Гигантският лунен хотел, който може да бъде построен в Дубай

  • Сподели:
Гигантският лунен хотел, който може да бъде построен в Дубай

Дубай строи гигантски мегакурорт с форма на луна за 5 милиарда долара.
С достатъчно пари в Дубай може да се направи почти всичко - а сега можете да добавите още едно нещо в списъка - разходка по Луната или поне да си резервирате луксозна стая там. Архитектурната компания Moon World Resorts обяви плановете си да построи курорт за 5 млрд. долара, който да наподобява единствения естествен спътник на Земята.

Проектът има за цел да помогне на посетителите, които нямат връзки с Джеф Безос или Илон Мъск, да се докоснат до космическия туризъм. Районът около лунната повърхност на курорта, наречен "лунна колония", е проектиран така, че да предизвиква усещането, че се намирате на повърхността на Луната (или поне много близо до нея). Освен това посетителите могат да планират да резервират една от 300-те частни бутикови резиденции, известни като небесни вили, които ще бъдат разположени в дисковидната надстройка на основната сграда. Закупувайки вила, можете да получите достъп до частния клуб на членовете на хотела.

"Moon Dubai ще окаже значително влияние върху всеки аспект от икономиката на ОАЕ, включително туризъм, транспорт, търговски и жилищни имоти, инфраструктура, финансови услуги, авиация и космос, енергетика, MICE, селско стопанство, технологии и, разбира се, образование", казват съоснователите Сандра Г. Матюс и Майкъл Р. Хендерсън в изявление за пресата според Arabian Business.

''Той ще бъде най-големият и най-успешният съвременен туристически проект в региона на Близкия изток и Северна Африка, който ще удвои годишните туристически посещения в Дубай въз основа на своята глобална привлекателност, познаваемост на марката и уникални множество интегрирани предложения."

По същество конструкцията се състои от две отделни части: сферичен базов обем, изграден от три "подредени" диска, и лунно кълбо. Гостите ще могат да се възползват от нощен клуб, конгресен център, обществения салон, спа центъра и дори от вътрешна "лунна совалка", която ще ги разхожда из обекта. Има и планове структурата да служи като център за космическите агенции и техните астронавти, които да планират бъдещите си мисии в космоса.
Цялостната конструкция е планирана да бъде изградена за две години и при завършването си ще бъде висока над 735 фута. Когато проектът бъде завършен, се очаква той удобно да побира поне 2,5 милиона посетители.

Проектирана като хиперреалистична версия на глобуса на Epcot в Disney World, разработчиците водят преговори за пренасяне на MOON на четири места по света, като в момента се очаква първото да бъде в Дубай. Въпреки че официалните планове все още не са финализирани, основателите на компанията са оптимистично настроени. "От архитектурна, инженерна и дизайнерска гледна точка MOON може да бъде построен", казва Майкъл Р. Хендерсън.

Подобно на лунен курорт в открития космос - или на всяко истинско галактическо пътешествие - реализирането на проекта ще изисква милиарди долари. "Потенциалните регионални лицензополучатели на MOON ще бъдат големи, глобални, напредничави корпорации, способни да финансират изграждането му на стойност 5 милиарда долара", обяснява Хендерсън. Без съмнение, това е висока цена, но компанията смята, че нарастващият интерес към космическия туризъм е доказателство, че подобна дестинация е достоен проект. Според Хендерсън, ако се осъществи, Moon ще бъде изграден по петзвездния стандарт LEED Gold. 

Хендерсън и съоснователката му Сандра Г. Матюс основават Moon World Resorts Inc. през 2000 г., по същото време, когато са създадени много частни компании за космически изследвания. (BlueOrigins на Джеф Безос е основана през 2000 г., SpaceX на Елон Мъск - през 2002 г., а Virgin Galactic - през 2004 г.) По това време космическият туризъм е в процес на зараждане, обяснява Хендерсън. "Космосът е наистина труден. На Blue Origin, SpaceX и Virgin Galactic им отне време досега, за да се случат нещата наистина - ние не сме по-различни", казва той. За щастие MOON има едно голямо маркетингово предимство, тъй като навлиза все повече на световния пазар. "Имаме щастието да се радваме на най-големия билборд, създаван някога."