Как търсих щастието

  • Сподели:
Как търсих щастието

Цял живот търсих щастието и тъй като имам магарешки инат, пробвах всички възможни рецепти, за да постигна това щастие.

Станах богат. Когато продадох първия си проект, аз буквално за една нощ получих 20 мил. долара. Станах приказно богат.

Търсих спътница в живота, сродна душа. И намерих. И много. И различни.

Опитах дауншифтинг*. Отидох в Ибица**, оставих всичко и живях там такова меланхолично безделие близо четири години.

Занимавах се много с духовни практики. Постигнах вселенската любов, дори живях в манастир в Хималаите. И сега, след 35 години социален експеримент, мога да дам отчет за неговите резултати.

Отговорно мога да кажа, че нито парите, нито любовта, нито властта, нито духовните практики носят щастие.

А какво води до щастие?

Нищо.

Нали знаете популярната фраза "Няма в живота щастие". Това е и голата истина – в живота няма щастие.

А има обикновен нормален живот. С радости и разочарования, с неочаквани изненади. И ако ние го сравняваме с някакво условно щастие, което ние сме си измислили, което бихме могли да имаме, но всъщност нямаме, ние просто се лишаваме от възможността да се радваме на това, което имаме.

Откъде изобщо се взе тази идея, че трябва да се търси щастие? Дали от старите комунистически лозунги "Щастие за всички!", дали от религиозния мит за изгубения рай? Не знам.

Но разбрах, че щастието е много вредна илюзия. Защото търсенето на щастие ни заставя да пренебрегваме реалните обстоятелства в живота в полза на някаква условна розова утопия. И което е още по-неприятно, това ни заставя да се обвиняваме, че не сме постигнали тази утопия.

Най-поразителното е, че в живота си съм срещал много реално щастливи хора. Знаете ли каква е тайната на тяхното щастие? Тайната на щастието им е, че те не търсят щастие. Те просто живеят живота си – радвайки се, огорчавайки се, нервничейки, тревожейки се, допускайки грешки... И благодарение на това, научавайки през цялото време по нещо ново. И най-важното – ден след ден развивайки себе си.

Така че, в резултат от 35-годишното търсене на щастие, мога да кажа следното:

Ако има път към щастието, който реално съществува, то той започва с това да престанете да изперквате, че не сте щастливи. Това е първата и най-важна стъпка. Тя е и последната.

Автор: Владимир Яковлев

Превод от руски: spiralata.net

* Терминът "Дауншифтинг" (на английски: downshifting) означава намаляване на предавките на превозното средство с ръчна скоростна кутия. Този термин се прилага за описание на социалното поведение или тенденция, в която хората живеят един обикновен живот и избягат от това, което критиците наричат rat race (в превод безскрупулна надпревара).

** Средиземноморски курорт.