Културният център "Нита Мукеш Амбани" вещае златен век за индийските сценични изкуства

  • Сподели:
Културният център "Нита Мукеш Амбани" вещае златен век за индийските сценични изкуства

През последните няколко месеца в сърцето на търговския квартал на Мумбай се настани нов културен център, който непрекъснато предлага поредица от събития, каквито градът не е виждал досега.

Културният център "Нита Мукеш Амбани" е амбициозен недвижим имот, месингово-стъклен гигант, който не би бил неуместен във филм за Джеймс Бонд и е оборудван с всички най-нови атрибути на развлекателната техника. В центъра се помещават триетажна художествена галерия, интимен експериментален театър със 150 места, и по-голям студиен театър с 250 места, като от края на миналата година в тях спокойно се провеждат представления.

Но "перлата в короната", както се казва, беше открита този уикенд: Големият театър, наречен така, защото наистина е обсипан с толкова голямо величие, колкото всеки исторически паметник в годините на разцвета си, най-накрая отвори врати за почитатели и дебютира с визионерския спектакъл на Фероз Абас Хан "Великият индийски мюзикъл": Цивилизация за нация.

"Хората биха отишли на Бродуей или в Уест Енд и биха се примирили с факта, че такова нещо не може да се случи в Индия", казва Хан, чийто режисьорски успех, "Mughal-e-Azam", е най-близкият до съвременния индийски театър спектакъл на ниво Бродуей. "Дори и да имахме таланта и въображението, нямахме инфраструктурата или финансовата подкрепа, за да създадем такъв тип продукции. В Големия театър на Културния център "Нита Мукеш Амбани" най-накрая имаме инфраструктура, която е много по-добра от това, което можете да видите навсякъде по света."

Театърът е проектиран от Стив Клем и Ник Уолфкейл от TVS Design в сътрудничество с Брайън Хол от Theatre Projects Consultants. Той е създаден по модела на емблематичния Dolby Theatre в Лос Анджелис. Спецификациите включват 2 000 места, всички от които имат свободен изглед към сцената, система за съраунд звук от световна класа Dolby Atmos, оркестрина със 100 места и на всичкото отгоре зашеметяваща LED светлинна скулптура с 8 400 кристала Swarovski, която може да бъде програмирана като част от светлинния дизайн на всяка постановка. 

"Артистите вече няма да бъдат ограничавани от въображението си. Нещо повече, най-накрая имаме театър, в който могат да се играят представления от чужбина, което означава, че публиката в Индия ще може да види някои от най-добрите продукции в света", казва Хан.

Театралната феерия на Хан "От цивилизация към нация" е своеобразна инициация за индийската публика, която е възпитана в боливудски спектакъл, но рядко го вижда на живо. Самият спектакъл е посветен на историята на сценичните изкуства в Индия, като се започне от първия звук на Вселената - Ом - и се стигне до създаването на Индия като независима държава. Историята се разгръща в спектакъл от танци и музика, на фона на ярък кинематографичен фон, създаден чрез комбинация от ръчно изработени декори и цифрови изображения.

Дизайнът на продукцията е създаден в сътрудничество с Доналд Холдър, носител на наградата "Тони" за осветление, известен с работата си по "Цар Лъв" на Джули Теймор, Нийл Пател, носител на наградата "Оби" за сценография, който преди това е работил с Хан по "Могол-и-Азам", и номинирания за "Еми" дизайнер на прожекции Джон Нарун. Танците, чиито хореографи са Вайбхави Мерчант, Маюри Упадхя и Самир и Арш Тана, се изпълняват на фона на оригинална музика от емблематичното композиторско дуо Аджай-Атул, а миксът е дело на звуковия дизайнер Гарет Оуен.

"Спектакълът представя няколко танцови форми, които са гордост за Индия от много десетилетия", казва Маниш Малхотра, който е проектирал костюмите за спектакъла заедно с гримьорката Ренука Пилай. "Цялостната визия беше да се обхванат тънкостите на всяка от формите на изкуство: многото различни култури, многообразието на цветовете ни, богатството на нашия текстил. Исках да създам дизайни, които да олицетворяват красотата на страната ни в много отношения."

Като оставим настрана критиките към все по-разширяващия се монопол на Амбани върху индийската икономика, трудно е да бъдем цинични по отношение на това какво означава Културният център "Нита Мукеш Амбани" за индийското изкуство. Театърът не само предлага на индийските творци свободата да творят с размах, а на индийската публика - възможността най-накрая да види всички звездни представления на Бродуей, но и обещава да открие много работни места в области, свързани с изкуството. Освен това специалните кабини за превод в Големия театър обещават достъпност и междукултурно сътрудничество, което означава, че превъплъщението на "Хамилтън" вече не е неосъществима мечта, за каквато някога сте го смятали.

"За нас това наистина е повод за гордост", казва Вайбхави Мерчант, която работи в тясно сътрудничество с Амбани от почти десетилетие. "Успяхме да привлечем най-добрите в света на това място, но освен това разкрихме таланта, който имаме в тази страна. Не мога да преувелича: талантът, с който разполагаме, е несравним, но това, което ни липсваше, беше възможността. Накрая семейство Амбани насърчава изкуството и културата в тази страна."