Страхът е богатство - показва ни точно това, което трябва да направим

  • Сподели:
Страхът е богатство - показва ни точно това, което трябва да направим

Страхът е често използвано средство от властта, защото може да ни манипулира и контролира, да продиктува решенията и действията ни. Мислим го за най-големия ни враг – все пак точно той ни отдалечава от смелите ни мечти и желания, от света извън зоната ни на комфорт, но можем да го превърнем в най-добър приятел, стига да имаме волята да му се противопоставим.

Казват, че страхът е лош съветник, но ако възприемем, че съветите, които ни дава, ще ни провалят, то не е ли обратното на това, което ни подсказва, чистият път към успеха? Боязливостта е способна да замъгли съзнанието ни, да изкриви реалността и да ни накара да повярваме, че бездействието и рутината са за наше добро. Ето защо изключително сполучливо би било да гледаме на нея като на индикатор, който да ни насочва много ясно в посоките пред нас, показвайки ни кои от тях са реални и кои - не.

Когато анализираш страха виждаш, че той е просто инстинкт. Това означава, че реална причина за тревога по-често всъщност няма, поради което ключова е битката за властта над съзнанието ни – ние ли ще поемем контрола над себе си и действията си или ще оставим уплахата да определя живота ни?

Преживявайки тази ситуация е много трудно да действаме спокойно и уверено. Ето защо полезно би било да приемем едно по-обогатяващо възприятие - наличието на страх, което води до разколебаване в решителността ни да направим това, което съкровено искаме, е показател, че е на път да ни се случи нещо прекрасно, стига само да вложим малко смелост и да се доверим на себе си.

Така страхът ни показва точно как да действаме - а именно по обратния начин на този, който той диктува на ума ни!

Овладееш ли страха, ще можеш винаги да го използваш в своя полза. А може би точно затова съществува той – да ни направи по-решителни, склонни да рискуваме и готови да се доверим, защото само така черпим от всичко, което ни предлага животът и се възползваме максимално от възможността да бъдем живи.