Кога флиртът се превръща в сексуален тормоз?

  • Сподели:
Кога флиртът се превръща в сексуален тормоз?

Флирт от правилния човек в точното време може да ви накара да се чувствате страхотно.

Но от грешен човек или в неподходящ момент, текст, натоварен с намеци, става страховито и нежеланото докосване може да ви накара да се чувствате неудобно и засрамени.

Тъй като броят на жените, които предявяват претенции срещу холивудския филмов продуцент Харви Уайнстийн, расте с всеки изминал ден, жените по целия свят говорят в социалните мрежи за опита си от сексуален тормоз под хаштага #metoo.
Уайнстийн притежаваше голяма сила, способна да направи или да прекъсне кариерата на предполагаемите си жертви, но тормозът може да бъде също толкова пагубен далеч от работа.
В глобален дебат въпросът как определяме сексуалния тормоз не е напълно ясен.
И тази граница между флирта и тормоза е много фина - и често размита.

Ако искате да се срещнете с някого, трябва да флиртувате, казва експертът по връзки Джеймс Прийс.
Той съветва клиентите си - мъже и жени на възраст от 23 до 72 години - да играят на сигурно, като флиртуват по игрив, а не сексуален начин.
„Бъдете приятелски настроени и изградете връзка и доверие", казва той. В края на първата среща Прийс предлага приятелска прегръдка или целувка по бузата.

Кога флиртът се превръща в сексуален тормоз?

Когато е нежелано и упорито, казва Сара Кинг от адвокатите на Стюарт Милър.
Експертът по запознанства Джеймс смята, че когато мъжът отиде твърде далеч и когато една жена явно не го иска.

Си Минг Пак, която ходи в лондонски училища, за да преподава на младите хора за секса и взаимоотношенията, изважда дълъг списък от онова, което според нея представлява сексуален тормоз: докосване без съгласие; чувство за право на някой друг; говорене по определен начин; преследване на момичета по улицата, за да ги разговаряте; подсвиркванe.

Оксфордският речник на английски език определя сексуалния тормоз като „нежелан сексуален напредък, неприлични забележки и т.н.".

А в Закона за равенството от 2010 г. се казва, че това е „нежелано поведение от сексуален характер", което нарушава достойнството на човек или „създава сплашваща, враждебна, унизителна или обидна среда" и използване на власт или доверие, за да се говори по зловещ начин.

Сексуалният тормоз незаконен ли е?

Не конкретно. Сам по себе си не е престъпление, казва Сара Кинг.
Видовете поведение, които представляват сексуален тормоз обаче, могат да бъдат криминализирани съгласно различни законодателни актове. Например:

• Нежелани телефонни обаждания и съобщения, посещения у дома или на работа, правене на лични снимки, нежелани аванси и постоянни и тревожни коментари.

• Изпращане на неприлично, обидно или заплашително писмо, имейли и съобщения в социалните медии и текст.

• Нежелано докосване от някой, който получава сексуално удовлетворение, например в обществения транспорт.

Въпреки това, всеки, който е сексуално тормозен на работното място, е защитен от Закона за равнопоставеност от 2010 г. Делото се счита за гражданско, а не за наказателно дело и ще бъде разгледано в съда по заетостта.
Повече от половината жени казват, че са били сексуално тормозени по време на работа, според проучване, проведено миналата година от TUC.

Защо се случва сексуален тормоз?

Сий Минг Пак, която работи за благотворителната организация за сексуално здраве Брук, обвинява културата на секс-продажбите на западното общество, която според нея поражда правото и културата на вината.
Младите хора са обусловени чрез филми, музикални видеоклипове, телевизионни програми, достъп до порно и нормализиране на изпращането на сексуални изображения по телефони, казва тя.
В училищните събрания и класните стаи тя им казва, когато става въпрос за секс, трябва да имате свобода и способност да направите
избор.
Но тя признава, че се притеснява колко слабо са информирани нашите ученици - много от тях обвиняват жертвата, когато се представя сценарий на изнасилване.
В някои случаи това е научено поведение, взето от най-близките им.

Тя описва, че е забелязала момиче от един от нейните класове на автобусна спирка с момче, което я обгръща с ръка.
„Момичето не изглеждаше така, сякаш искаше вниманието, така че следващата седмица поговорих с нея:„ Имаш право да кажеш „не", не беше наред той да те докосне. Обясних съгласието, а тя отговори:„ Но те винаги ме грабват".

Сий, който обикновено говори с момчета и момичета на възраст между 14 и 17 години, смята, че докато на децата не бъде казано, че могат да кажат „не" на по-ранна възраст, проблемът няма да изчезне.
Трябва да говорим с тях в началните училища, казва Сий.
На тази възраст вие говорите за граници, обяснява тя, а в гимназията те трябва да знаят за съгласието, как да четат езика на тялото, да преговарят ситуации и да мислят, преди да изпратят сексуални изображения за себе си.

Възможно ли е законът да се промени?

Петиция, призоваваща прокуратурата да превърне мизогинистичните инциденти в престъпление от омраза, е подписана от повече от 65 000 души.
В Нотингамшир полицията започна да записва женоненавистни инциденти като престъпления от омраза, дотогава нямаше категория за такива случаи.
Силата ги определя като: „Инциденти срещу жени, които са мотивирани от отношението на мъж към жена и включват поведение, насочено към жена от мъже, просто защото са жени."
Тя позволява на полицията да разследва инцидентите като престъпления и да подкрепя жертвите, както и да получи по-добра представа за мащаба на проблема.

Сара Кинг казва, че има пропуск в законодателството.
Тя посочва Закона за престъпността и безредието, който включва престъпление на тормоз, мотивирано от религията или расата на жалбоподателя, но не и когато е сексуално.
Специфично престъпление за сексуален тормоз би определило поведението и би създало ясни граници веднъж завинаги.