Почитаме свети Стилиян Детепазител

  • Сподели:
Почитаме свети  Стилиян Детепазител

На 26 ноември, Православната църквата почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски. Роден е в Пафлагония Мала Азия и е живял в края на IV и началото на V век. Според житието му, раздал имуществото си, станал монах и се прочул като чудотворен лечител на децата.

Заради последното той получил прозвището "Детепазител". Днес светецът се приема за патрон на педиатрията и педагогиката.

На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва благославящ жест, държи патерица, сочи с дете или държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на децата и особено на кърмачетата.

Има една икона, намира се в черквата на село Сатовчана, на която св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета. Той ги пази от "детешката болест", както наричали детския паралич, а и от други заболявания.

Светецът се изобразява още върху накити и амулети, особено такива, които са предназначени за деца. В деня на неговия празник майките месят и раздават за здравето на рожбите си питки, намазани отгоре с мед, а на някои места и варена царевица.

Жените палят свещи пред иконата на светеца и през целия ден не работят нищо, за да не боледуват децата им.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името: Стилиян, Стилияна, Щилиян, Щилияна, Щерян, Щеряна.

Източник: Първите 7