Как да започнем живота си отначало?

  • Сподели:
Как да започнем живота си отначало?

За да започнем живота си отначало, има няколко условия:

1. Да решите дали наистина искате това

Искате да започнете отначало или искате да избягате? Може би и двете. Ако сте угнетени от сегашната си ситуация и искате да избягате моментално - ще ви разочаровам. Няма да получите очаквания ефект. Мисли от типа: "Ще замина на друго място и ще покажа на всички, че мога! Ще успея, ще се върна и ще им покажа кой/коя съм в действителност! Ще видят те! Ще си отмъстя!" - може би ще ви изненадам, но светът не се върти около вас.

Ако някой ви е "избутал" от пътя си, това не означава, че се интересува от вас или че това е лично. Просто в този момент сте му пречили. Дали е имал право? Това няма значение, важен е резултатът.

Ако правите промяна, направете я заради себе си. Няма на кого друг да показвате и отмъщавате. Ако заминете за 3 години например и се върнете успял, може да останете разочаровани. Най-вероятно вашите "врагове" ще са зобравили вече кой сте. Ако заминавате, за да избягате от дадени правила или закони, там, където отивате ще се срещнете с други.

Извод: Ако сте решени на промяна, направете я заради себе си! Запитайте се как ще се почувствате по-щастливи, какво ви липсва тук.

2. Напуснете в мир

В мир със себе си, разбира се! Не оставяйте след себе си пълен безпорядък - и в отношенията, и в материален аспект. Платете си дължимото, върнете си заемите, разчистете си гордероба - може да дарите дрехи и обувки на дом за деца.

Повярвайте, това действа много зареждащо. Разчистете шкафове с книги, учебници, хартийки, посуда и домакински уреди. Не ви трябват тефтери с незнайно какво в тях, рекламни чаши или тиган, който всеки момент ще се разпадне, а мазнината от него отдавна не се измива. Изхвърляйте смело!

Повярвайте, нищо няма да ви липсва! Ще се почувствате свободни! Спомнете си филма "Up in the air" и теорията на Джордж Клуни за раницата. В общи линии тя описваше идеята, че нямате нужда от толкова много неща, колкото си мислите.

Извод: Колкото по-малко багаж (физически и емоционален) носите, толкова по-далеч ще стигнете.

3. Действайте смело

Не се чудете прекалено! Питайте, събирайте оферти, сравнявайте и решавайте. С много чудене само бавите процеса. Лично аз наех квартира в София за два дни. Не слушайте какво ви казват хората около вас. Аз вече се наслушах на реплики от типа: "София не е Пловдив, тук се работи много по-трудно!", "Квартирите са много скъпи, ако изобщо успееш да си намериш!", "Има огромни задръствания постоянно"...

След шест месеца живот и работа в София и три месеца преди това ходене на интервюта разбрах, че преценките за живота са нещо субективно и не трябва да слушате никой, освен себе си. Намерих си квартира за два дни, с пефектен хазяин (сменя ми дори и крушките), на пет минути от офиса, на ниска цена. Цените на квартирите тук са общо взето като в Пловдив. Предлагането е огромно - няма шанс да останете без квартира.

А работата ми е песен - не защото е повече или по-малко, а защото екипът е в пъти по добър и работи в синхрон с моите разбирания. Тук мотото "Един за всички, всички за един!" важи с пълна сила, за разлика от старото ми работно място. Оказа се важно не количеството, а качеството на работата.

Извод: Не се поддавайте на приказки. Който го е страх от мечки, не ходи в гората! Животът принадлежи на смелите!

4. Бъдете себе си

Голяма част от поведението, ексцентричният ми стил и хумор не бяха добре приемани до сега. Мислех си, че когато се преместя ще започна отначало, ще бъда по-различна. Забравих, че където и да ходя нося... себе си! И бях себе си от мига, в който дойдох тук. Оказа се обаче, че в тази среда смешките ми са смешни, разбиранията ми са в синхрон с останалите, ексцетричният ми вид е добре приет. Чувствам се като у дома си.

Извод: Невинаги трябва да се приспособявате към средата. Понякога трябва да сте себе си и ще попаднете в правилната среда!

И в заключение:

Вие сте започнали живота си отначало! За да ви се случи това, което не ви се е случвало, правете това, което не сте правили! Сега е времето за една равносметка - отсейте практиките, които са ви носили късмет и зарежете останалото! Новият ви живот ви очаква!

Снимка: getsetblush.com