EICMA 2023: Премиерите на Honda

  • Сподели:
EICMA 2023: Премиерите на Honda

CBR600RR се завръща.
Нов нейкид флагман CB1000 Hornet се присъединява към европейската гама на Honda през 2024 г.
CBR600RR се завръща в Европа след шест години с променен двигател, нов стил и пълен пакет електроника.
Още две нови имена - CB500 Hornet и NX500 влизат в серията 500, подходяща за категория A2, заедно с актуализирания CBR500R.
Първата в света технология - Honda E-Clutch ще бъде налична за модернизираните 4-цилиндрови със среден обем CB650R и CBR650R.
CBR1000RR-R Fireblade и неговата SP версия получават подобрения на рамката, каросерията, двигателя и скоростната кутия.
Новите издания на CRF1100L Africa Twin и CRF1100L Africa Twin Adventure Sports правят първата си публична поява.
SC e: Concept подчертава ангажимента на Honda да представи 10 или повече електрически двуколесни превозни средства в световен мащаб до 2025 г.
Всички нови модели Honda за 2024 г. отговарят на изискванията на EURO5+.

На откритото днес мотоциклетно изложение EICMA в Милано Honda разкри пълната си гама за 2024 г. Тя включва четири нови имена на модеи и значителни подобрения за още четири мотоциклета. Два от тях ще бъдат налични с първата в света технология за мотоциклети E-Clutch. Представена бе и концептуална версия на следващиото напълно електрическо превозно средство, предназначено да се присъедини към уникално широката и разнообразна гама на Honda.

Нов CB1000 Hornet
Името на мотоциклета говори достатъчно. Това е нова машина от нарастващото семейство Hornet (Стършел) на Honda – CB1000 Hornet.
Новият нейкид флагман ще бъде задвижван от пренастроена версия на редовия 4-цилиндров двигател от 2017YM CBR1000RR Fireblade, осигуряващ пикова мощност над 110 кВт и повече от 100 Нм въртящ момент.
Двигателят е съчетан с изцяло нова стоманена двойна рама, която предлага уникална комбинация от динамично представяне в завои и стабилност чрез окачване Showa 41 мм. То е с отделна функция на вилката с голямо бутало (SFF-BP), регулируемо както за налягане, така и за отскок. 

Стилът е изчистен и агресивен. Воден е от пронизващия поглед на суперкомпактните двойни LED прожекторни фарове. Характерен за Hornet е резервоарът за гориво – със сгънати напред крила, той е с голяма широчина отпред, но се стеснява радикално към задната част, огледално на седалката. Тя подчертава традиционното стеснение на формата за Hornet. Новата рамка също се използва като дизайнерска характеристика. Тя е едва доловимо променена, подобно на задната подрамка в стил тръбна решетка.
Електронните помощни средства ще работят чрез Throttle By Wire и ще позволяват на ездача да избира между 3 режима на управление, показани на 5-инчовия TFT цветен дисплей. Свързаността е достъпна както за устройства с Android, така и за iOS чрез Honda RoadSync.

Нов CB500 Hornet
Семейството Hornet вече има нов трети член в гамата за 2024 г. -  Honda CB500 Hornet. Той носи нов, агресивен стил, вдъхновен от своите двама по-големи братя, и аеродинамично представяне, което подхожда на емблематичното име Hornet.
Обтекателят на CB500 Hornet включва канали отстрани на фаровете, които насочват въздуха към горната зона на резервоара за гориво. Това допринася за усещане за линейно управление с изключителна гъвкавост при езда. Нов светодиод разпръсква светлината си по-широко за по-голяма видимост.

Мощността и въртящият момент за 471-кубиковия двигател отговарят на максималните изисквания за лиценз A2 – при 35 кВт и 43 Нм. Актуализираните настройки за впръскване на гориво подобряват усещането за ускорение от ниско ниво на оборотите, а CB500 Hornet вече разполага с HSTC за по-голямо спокойствие.
Спецификацията на висококачественото шаси включва 41-милиметрови вилки Showa SFF-BP USD, заден амортисьор Showa и двойни дискове отпред с четирибутални апарати. Нов 5-инчов TFT екран предлага Honda RoadSync свързаност със смартфон.

