Всичко негативно в нас също е нормално

  • Сподели:
Всичко негативно в нас също е нормално

Тези от нас, които се опитват да направят живота си по-щастлив, знаят колко е важно да насочиш вниманието си върху позитивните мисли и непрестанно да се грижиш за това тяхната тежест да бъде по-голяма. Но старанията ни не трябва да се превръщат в битка, нито силната ни воля - в тежест.

Опитвайки се да бъдем позитивно настроени, не трябва да ставаме прекалено самокритични. Не е нужно да се борим срещу лошите чувства и мисли, които навлизат в нас, защото тяхната поява е напълно нормална. Все пак не можем да изтрием половината свят, така че да остане само хубавото, но можем да изберем към какво да насочим вниманието си и кое да поставим като приоритет.

Да, напълно нормално е - всички страхове, притеснения, съмнения, всички негативни емоции, които се пораждат в нас, просто трябва да ги приемем спокойно, защото само тогава те няма да могат да ни спрат!

Разбирайки и съгласявайки се с тяхното съществуване, ние ще спрем да обвиняваме себе си и да се втренчваме в неспособността си да преобърнем естественото функциониране на съзнанието. Ще разберем, че негативните емоции също са част от нас, при това много полезна, стига да знаем как да се възползваме от нея.

Не забравяйте, че точно благодарение на тези чувства и мисли, ние можем да познаем кога нещо не върви в правилната посока. Ако се научим да следим какво се случва в нас, много бързо ще улавяме негативното, ще намираме причината за него и ще го трансформираме в по-ползотворното, от което се нужда точно в момента.

Негативните емоции се появяват с причина, ето защо е голяма грешка да се опитваме да ги елиминираме. По-добре е просто да ги приемем и да видим какво стои зад тях.

Не забравяйте - ние сме хора и е напълно естествено да се притесняваме, когато правим нещо за първи път или да ни облива паника, когато пристъпваме към нещо непознато. Важното е да не се заблуждаваме, че тези усещания могат да изградят бариера между нас и желанията ни - те са просто инстинктивна реакция на нашия мозък.