Нещата, които трябва да спрете да очаквате от другите

  • Сподели:
Нещата, които трябва да спрете да очаквате от другите

За да намалите излишните разочарования във вашия живот и този на другите хора, то трябва да имате по-умерени очаквания в отношенията си с тях. Това ще ви позволи да се концентрирате върху нещата, които наистина са от значение.

Спрете да очаквате да се съгласяват с вас – вие заслужавате да живеете щастливо и да живеете живота, за който сте мечтали. Не позволявайте мнението на другите да ви кара да забравяте това. Вие не сте длъжни да оправдавате чуждите очаквания и не трябва да смятате, че другите трябва да оправдават вашите. Бъдете себе си и следвайте интуицията си. Не се сравнявайте с другите. Не трябва да позволявате чуждия успех да ви обезкуражи. Следвайте собствения си път, който съдбата е предначертала и ще изживеете живота си щастливо по своему.

Спрете да очаквате да ви уважат повече, отколкото сами се уважавате – истинската сила се крие в душата и духа, а не в мускулите. Вярвайте в себе си и действайте, както сами смятате за добре. Не молете никого за любов, уважение и внимание към вас. Самите вие трябва да ги проявявате. Застанете пред огледалото и си кажете: "Обичам те и в бъдеще ще постъпвам в съответствие с това". Практикувайки самоуважение и любов към себе си, получавате възможността да бъдете наистина щастливи.

Спрете да мислите дали другите ви харесват – може би се чувствате безценен за някого, но в същото време сте безценен за другиго. Прекарвайте времето си с хората, които ви ценят. Колкото и добре да се отнасяте с хората, винаги ще има такива, които да ви критикуват. Може да продължите напред като ги игнорирате. Няма как всички да ви харесват. Много от хората ще ви обиждат, защото не сте като другите. Нещата, които ви отличават от другите, са същите тези неща, заради които необходимите хора ще ви обичат.

Спрете да очаквате хората да се вписват в представите ви –  не бъдете критични към хората. Показвайте обич и уважение към тях, позволявайки им да бъдат себе си. Уважавайте хората за това, което са, а не за това, което вие искате да бъдат. Всеки човек е забележителен и прекрасен, но за да видите това е необходимо търпение. Не ценете хората само по външния им вид. Опознайте ги и може да видите красотата на това, което те са всъщност.

Спрете да очаквате, че хората знаят, какво си мислите – хората не могат да четат мислите ви. Те никога няма да знаят как се чувствате, ако не им кажете. Вашият шеф? Да, не знае, че очаквате повишение, защото не сте разговаряли с него за това. Красивият мъж, който не заговорихте, заради собствената си скромност? Да, познахте, не ви обръща внимание, просто, защото самите вие не му обръщате явно внимание. В живота трябва да общувате с хората. Често се налага да завържете нови запознанства или да изречете първите думи. Разговаряйте с хората за това, за което си мислите.

Спрете да очаквате моментална промяна у хората – надявате се, че с времето някои от лошите навици на ваш роднина, приятел или човек, за когото ви е грижа ще отшуми – не, това може ида не се случи. Ако смятате, че този човек трябва да промени нещо у себе си, то бъдете искрен с него и му кажете какво трябва да направи. В повечето случаи не можете да промените хората и трябва да ги приемете такива, каквито са. Ако се опитвате и искате бързо да промените хората, то често си остават същите, но ако им дадете повече време и сте зад тях такива каквито са, то постепенно те започват да се променят към по-добро.

Спрете да очаквате всичко да е наред – не забравяйте, че да приемате светлите моменти в живота не означава да игнорирате тъмните. Хората ни оценяват по способността да преодоляваме трудностите, а не по способността да ги избягваме. Подкрепяйте хората, когато имат нужда от вас. Също така споделяйте с тях, когато вие се тревожите от нещо. Погледнете другия в очите и му кажете: "Отклоних се от пътя и имам проблем", а ако той ви отговори "И с мен е така" – то в това няма нищо лошо, защото е абсолютно нормално не винаги и не всичко да е наред.

Източник: Moyatden.bg