Бурж Ал Бабас: призрачният град в Турция, съставен от над 500 изоставени замъка

  • Сподели:
Бурж Ал Бабас: призрачният град в Турция, съставен от над 500 изоставени замъка

Това, което е трябвало да бъде луксозен градски комплекс за богати чужденци, се е превърнало в зловещ, изоставен, призрачен град призрак в Турция.

Ако "Дисниленд" е най-щастливото място на Земята, то "Бурж Ал Бабас" може би е най-страховитото. Разположен в град Мудурну, провинция Болу в черноморския регион на Турция, градът е пълен с полузавършени, напълно изоставени мини замъци, по-точно 587. Бурж Ал Бабас е бил планиран като луксозен, величествен градски комплекс, предлагащ облика на кралски живот за всеки, който е готов да извади от 370 000 до 500 000 долара за свой собствен малък дворец. Идеята на проекта е била европейски лукс в Близкия изток.

Sarot Group, авторите на проекта, вероятно са имали правилната посока, избирайки общност от замъци за последното си начинание. В края на краищата, въпреки че властта и влиянието на европейските монархии върху политиката на съответната страна може да са намалели през последните години, техните величествени крепости и дворци са се запазили. Има нещо в неоспоримата екстравагантност и разкош на тези жилища, което ги прави напълно непреходни. 

 Почти никоя от градините не е стигнала до фазата на озеленяване на проекта, което придава на квартала студено следвоенно усещане.

Защо "Бурж ал Бабас" е изоставен?
Строителството започнало през 2014 г. и се очаквало да отнеме четири години, но в рамките на същото време строителите били принудени да обявят фалит. Когато изграждането на града започнало, местните жители се разгневили както от естетиката на къщите, така и от бизнес практиките на предприемачите.

Според местните новини мнозина били разочаровани, че замъците не приличат на нищо в района, особено на историческите имения в османски стил. В съдебен иск срещу строителите се твърди също, че компанията е унищожила дървета и е навредила на околната среда. Впоследствие икономиката на Турция изпитала затруднения в годините след стартирането на проекта и скоро разработчиците натрупали дълг от 27 млн. долара. Комбинация от лош избор и лошо време довели до спиране на строителството.

Ще бъде ли завършен някога Бурж Ал Бабас?
Дори когато през 2019 г. инвеститори и купувачи изтеглили парите си от проекта на стойност 200 млн. долара, Sarot Group била уверена, че това е само брънка по пътя и проектът все пак ще бъде завършен, според доклад в The New York Times. Разбира се, пандемията скоро променила живота, какъвто мнозина го познавали, и проектът останал изоставен. Въпреки че не е невъзможно да се каже, че проектът може някога да бъде възобновен, на този етап това изглежда малко вероятно. 

Засега осеяната с имения долина се е превърнала в квартал от празни, полузавършени замъци. Тъй като много от вилите са започнати, но нито една не е завършена, градът остава необитаем. Отдалеч кварталът със сиви покриви прилича на нещо от филм на Дисни, но при по-внимателно вглеждане Бурдж ал Бабас се отличава със зловещо постапокалиптично усещане с редици от частично завършени замъци, разпокъсано озеленяване и нулеви признаци на живот. Пустото село е меко казано смразяващо - като град, опустошен от война.