Нов CBR600RR
Многообичаният и CBR600RR се завръща след шестгодишно отсъствие от европейската гама на Honda. Той съживява суперспортната категория в средния клас. 
Зареден с авангардна електроника и аеродинамика, вдъхновени от MotoGP, новият CBR600RR е четирицилиндров мотор. Двигателят е значително модернизиран спрямо този от предишното поколение на модела. Така той осигурява максимална мощност от 89 кВт при 14 250 об./мин и 63 Нм въртящ момент при 11 500 об/мин.

Шасито е с алуминиева рамка с двоен лонжерон с алуминиево люлеещо се рамо, 41-милиметрови предни вилки Showa Big Piston USD, заден амортисьор Unit Pro-Link Showa и обтекатели с крилца, получени от MotoGP.
Новият електронен пакет на CBR600RR е с 6-осен инерционен измервателен уред (IMU), какъвто има и в CBR1000RR-R Fireblade. Той включва управление на газта чрез проводник, 5 режима на каране, ABS при завиване, 9-степенна система Honda Selectable Torque Control (HSTC), контрол на повдигането на предното колело, управление на повдигането на задното и сигнали за аварийно спиране. Електронният амортисьор на кормилното управление на Honda, приплъзващият съединител и бързият превключвател на предавките също са част от стандартното оборудване.

Нов NX500
С новия NX500 в гамата на Honda се завръща емблематичното обозначение „NX“ (означава нов X-over). 
NX500 е проектиран така, че да даде възможност на ездача да се наслаждава на всичко – от криволичещ път до чакълести трасета или приключение на дълги разстояния. Мотоциклетът надгражда популярността на базовия CB500X. Разполага с нов стил и набор от подобрения на спецификациите и производителността.

Масата е намалена с 3 килограма до 196 кг. Само с помощта на използването нови алуминиеви са спестени цели 1,5 кг. От тях 1,5 кг идват от използването нови леки алуминиеви джанти с 5 спици. Променена е и степента на пружиниране и амортисьори за Showa 41 мм. Има отделна функционална вилка с голямо бутало (SFF -BP) обърнати надолу вилки и по-рязко ускорение благодарение на новите настройки за впръскване на гориво.
Допълнителни подобрения идват под формата на нов 5-инчов TFT екран, Honda RoadSync свързаност със смартфон и HSTC. Новите фарове и  също допринасят за освежаването на стила. 

CBR500R
Входната машина към суперспортното семейство CBR на Honda също е значително подобрена за 2024-а моделна година. 
Напълно актуализиран, стилът, вдъхновен от Fireblade, включва нови фарове и задни светлини, както и преработена каросерия. Новите графики и цветове подсилват външния вид на CBR500R - „baby Blade“, а новите настройки за впръскване на гориво подобряват ускорението при ниски обороти.
5-инчовият пълноцветен TFT екран се управлява от лесно за използване превключващо устройство с подсветка.

CB650R и CBR650R
Голият CB650R на Honda и неговият брат, CBR650R, получават освежаване на стила и нова технология за 2024-а моделна година.

Уникалният външен вид на Neo Sports Café на CB650R е еволюирал, за да го направи още по-динамично изглеждаща машина. Новият LED фар е стремително наклонен, радиаторът се е сдобил с нови капаци, задният обтекател се е заострил и е с нова задна светлина.
При неговия събрат CBR преработените двойни LED фарове са съчетани с актуализирани горни и долни обтекатели и като цяло е увеличена чистата спортна привлекателност на CBR650R.
И двата мотоциклета разполагат с Honda RoadSync свързаност с нов 5-инчов пълноцветен TFT екран, проектиран за оптимална четивност в ярки слънчеви дни.

Honda E-Clutch
CB650R и CBR650R са и първите мотоциклети на Honda, които се предлагат с иновативната технология Honda E-Clutch. Това е първият в света напълно автоматичен мотоциклетен съединител с много предавки, проектиран да превърне начинаещите ездачи в експерти. 
Honda E-Clutch премахва необходимостта от използване на лоста на съединителя за превключване на скоростната кутия нагоре или надолу. Мотоциклетистът просто трябва да задейства педала за превключване на предавките за ултра-бързи, последователни смени на предавките, точно като при използване на бърз предавка. 

