото живеят или в бъдещето, или в миналото. Винаги можеш да се захванеш за нещо, което те прави щастлив. А когато човек иска още и още, и още, това е егото, което се пълни, и това го кара да се чувства нещастен. Бъди просто тук и сега.

- Ти засегна една любима тема за егото. Започнахте да набирате известност в България. Как се справяте с общественото мнение и пука ли ви изобщо кой и как ви оценява?

М: В някаква степен успехът може да се измери и в това до колко хората имат отрицателно мнение за теб. Защото все пак не трябва да се опитваме да се харесаме на всички и не трябва да бъде определящо мнението на другите за нас самите. Хората ни харесват или не ни харесват не заради нас, а заради тях самите и тази част от себе си, която виждат в нас.

С: Мен лично ме интересува какво мислят хората за мен. Защото с нещата, които правя, аз давам пример на тези хора. И знам, че след време ще бъда пример за подражание. Ако аз искам да направя хората по-добра версия на тях самите, трябва винаги да се развивам и аз да бъда това за себе си.

И както брат ми преди малко каза за ефектa на огледалото. Когато дори наемаме хора в екипа си, всеки търси да види в отсрещния човек такива качества, които той самият има. А това пък е най-грешният начин. Ти вече имаш такъв човек и това си самият ти. Ако двама души са еднакви, то единият е излишен. 

- Кой е по-бърз от двамата?

М: В какъв смисъл? В сексуален ли? (и двамата сочат един към друг, бер.ред.)

С: (смее се с глас, бел.ред.) И аз това си помислих.

- Да повдигнем въпроса по още едно закостеняло схващане в нашата народопсихология и да видим вие къде ще го разчупите. "Младите хора трудно или изобщо не успяват в България или е възможно само ако имат "гръб" зад себе си"? Вие сте млади и успешни и се борите сами. Как тогава успяват младите хора?

М: Младите хора успяват в България като не слушат родителите си. Родителите ни са прекрасни хора. Но те са израснали в една друга епоха и имат изобщо други работни и финансови навици. Днешният свят оперира в друго темпо. Всичко е динамично във Вселената и единствената сигурна константа е промяната. Младите хора просто трябва да бъдат осъзнати в каква среда живеят. 

С: За мен младите хора не успяват в България, защото нямат пример, който да следват. Ако се замислим как учи едно бебе за света? Чрез примери от заобикалящата го среда. Ако нашата среда са предприемачи, ние ставаме предприемачи. Ако са бачкатори - ставаме бачкатори.

И тук трябва да разчупим това закостеняло мислене, че трябва да следваме поп-фолк културата, ако искаме да сме известни и че трябва да правим измами, ако искаме да успеем и да сме богати. Трябва да има един пример, който да покаже точно обратното – че може и по друг начин. Това е една битка на вярвания, в която искаме да победим.

- Какво учите един от друг?

С: Миро има определено повече опит и повече грешки е допускал от двамата. Но аз пък имам навика да гледам другите хора къде грешат, за да не го правя и аз. Винаги съм казвал, че брат ми ми е най-големият подарък на света, защото той ми разчиства пътя. Той си блъска много главата в някакви ситуации, а аз просто виждам кое не работи и му казвам да спрем дотук. Иначе и аз си блъскам главата сам понякога.

М: Аз много уча от него за управлението на хора. Като цяло съм по-изразен индивидуалист, а той е човекът, който в голяма степен управлява нашия екип. Определено уча от него как се комуникира ефективно с хората, как се преодоляват определени ситуации.

- Мога ли да обобщя тогава, че Миро е интровертът, а Стилян – екстровертът във вашия екип?

М: По-скоро и двамата сме амбивертни.

С: Тази дума за първи път я чувам, но много ми харесва (смее се с глас, бел.ред.). 

М: Тя е комбинация между екстровер и интроверт. Според мен съм екстроверт в определени моменти, а в други имам нужда да се усамотя и да бъде повече сам със себе си.

С: А аз пък съм какъвто си поискам.

- Има една приказка, че най-големият страх на българина е да не се мине и да не настине. Но искам да чуя според вас от какво се страхуват хората в България?

М: Страхуват се от успеха. Много от българите се страхуват, че ако станат много успешни, ще трябва да носят и някаква отговорност. Получава се един вътрешен когнитивен дисонанс – хем искам да съм успял, хем не искам да поема отговорност. Най-големият страх в България не е от провал, а от успех.

- Кой е най-амбициозният проект на Zapo Media за 2016 г.?

С: Това, което правим в Zapo Media е, че искаме да затворим кръга от всички сфери на живота на човека. Това ни е ultimate целта. В момента развиваме няколко проекта, от които два са вече работещи – Oba.bg и Здравей.

Oba.bg е платформа за онлайн обучения за създаване на бизнес, обучения по маркетинг и продажби и т.н. Този проект цели да покаже на хората, че може да успяват и по другия, различен начин, а не чрез лъжи. Обучаваме ги да бъдат по-осъзнати как да правят пари и да живеят живота на мечтите си.

Другият ни проект е Zdravei.org – за здравето на българина, скоро ще бъде и в чужбина. Участваме и с Юли Тонкин в проект за личностното развитие на човека. Целта ни е да затворим кръга – образование, здраве и личностно развитие. Всички сфери, които развиват човек да бъде своята най-добра версия.

- Кой е най-добрият съвет, който може да дадете на хората по отношение на финансовата им дисциплина?

М: Трудно ще бъде само един, но ще опитам (усмихва се, бел.ред.). Да инвестират постоянно във финансовото си образование.

С: Аз малко по-философски съвет ще дам – да инвестират в себе си. Преди да разбереш как работят парите, е добре да разбереш какво е твоето отношение към тях. С брат ми често се шегуваме, че много хора искат да станат милионери. Те не искат да бъдат милионери, а да похарчат един милион. Защото в другия случай трябва да носят отговорност.

- Коя е първата мисъл, с която се събуждате сутрин?

С: Много ми се работи.

М: Благодарен съм за живота, който имам.

- И за край на нашия разговор от три реалности, Zapo Media e….

С: Промяна.

М: Нашият живот.

- Благодаря ви момчета за вдъхновяващия разговор! Пожелавам ви успех и да продължавате да бъдете положителен пример за младите хора в България и по света!

М: И ние ти благодарим!

С: Успех! Благодарим ти за разговора.

Ако искате да се свържете с Миро или Стилиян и да се включите в някой от техните уебинари, може да посетите Oba.bg или Facebook.com/zendotbg.

High View Inspiration: Мирослав и Стилиян Запорожанови

Братя Запорожанови с Джей Абрахам

High View Inspiration: Мирослав и Стилиян Запорожанови

Мирослав Запорожанов

High View Inspiration: Мирослав и Стилиян Запорожанови

С част от екипа си

High View Inspiration: Мирослав и Стилиян Запорожанови
High View Inspiration: Мирослав и Стилиян Запорожанови

Стилиян Запорожанов