Понякога се самозабравяме

  • Сподели:
Понякога се самозабравяме

Днес успяхте ли да отворите очи и да станете от леглото? Но въпреки това, отново има нещо, с което глождите съзнанието си, нали?

Най-вероятно в момента, вместо да се насладите на каквото и да ви се случва, вашите мисли витаят някъде далеч и вие дори пропускате да видите и чуете заобикалящия ви свят. Правите предположения, създавате си евентуални проблеми, тревожите се - а така не се ли самозабравяте?

Разбира се, ежедневието ни завихря, обществото насочва вниманието ни към някакви ценности, управлението определя посоките на живота ни. Има толкова много, с което да се разсееш, докато си мислиш, че си се концентрирал върху "важното"!

Кой какво е казал, как сме го възприели ние с нашето его, какво е било отношението на другите, заплатата, колегите, изпитите, оценките – безкрайни илюзии, кухи неща, които са тук, защото си мислим, че животът е прекалено скучен и решаваме да им предадем важност, по-голяма от тази, която заслужават.

Ние всъщност се самозабравяме, защото сме прекалено добре! Точно така - здрави сме, способни сме, около нас има добри и истински хора, дори и да не ги поставяме на достатъчно важно място. Толкова сме добре, че не можем просто да се доверим, да се отпуснем и да живеем спокойно.

Не, ние винаги мислим и си търсим проблеми, които дори не съществуват, въобразяваме си и си създаваме убеждения. Катерим се по някаква стълбица, гоним някакъв успех и забравяме, че най-големият ни успех е да осъзнаем колко много всъщност сме щастливи.

А денят ни можеше да започне по съвсем различен начин. Е, той можеше и въобще да не започне, все пак… Можеше да не успеем да се изправим, да не чуем мислите си, можеше светът ни да затихне толкова страшно, че да ни накара да осъзнаем всичко, което пропускаме в собствената си суета, в нашата самозабрава.

Не чакайте животът да ви научи по трудния начин! Ако имате нужда от почивка - починете си, ако ви тежи миналото – простете, ако ви се изплъзват обичта и топлотата – дайте и ще получите, но не чакайте. Вижте истинността и го направете сега, защото днес животът ви е също толкова хубав.