Камен Калев се завръща в родния Бургас за филмов фестивал

  • Сподели:
Камен Калев се завръща в родния Бургас за филмов фестивал

Един от най-обичаните и успешни съвременни български режисьори Камен Калев ще заеме място сред почетното жури на Burgas International film festival’2021 /BIFF/. Новината съобщи директорът на фестивала Емил Ованесов. Шестото издание ще зарадва почитателите на киноизкуството от 16 до 23 юли. Международният филмов фестивал Бургас се организира от Фондация "Модерат", в партньорство с Община Бургас.

Камен Калев е познат на международната публика в Кан още от 2005 и 2007 г., когато заедно с Димитър Митовски представят в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“. През 2009 и 2011 г. Калев отново е на фестивала – „Източни пиеси“ и „Островът“ участват в „Петнайсетдневката на режисьорите“.Филмът “Островът” (2011), в който участват Туре Линдхарт и Летисия Каста, утвърждава Калев сред световните млади режисьори, които не се страхуват да  експериментират в търсенето на свой киноезик. Специална прожекция за бургазлии на филма бе направена на остров Света Анастасия, където всъщност бе заснет филмът.

На официалната селекция в Кан през 2014 г. неговият късометражен филм “Скъпа нощ” открива омнибус проекта “Мостовете на Сараево”. През 2020 г. филмът му “Февруари” е избран в официалната селекция на фестивала в Кан. Това е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света. Досега неговите филми са представяни в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, а с “Февруари” авторът получава най-високото си признание. Филмът е успешно представен на фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм. През ноември 2020 г. беше представен и в Токио, където през 2009 г. Калев печели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Камен Калев е роден през 1975 г. в Бургас. Учи във френската гимназия в града, а след това следва две години операторско майсторство в НАТФИЗ. Продължава образованието си във Френската национална академия за киноизкуство „Фемис” в Париж. Автор е на десетки рекламни и музикални видеоклипа.