Моделът Ели Голдщайн: лицето на пролетния Vogue

  • Сподели:
Моделът Ели Голдщайн: лицето на пролетния Vogue

Ели Голдщайн не се страхува да преследва мечтите си. Още на петгодишна възраст тя знае, че иска да стане модел, а през 2020 г. влиза в историята като първия модел със синдром на Даун, който участва в кампания за Gucci Beauty.

През лятото на 2020 г., когато Gucci представи най-новата си кампания за красота в сътрудничество с Vogue Italia, 18-годишният модел, роден в Есекс, подпали Instagram. Снимката на Голдщайн, със спирала Gucci Mascara L'Obscur, не беше просто реклама на мегамощни мигли, а боен вик срещу историческите идеали за красота, които отдавна изключват уврежданията. С над 800 000 харесвания това е най-харесваната публикация на италианската марка в историята.

Три години по-късно звездата на Ели Голдщайн продължава да изгрява, като вече има зад гърба си кампании за Adidas, Victoria's Secret и посланичество на благотворителната организация за хора с увреждания Mencap. "Моето увреждане ме научи да бъда "аз" - и да не се страхувам да правя нещата по-силно в света", казва енергичната 21-годишна жена, която има синдром на Даун.

"Става дума за това да следвате надеждите и мечтите си. Никога да не се отказвате, да бъдете това, което сте, и да се усмихвате през целия път."

Какво означава "красота" за вас?

- Мисля, че красотата идва повече от вътрешността на човека, отколкото от това как изглежда. Личността ви проличава и това ви прави красиви. Също така добротата и грижовността правят хората красиви.

Винаги ли сте се интересували от мода?

- Още от малка. Случвало ми се е да слагам грима на сестра ми Ейми и да се преструвам, че съм на модния подиум. Имах блестящи черни гамаши и сребрист блестящ топ. Майка ми ми направи прическа със скъпоценни камъни и ленти за глава в тон с нея. Обичах всичко, което блестеше!

Как се почувствахте, когато видяхте, че кампанията ви за красота на Gucci се развива стремглаво през 2020 г.?

- Бях толкова шокирана и претоварена - и толкова, толкова развълнувана. Изобщо не съм очаквала, че ще стане вайръл. Бях горда да покажа на света коя съм. Просто ми хареса цялото преживяване.

Как се чувствате, когато ви наричат модел за подражание?

- Чувствам се щастлива, че ме възприемат като модел за подражание. Искам да покажа, че можеш да постигнеш всичко, ако наистина го искаш - никога не се отказвайте от надеждите, мечтите и стремежите си. Увреждането ми никога не ме е спирало.

Важно ли е в модните кампании да се представят модели с увреждания?

- Да, на сто процента. Нещата започнаха да се променят, но все още има да се извърви дълъг път. Марките не трябва да се страхуват да взимат хора като мен - знам, че с работата си нося щастие и карам хората да се усмихват. Всеки трябва да бъде виждан, а не скрит. Хората с увреждания могат лесно да бъдат пренебрегнати и отписани. Ние сме същите като всички останали, понякога сме малко по-бавни в нещата, но трябва да ни се даде шанс.

Извън моделството, какви са основните ви интереси?

- Абсолютно обожавам да танцувам - това е моята страст, наред с моделството. Когато съм на сцената, се чувствам силна и обичам да виждам и чувам реакцията на публиката. Всичко това ме прави щастлива и горда.

Кое е любимото ви място в света?

- Обичам Милано. Имах късмета да работя в този град - пазаруването, ресторантите, цялата атмосфера беше невероятна.

Каква е амбицията ви за бъдещето?

- Искам да продължа да се занимавам с моделство и да показвам на света коя съм. Основната ми цел винаги е била да бъда на корицата на Vogue. Винаги съм мечтала за това.