Барби със синдром на Даун е последната кукла, която Mattel пуска в продажба

  • Сподели:
Барби със синдром на Даун е последната кукла, която Mattel пуска в продажба

Американският гигант в производството на играчки бе подложен на критики, че традиционната кукла Барби не представлява истински жени.

През последните години Mattel създаде кукли със слухов апарат, протеза на крайник и инвалидна количка.

Целта на Mattel е "всички деца да видят себе си в Барби", както и "да играят с кукли, които не приличат на тях самите", за да се насърчи разнообразието.

''Играта с кукли извън собствения житейски опит на детето може да го научи на разбиране и да изгради по-голямо чувство за съпричастност, което води до по-приемлив свят."

Оригиналната кукла Барби, пусната на пазара през 1959 г., се отличава с дълги крака, малка талия и развети руси коси. Учени от Университета на Южна Австралия предполагат, че вероятността една жена да има формата на тялото на Барби е едно на 100 000. Някои участници в кампанията призоваха Барби да представя по-реалистичен образ на тялото, докато хора с увреждания заявиха, че куклите не са подходящи за тях самите.

През 2016 г. Mattel пусна на пазара Curvy Barbie, Tall Barbie, Petite Barbie, както и широка гама от цветове на кожата, отразяващи много различни етноси.

Лиза Макнайт, глобален ръководител на отдел "Барби и кукли" в Mattel, заяви, че се надява новата кукла да помогне за "възпитаване на разбиране и изграждане на по-голямо чувство за съпричастност, което да доведе до един по-приемлив свят". Mattel заяви, че е работила в тясно сътрудничество с Националното дружество за синдрома на Даун (NDSS) на САЩ, за да гарантира, че най-новата кукла точно представя човек със синдрома на Даун.

Куклата е с по-къса рамка и по-дълъг торс, а лицето ѝ е по-закръглено, с по-малки уши, плосък нос и бадемовидни очи, които могат да бъдат характерни за жените, страдащи от това генетично заболяване. Роклята с бухнали ръкави е в жълто и синьо - цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун.

Куклата има и розова огърлица с три шеврона нагоре, изобразяващи трите копия на 21-вата хромозома - генетичният материал, който причинява характеристиките, свързани със синдрома на Даун. Куклата носи и розови ортопедични обувки за глезените, които подхождат на облеклото ѝ, тъй като някои деца със синдрома на Даун използват ортопедични обувки, за да поддържат стъпалата и глезените си.

Президентът и главен изпълнителен директор на NDSS Канди Пикард заяви, че за нея е било чест да работи по проекта.

"Това означава толкова много за нашата общност, която за първи път може да си играе с кукла Барби, приличаща на тях. Никога не трябва да подценяваме силата на представянето. Това е огромна стъпка напред за приобщаването и момент, който да празнуваме".

Британският модел Ели Голдщайн, застъпник за приобщаване, видимост и разбиране на хората със синдрома на Даун, заяви, че се е почувствала развълнувана, щастлива и изпълнена с гордост, когато е видяла куклата. "Разнообразието е важно, тъй като хората трябва да виждат такива като мен в света, а не да бъдат скрити", добави тя. Ели беше обявена като една от петте звезди на корицата на последното издание на британския Vogue.

"Барби еволюира значително през последните няколко години, тъй като продължихме да увеличаваме ангажимента си към представителството с разнообразни кукли", каза Ким Калмън, старши вицепрезидент по дизайна на Барби и кукли, във видеообръщение.

Тази година линията Fashionistas на Mattel за 2023 г. включва нови кукли с различни типове тела, включително нова кукла Fashionista с брекети и кукла Ken Fashionista с протеза на крака.

"Това е важно не само за хората със синдрома на Даун и техните семейства, но и за всеки човек, който иска да си играе с кукли - независимо дали има увреждане или не", казва Мишел Саган от Националното дружество за синдрома на Даун пред CBS News.