По време на смяната на предавките, той използва хармонизирана комбинация от работа с „полусъединител“, прекъсване на впръскването на гориво и контрол на запалването. Така се елиминира шокът при превключване на предавките.
Лостът на съединителя също не е необходим при потегляне или спиране. Системата E-Clutch на Honda се активира още при включването на двигателя и управлява плавно и потеглянето и спирането. Ако водачът желае, той може да използва лоста на съединителя както обикновено. Изключването на системата при конкретно каране е възможно.

CBR1000RR-R Fireblade и CBR1000RR-R Fireblade SP
За 2024 г. CBR1000RR-R Fireblade и неговата SP версия продължават да се развиват. Въведени са множество актуализации на двигателя и скоростната кутия, които водят до значително повишаване на производителността в средния клас на оборотите и подобрена реакция на газта.
В разработването е използвано ноухауто на HRC разработка, като доставката на 113 Нм въртящ момент и мощност 160 кВт на CBR1000RR-R Fireblade SP е значително променена. Мотоциклетът генерира още по-голямо ускорение при излизане от завой. Това допълнително се засилва от нови по-къси предавателни числа и основно задвижване, преработен среден обтекател с нови крила плюс ревизирана, по-лека и по-гъвкава рамка.

Добавянето на 2-моторна дроселова клапа чрез проводник увеличава частичното управление на дросела. Също позволява усилено спиране на двигателя. По-леките картери, колянов вал и щанги, заедно с преработеното газоразпределение на клапаните и повишеното съотношение на компресия гарантират, че CBR1000RR-R Fireblade SP извлича повече производителност от всеки цикъл на горене. Промените в стандартния ауспух на Akrapovič намаляват обема на отработените газове и звука с 5dB.

Версията SP на CBR1000RR-R Fireblade е първият мотоциклет в света, който използва новото, трето поколение вилки Öhlins Smart Electronic 43 мм S-EC3.0 (SV) NPX USD. Нови са и четирибуталните спирачни апарати Brembo Stylema R с радиален монтаж.

CRF1100L Africa Twin и Africa Twin Adventure Sports
EICMA е и сцената за публичния дебют на обновените CRF1100L Africa Twin и неговия вариант Adventure Sports.
И двата модела са със 7% увеличение на максималния въртящ момент, доставен при 750 об/мин по-рано в обхвата на оборотите. Промените в скоростната кутия с два съединителя осигуряват по-ранни превключвания към по-ниски предавки, за да съответстват на новата производителност на двигателя.

Подобрено е завиването, а усещането при потегляне и между първа и втора предавка по-естествено.
И двата модела са станали по-практични благодарение на наличието на безкамерни гуми за по-лесен ремонт край пътя, както и на по-голям екран, регулируем в 5 посоки.

Самият CRF1100L Africa Twin за първи път ще се предлага с опцията Showa за електронно оборудвана настройка на возенето (Showa EERA). Тя оптимизира работата на амортисьорите при всякакви условия на каране. Съществува и възможност за промяна на предварителното натоварване на задната.
Възможностите за движение по пътищата на CRF1100L Africa Twin Adventure Sports са подобрени от ново 19” предно колело и по-широка предна гума, плюс повече защита от атмосферни влияния от по-широкия преден обтекател. Има по-голямо ветрово стъкло плюс по-голям комфорт от по-дебело подплатената седалка.

SC e: Concept 
На щанда на Honda на EICMA е показан SC e: Concept. Това е концептуална версия на второто електрическо двуколесно превозно средство на компанията за европейски клиенти. 
SC e: Concept се отличава с ултрамодерни дизайнерски линии, голям плосък под и дълга широка седалка. Той ще бъде оборудван с две от сменяемите Honda Mobile Power Pack e: батерии за по-дълъг пробег с едно зареждане. Съкращението „SC“ идва от „скутер“, което означава, че всеки с категория A1 ще може да кара масовата производствена версия, чиито продажби е предвидено да започнат през 2025 г.