Празнуваме Никулден

  • Сподели:
Празнуваме Никулден

Честит имен ден на Никола, Николай, Николина, Нуйчо, Ния, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница!

На 6 декември почитаме Св. Николай Мирликийски - Чудотворец - покровител на моряци, пътешественици, морски пленници, търговци и банкери, и дарител на бедните.

Житие

Николай Мирликийски се е родил в края на 3-и век в малоазийската област Ликия и чичо му, който бил архиепископ, уговорил родителите му да го дадат на служение на Бога и го ръкоположил за свещеник.

Той правел много добрини в града, а след време тръгнал на път. С молитви укротявал морски бури, спасявал пътешественици от стихиите, помагал на моряци и вършел различни чудеса в Мир-Ликийската епархия, в град Мира, Ликийска област, откъдето произлиза и названието му.

Народни вярвания

Николай означава "побеждаващ" и е патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, Николай бил един от шестима братя, и нему се паднали моретата, реките, езерата.

Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони, но и бурни ветрове. Затова на днешния ден рибарските лодки не влизат в морето, да не разгневят светеца.

На 6 декември рибарите приключват с есенно-зимния риболов и последният улов принасят в жертва на светеца, а корабите в открито море спират своя ход, за да му отдадат почит.

Денят на Свети Николай е празник не само за онези, които носят името му, той е личен и семеен покровител, затова на този ден се канят роднини, кумове, съседи...

Традиции и празнична трапеза

На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран или рибник - шаран в тесто). Костите от тази обредна храна не се хвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката, за да се умножи плодородието и семейното благополучие.

На Никулден се правят и рибни курбани за преживяни тежки премеждия. Костта на главата се запазва заради вярването, че прилича на кръст и пази от детски болести, а някъде са я пришивали на детските шапки, за да пази от уроки.