Смартфон – спрете пристрастяването сега!

  • Сподели:
Смартфон – спрете пристрастяването сега!

В епохата на достъпните и улеснени мобилни телекомуникации, пристрастяването към смартфона е доста често явление.

Бързият достъп до информация, лесната невербална връзка с други хора, навлизането в живота на другите само с едно плъзгане на палеца, прави тези устройства любими от най-ранна детска възраст до старини.

Но какво се случва с нас, ако прекарваме по-голямата част от своя живот с осветено от екрана на телефона лице? Изгубваме себе си.

Забравяме как да водим нормален човешки разговор, да се усмихваме или да плачем, да усетим миризмата на страниците на любима стара книга или просто да оставим съзнанието ни да си почине от всичко, което ни заобикаля.

Повечето хора проверяват телефона си на всеки 15 минути или по-често, дори и да нямат сигнали или известия. Това тъврди пред CNBC Лари Росен, професор по психология и автор на книгата "Разсеяният ум":

"Ние създадохме този вид тревожност, свързана с използването на технологиите. Започваме да мислим само за това какво сме пропуснали, ако не сме използвали телефона си толкова пъти, колкото сме определили за достатъчно".

Изследванията на професор Лари Росен показват, че освен увеличаване на тревожността, принудата да се проверяват известията и емисиите пречи на способността на хората да се съсредоточават.

Няколко проучвания показват, че социалните медии могат давлияят негативно върху нашето психично здраве, а Facebook признава, че пасивното използване на социалната мрежа може да остави хората в лошо настроение.

Изследователите все още се опитват да разберат какви дългосрочни ефекти ще предизвика отделянето на толкова много време и енергия за нашите устройства.

Някои големи инвеститори дори притискат Apple да разработи нови инструменти, които да помогнат на потребителите да ограничат пристрастяването към телефона, казвайки, че чувството за зависимост е лошо за здравето в дългосрочен план.

За щастие не е нужно да чакате Apple - можете просто да станете по-съзнателни за това как използвате телефона си.

Ако не успявате да ограничите употребата на устройства чрез "Ще влизам по-малко във Facebook" или "Няма да проверя Snapchat по време на работа", очаквайте утре няколко конкретни съвета, които ще ви помогнат да препрограмирате поведението си.